Rengėja – Šiaulių miesto savivaldybė, organizatorius – Šiaulių kultūros centras

„Septyni šimtai aštuoniasdešimt aštuoni metai – skaičius, bylojantis apie ilgą ir turtingą istoriją, apie miestą, kuris laikui bėgant tik stiprėja ir gražėja. Šiauliai, šviesuolių ir kūrybingų žmonių lopšys, vėl sukvietė savo gyventojus ir svečius į didžiąją miesto šventę“, – šventės atgarsiais džiaugiasi Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Šiaulių miesto gimtadienio pradžia tradiciškai pažymėta iškilminga ceremonija. Koncertų salėje „Saulė“ inauguruotas 47-asis Šiaulių miesto garbės pilietis. Šiemet regalijos įteiktos teisininkui, Lietuvos žurnalistų sąjungos nariui, publicistui, istorinių, kultūros ir meno knygų autoriui, kultūros istorikui, kraštotyrininkui, fotografui, keliautojui Jonui Nekrašiui. Taip pat iškilmingame vakare įteiktas ir Auksinio šaulio padėkos ženklas – už nuoširdų atsidavimą savo darbui ir pelnytą šiauliečių pripažinimą jis šiemet atiteko Dariui Dakniui.

Rugsėjo 6 d. pagrindines Šiaulių miesto gatves nuspalvino rekordinio dydžio eisena ir motorizuotos kolonos paradas. Miesto gatvėmis žygiavo per 5500 besišypsančių ir džiaugsmingai skanduojančių pėsčiųjų, o paskui juos sekė 196 transporto priemonių virtinė, kurioje prisistatė 29 įstaigos. Dalyvių gausa sukūrė nepakartojamą reginį, kuris dar ilgai išliks šiauliečių ir miesto svečių širdyse.

Penktadienio vakarą Šiaulių miesto centrinio parko estradoje skleidėsi darni tūkstančio balsų harmonija – šventės atidarymo renginyje „Dainuojantys Šiauliai“ Šiaulių miesto švietimo įstaigų chorų bei visų šiauliečių pasirodymas kartu su operos soliste Viktorija Miškūnaite nepaliko abejingų. Scenoje skambėjo dainos „Lietuva“ (muzika ir žodžiai Kipro Mašanausko, aranžuotė Leonido Abario), „Mūsų dienos kaip šventė“ (muzika Vytauto Kernagio, žodžiai Vytauto Kernagio, Salomėjos Nėries, Juozo Erlicko, aranžuotė Danguolės Beinarytės, Jievaro Jasinskio ir Artūro Anusausko) ir „Mano namai“ (muzika ir žodžiai Eglės Sirvydytės, aranžuotė Danguolės Beinarytės). Trečius metus organizuojamas renginys ne tik sukūrė užburiančią atmosferą, bet ir prisidėjo prie bendrystės, vienybės ir tradicijų puoselėjimo.

Po atidarymo scenoje laukė Viktorijos Miškūnaitės, Jurgio Jarašiaus, Artūro Anusausko ir ritmo grupės koncertinė programa „Panemunės bokštai“, o vakarą vainikavo grupės iš Ukrainos „Go_A“ koncertas. Ukrainiečių folklorą šiuolaikiškai interpretuojanti grupė žiūrovams dovanojo geras emocijas ir žinomus kūrinius.

Magiškas parkas.

Rugsėjo 6–7 dienomis smalsuolių akis traukė Zubovų parkas, kuriame viliojo „Magiško parko“ stebuklai. Meninės vizijos projektas dovanojo šviesų ir technologijų sintezę, 3D projekcijas, kurias įgyvendino kūrėjai iš Lietuvos „Interact media“. Zubovų parkas šiemet tapo vieta, kur susilieja gamta ir baltų istorija. Kiekvienas žingsnis parko takais lankytojams virto kelione į kitą pasaulį. Zubovų rūmai, papuošti spalvingomis vizualizacijomis, tapo šios kelionės kulminacija.

Rugsėjo 7 d. vakarą Šiaulių miesto centrinio parko estradoje pradėjo muzikos ir tekstų autorius, dainininkas Kazimieras Likša, kuris dovanojo užburiančią koncertinę programą. Iš karto po to, atgaiva protui, sielai ir kūnui tapo autentiškos atlikėjos Evgenyos Redko pasirodymas. Pastaruoju metu šalies muzikos padangę drebinanti atlikėja nepaliko abejingų ir Šiaulių miesto gyventojų bei svečių. Muzikinį pasirodymą atliko ir alternatyvaus roko grupė „ba.“, kuri šiemet M.A.M.A. muzikos apdovanojimuose pripažinta ne tik geriausia „roko“ muzikoje, bet ir tapo geriausia Lietuvos grupe.

Šventinis prekymetis

Šventinį šeštadienio koncertą vainikavo didžiausias lazerių šou miesto istorijoje, kurį dovanojo „Šiaulių dienos 788“ generalinis rėmėjas „Gubernijos“ gamykla. Pasak kūrėjų, daugiau negu 40 įrenginių estrados erdvėse iš šviesos srauto formavo įvairias figūras ir dinamiškus vaizdus, o pagrindiniu akcentu tapo švytinti Šiaulių miesto simbolika. Ritmą diktavo fone skambantys žinomi garsių pasaulio atlikėjų kūriniai.

Šiaulių miesto gimtadienio metu netrūko ir tradicinių renginių. Kasmetiniame mėgėjų meno festivalyje „Rudens mozaika“ šiauliečiai ir miesto svečiai galėjo pasigrožėti įvairių žanrų mėgėjų meno pasirodymais. Nuo solistų iki šokių kolektyvų – visi dalijosi savo talentu, kurdami išskirtinę kultūrinę atmosferą.

Prisikėlimo aikštė visą šventinį savaitgalį tapo profesionaliosios muzikos namais. Šiaulių miesto koncertinė įstaiga „Saulė“ šiauliečiams ir miesto svečiams dovanojo įspūdingus koncertus: penktadienį skambėjo „Roko muzikos hitai bigbendo muzikos garsais“, o šeštadienį –“Auksinės Danieliaus Dolskio dainos“. Išskirtinio dėmesio sulaukė ambicingas muzikinis projektas „Ludwigo van Beethoveno V simfonija, c-moll“, kuris, tikimasi, gali išaugti į gražią tradiciją, vienijančią klasikinės muzikos mylėtojus. Rengėja Šiaulių miesto savivaldybė ir organizatorius Šiaulių kultūros centras tikisi, kad ten, kur puikuojasi Vytis, stovi didinga Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra, pačioje miesto širdyje skambėjusios profesionaliosios muzikos atgarsiