„Džiugu matyti, kad Palanga vasaros metu tampa poilsiautojų traukos centru. Saulė ir jūra neabejotinai padeda atgauti jėgas, tačiau iš šlepečių iškračius smėlį pramogos nesibaigia. Bendradarbiaudami su šalies ir tarptautiniais partneriais, prasmingam poilsiui Palangoje vasarą parengėme aibę išskirtinių renginių. Atostogas kurorte praturtins tiek muzikos gurmanas, tiek sporto aistruolis, tiek kino kritikas, tiek teatro mylėtojas ar literatūros žinovas“, – pastebi Rasa Kmitienė, Palangos Turizmo informacijos centro direktorė.

Vita Petrauskienė, Palangos kultūros centro vadovė, papildo, kad net trumpa išvyka į lietuvišką pajūrį suteikia puikią galimybę nuolat skubančiam žmogui išvysti ir išgirsti tai, kam tarp kasdienių darbų bei pareigų nerandama laiko.

„Liepą į Palangą ar Šventąją atvykę poilsiautojai tikrai atras savo žanrą ir temą. Žmonės kartais praleidžia gerą renginį motyvuodami tuo, kad jam nebuvo reklamos, tačiau visa informacija yra ranka pasiekiama – suplanuoti dienos programą galima geriant arbatą namuose“, – pataria V.Petrauskienė.    

Nemažiau įdomi ir Palangos muziejų veikla – pramogautojus kviečia Palangos kurorto, Gintaro, Palangos burmistro Jono Šliūpo, Antano Mončio, Tremties ir rezistencijos, Šunų muziejai, tad pasirinkimas išties platus.

Pasak Palangos kurorto muziejaus direktorės Virginijos Paluckienės, viešint pajūryje tiesiog būtina apsilankyti muziejuose, kadangi jie yra įdomūs ne tik dėl savo nuolatinių ekspozicijų, bet ir dėl įvairiapusiškos veiklos, kuri čia nuolat organizuojama.

„Mūsų tikslas yra suteikti lankytojams galimybę nuolat atrasti kažką naujo ir įdomaus.  Be nuolatinių ekspozicijų, muziejuose nuolat rengiamos įvairios edukacinės programos, pritaikytos tiek vaikams, tiek suaugusiems. Jos skatina smalsumą, kūrybiškumą ir padeda labiau pažinti kultūros, istorijos bei meno temas. Be to, reguliariai pristatomos naujos parodos, kurios atspindi tiek vietos, tiek tarptautinius kultūros reiškinius. Tai reiškia, kad kaskart atvykus į muziejų, lankytojai gali tikėtis naujų įspūdžių“, – sakė V. Paluckienė.

Palanga

Švęsti gyvenimą – festivaliuose ir koncertuose

Liepos mėnuo poilsiaujantiems Palangoje padovanos ne vieną įsimintiną vakarą. Nuo svaiginančių klasikos skambesių iki žinomų popkultūros atstovų pasirodymų.

Šį mėnesį nepraleiskite progos išgirsti melodingas grupės Baltos Varnos dainas, apsilankyti akustiniame Almino Adrijaus vakare, grupės Pelenai, Martyno Levickio, Evgenijos Redko bei daugybės kitų atlikėjų koncertuose. Muzikiniais renginiais džiugins ne tik pramogų gausa poilsiautojus visą vasarą pasitinkantys viešbučiai, restoranai bei muzikos klubai, bet ir viešosios pajūrio erdvės, garsusis Palangos kurhauzas, koncertų salė.

Tarptautinis M.K.Čiurlionio muzikos festivalis (liepos 5-19 d., Kurhauzo salė, Palangos koncertų salė, Birutės parkas, dalis renginių – nemokami). Renginys, kasmet suburiantis talentingiausius muzikantus iš viso pasaulio, atspindi Čiurlionio kūrybos esmę – jo muzika čia atgyja naujomis spalvomis, susilieja su Palangos gamtos grožiu ir Baltijos bangų mūša. Panirti į Čiurlionio meno pasaulį šiemet kviečia Petras Geniušas, Martynas Levickis ir kamerinis ansamblis „Mikroorkéstra“, Liudas Mikalauskas ir kiti smuiko, fortepijono, violončelės, saksofono, pianino virtuozai. Net 14 aukšto lygio koncertų skirtingais muzikos instrumentais suteikia unikalią galimybę patirti muziką įvairiuose kontekstuose.

Vasaros koncertų ciklas „Orkestro vasara“ (liepos 11-13 d.; 18-20 d.; 25-27 d., Birutės parko rotonda, nemokamai). Nepertraukiamai jau 20 metų vykstantis koncertas kviečia į pasimatymą su pučiamaisiais ir tikrą muzikos šventę po atviru dangumi. Šiemet numatytos net trys užburiančios programos kiekvieno muzikos mylėtojo skoniui, koncertams diriguoja „Palangos orkestro“ meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Vygantas Rekašius.

III Retro muzikos festivalis „La Mer“ (liepos 19-20 d., Šventosios miesto aikštė, nemokamai). Tai – tarsi nepamirštama kelionė laiku, kur kiekviena nata ir melodija atskleidžia retro epochos žavesį. Poilsiautojų lauks net septynių kolektyvų pasirodymai bei klubo ,,American Spirit“ amerikietiškų retro automobilių paroda.

Muzikos ir šviesų šou „WHITE & BLACK. The Magic of Piano“ (liepos 23 d., Palangos koncertų salė). Specialiai šiam renginiui parinkti apšvietimo efektai ir legendiniai lietuviški hitai atgims užburiančiais fortepijono ir violončelės garsais. Šiais instrumentais bus atliekami unikaliai aranžuoti kūriniai: Rondo „Margarita“, Jazzu „Po mano oda“, Hiperbolė „Aš dar dainuosiu“, Foje „Laužo šviesa“ ir kiti. Antroje programos dalyje odą virpins Queen, Metallica, Elton John, Sting, Michael Jackson aranžuotės.

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“ (liepos 27 d., Jūratės ir Kastyčio skveras). Jaunuosius talentus iš visos šalies suburiantis festivalis – tai tikras įkvėpimo šaltinis, kuriame dainininkai gali parodyti savo vokalinius sugebėjimus, dalintis aistra muzikai, augti, tobulėti ir užmegzti naujas draugystes.

Muzikos festivalis „Pasaulio balsai“ (liepos 28-rugpjūčio 25 d., Palangos bažnyčia, nemokamai). Per šešiolika gyvavimo metų festivalis atsinaujino, plėtėsi, kasmet pasipuošdavo vis kita prasminga dedikacija, tačiau išliko ištikimas savo tradicijai – vasaros vakarais Palangos miestui ir svečiams pristatyti profesionalųjį scenos meną ir pasinerti į unikalią muzikos magiją.

Palanga

Kino gurmanams – gardus kąsnis lietuviškų ir ispaniškų filmų

Nuo liepos 3 d. kokybiško kino ir laisvalaikio gerbėjai kviečiami persikelti į pirmąją vasaros rezidenciją Palangoje ir atrasti populiariausią pajūrio kurortą kaip kinematografiškų kelionių vietą. „Scanorama“ ketvirtus metus iš eilės siūlo kultūrinį atostogų kursą ir kviečia praleisti nemokamas atostogas su europietišku kinu. Tačiau tai – dar ne visos naujienos gero kino gerbėjams. Visą mėnesį pajūris lepis išskirtiniais filmais – ne tik gausia ispanų filmų retrospektyva, bet ir lietuviškų filmų peržiūromis.

„Scanorama“ (liepos 3, 7, 14, 17, 21, 24, 28 ir 31, „Oldman“ parko lauko kino teatras, kino seansai nemokami). Europietiškų kino atostogų programa kaip ir visuomet intensyvi – įtraukiančias istorijas iš kino ekrano visą liepos mėnesį seks pripažinimo visame pasaulyje sulaukę režisieriai, pasaulinę šlovę pelnę ektoriai ir neįtikėtini scenarijų vingiai. Šiais metais renginio organizatoriai kvies ne tik pasinerti į virtualią realybę ekrane, bet ir atrasti unikalias su filmų dovanojama patirtimi susijusias Palangos vietas.

Ispanų filmų retrospektyva (liepos 3, 10, 17, 24 d., Kurorto muziejus, nemokamai). Didžiulio populiarumo pernai sulaukusi ispanų filmų retrospektyva grįžta su nauja programa. Joje – apdovanojimus Kanų kino festivalyje susižėrę, kino kritikų įvertinti kūriniai, atskleidžiantys turtingą šio Viduržemio jūros regiono kultūrinį paveldą ir kinematografinį meistriškumą.

Lietuviškų filmų vasara Šventojoje (liepos 5, 12, 16, 19 d., Šventosios pėsčiųjų aikštė). Šventosios pėsčiųjų aikštė šią vasarą taps tikru kino mėgėjų traukos centru, kviesdama į lietuviškų filmų peržiūras po atviru dangumi. Liepos 5 dieną ekraną nušvies filmas „Išgyventi vasarą“ – jautri ir įkvepianti istorija apie jaunos moters kelionę per sudėtingus gyvenimo etapus. Liepos 12-ąją žiūrovai galės pamatyti filmą „Per arti“, kuris nagrinėja asmeninius ir šeimos santykių išbandymus. Liepos 16 dieną laukia filmas „Širdys“, pasakojantis apie meilės ir draugystės jėgą, o liepos 19-ąją – biografinis filmas „Kernagis“, atskleidžiantis vieno žymiausių Lietuvos menininkų gyvenimo ir kūrybos kelią. Ši filmų serija – tai ne tik galimybė pasinerti į įtraukiančias istorijas, bet ir puiki proga susiburti bendruomenei bei praleisti vasaros vakarus drauge.

Biografinis, dokumentinis filmas „Mūza“ (liepos 14 d., Kurhauzo teatro salė). Įkvepiantis biografinis ir dokumentinis pasakojimas apie garsią Lietuvos pianistę Mūzą Rubackytę, kurios gyvenimas ir kūryba paliko neišdildomą pėdsaką mūsų kultūroje. Filmo kūrėjai subtiliai ir jautriai parodo kūrybinį procesą, kasdienybės fragmentus bei įkvėpimo šaltinius, kurie vedė menininkę į priekį ir skatino ją kurti. „Mūza“ kviečia žiūrovus prisiliesti prie tikrosios kūrybos magijos ir pasinerti į autentišką, emocingą ir įkvepiantį pasakojimą apie vienos iškiliausių mūsų šalies kūrėjų gyvenimą.

Pramoginiai renginiai visai šeimai

Nuo azartu ir greičiu pulsuojančių garsiųjų 1006 km lenktynių iki gurmaniškais skoniais praturtintų ar prancūziška dvasia alsuojančių išskirtinių renginių – liepos mėnesį naujų patirčių kvies semtis daugybė pramoginių pajūrio renginių.

Mados ir grožio mugė „Design for life“ (liepos 6 d., Palanga). Spalvingos drabužių kolekcijos, prabanga žėrintys rankų darbo papuošalai ir užburiantys kvapai leis pasisemti įkvėpimo, atrasti naujų mados tendencijų ir mėgautis vasariška atmosfera kurorto širdyje. Mugėje lankytojų lauks nemokamos pramogos vaikams.

Unikali Valstybės dienos programa (liepos 6 d., Palanga, Šventoji, nemokamai). Liepos 6-ąją kurortas kviečia švęsti Valstybės dieną – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo šventę, sujungiančią pajūrio bendruomenę ir atveriančią duris į tautos istoriją bei kultūrą. Grafų Tiškevičių alėjoje vyks šventinis šeimų piknikas, gitaros fone skambės gražiausios lietuviškos dainos, Šventojoje bus rengiama kūrybinė edukacija vaikams „Oro balionu per pasaulį“. Šventę vainikuos ir lietuvybės dvasią skleis aplink pasaulį giedama tautiška giesmė.

Burgerių festivalis (liepos 8-14 d., Šventoji). Šventoji šią vasarą taps tikru gurmanų rojumi – čia pirmą kartą vyks Burgerių festivalis. Renginys suburs talentingus virtuvės šefus ir restoranus iš visos Lietuvos, kurie pristatys savo išskirtinius burgerių receptus. Festivalio lankytojai ne tik turės progą įvertinti geriausią burgerį, bet ir sudalyvauti grandioziniame burgerių valgymo čempionate bei laimėti vertingus prizus.

Tarptautinis gatvės teatrų festivalis Šventojoje (liepos 10–13 d., Šventoji). Šventoji šią vasarą tampa teatro sostine ir kviečia į trečiąjį gatvės teatrų festivalį, kuris pažadins kurorto gatves gyvybei ir kūrybiškumui. Tai unikali proga visai šeimai mėgautis įvairialypėmis teatro meno formomis po atviru dangumi. Be teatro spektaklių, festivalio metu vyks ir įvairios kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyviai galės išbandyti aktorystės, režisūros ir kitus scenos meno elementus. Tai puiki proga ne tik žiūrėti, bet ir aktyviai dalyvauti kūrybiniame procese, susipažinti su meno pasauliu iš arčiau.

Prancūzijos nacionalinės šventės renginys (liepos 14 d., Palanga, Oldman parkas, nemokamai). Prancūzų bendruomenė kviečia švęsti Prancūzijos Revoliucijos pradžią ir visos šalies laisvę bei vienybę. Palangos Oldman parkas tądien taps vieta, kur švenčiama Prancūzijos istorija, kur susitikę draugai praleidžia laiką vasariškai ir praturtėję kultūriškai.

1006 km lenktynės (liepos 17-20 d., Palangos – Kretingos – Klaipėdos kelių sankirtoje). Didžiausios Baltijos šalyse maratoninės „Aurum 1006 km powered by Hankook“ lenktynės šiemet švenčia 25 metų jubiliejų, tad lankytojų laukia dar įspūdingesnė programa: keturios dienos adrenalino pliūpsnio, motorų gausmo ir greičio. Lenktynių dvasios pulsą palaikys DJ, kūną kuru papildys kruopščiai atrinkti maisto tiekėjai, o žiūrovų slalomo trasa kvies visus norinčius išbandyti savo jėgas. Visomis renginio dienomis veiks pramogų zona su daugybe atrakcijų tiek vaikams, tiek suaugusiems.

pajūris, palanga, nida, neringa, lietuva, shutterstock

Kultūriniai renginiai ir edukacijos

Ištisus metus poilsiautojus renginiais stebinantis Palangos kurortas vasaros metu tikrai neatostogauja ir kviečia nerti į kultūrinių renginių bei įtraukių edukacijų gausą. Nuo išskirtinių parodų, iki unikalių ekskursijų, padėsiančių atrasti dar nematytas Palangos vietas ir intriguojančią kurorto bei jo gyventojų istoriją.

Knygos apie partizaną Kazimierą Pyplį-Mažytį pristatymas (liepos 3 d., Palangos viešoji biblioteka, liepos 4 d., Šventosios biblioteka, nemokamai). Vieno žymiausių Lietuvos partizanų drąsos ir pasiaukojimo istorija bus gyva knygos autorės Ritos Pauliukaitienės lūpomis. Renginio metu rašytoja dalinsis įžvalgomis apie partizano gyvenimą ir kovą už laisvę, suteiks galimybę giliau pažinti mūsų tautos istoriją ir pasisemti įkvėpimo iš didvyriškos asmenybės.

Parodos „Menininkų atostogos“ atidarymas (liepos 5 d., Kurorto muziejus). Parodoje bus pristatyti įvairių menininkų kūriniai, įkvėpti jų vasaros poilsio akimirkų. Ši paroda suteiks galimybę žiūrovams pasinerti į kūrybinių atostogų atmosferą ir pamatyti, kaip poilsis ir aplinka veikia menininkų vaizduotę bei kūrybą, įamžintą tapybos, fotografijos ir kitų meno formų darbuose.

A. Mickevičiaus gyvenimo ir kūrybos pristatymo vakaras (liepos 19 d., Palangos kurorto muziejus). Adomas Mickevičius – poetas, dramaturgas, eseistas, publicistas, vertėjas, politinis aktyvistas ir itin charizmatiška asmenybė, apie kurios gyvenimo vingius ir kūrybinius pasiekimus papasakos literatūros žinovai. Tai – ypatinga proga mėgautis A.Mickevičiaus kūrybos ištraukomis ir prisiliesti prie vieno iškiliausių literatūros asmenybių palikimo.

Ekskursija „Tobulas Tiškevičių verslo planas“ (laikas sutartinis, Palangos turizmo informacijos centras) pakvies iš arčiau pažinti bene garsiausių grafų giminę visoje Lietuvoje. Pažindindamiesi su ryškiausiais iki šių dienų išlikusiais grafų statiniais, išgirsite ne vieną intriguojančią istoriją apie pinigus, meilę ir netgi aistras, virusias tuometiniame aukštuomenės gyvenime.

Ekskursija „Palangos vilos: paslaptys, legendos ir likimai“ (laikas sutartinis, Palangos turizmo informacijos centras) pakvies leistis ypatingu maršrutu. Palangoje seniau, kaip ir dabar, virė itin įdomus gyvenimas, tad pasimatymas su to gyvenimo liudininkėmis vilomis bus išties intriguojantis – sužinosite, kur ir kaip atostogavo prezidentas Smetona, kurioje iš išlikusių vilų vaidenasi ir renkasi dvasios, o kur mezgėsi tarpukario žvaigždžių romanai ir vyko truputis skandalų.

Palanga, Lietuva, shutterstock

Gintaro muziejaus ekskursijos ir edukaciniai renginiai (laikas sutartinis). Ekskursija šiame muziejuje – tarsi kelionė į paslaptingą Baltijos jūros paveldo pasaulį, kur galima susipažinti su įspūdinga gintaro kolekcija. Nusiteikite ne tik dairytis, bet ir aktyviai tyrinėti, nes muziejuje rengiamų edukacijų metu gintarą kilnosite, žarstysite, uostysite, plukdysite ir mokysitės atskirti jį nuo plastiko ir falsifikatų. Kartu su gintaro ekspertais turėsite progą prisiminti senuosius pajūrio gyventojų receptus ausų ir gerklės skausmui gydyti, apsaugai nuo „blogos akies“ ir perprasite keletą netradicinių gintaro panaudojimo būdų.

Nors renginių bei veiklų sąrašas išties netrumpas, tai – tik dalis to, ką poilsiautojams vasarą pasiruošęs pasiūlyti garsusis Palangos kurortas. Daugiau stulbinančių liepos mėnesio renginių Palangoje rasite www.palanga.lt ir www.renginiai.kasvyksta.lt/palanga.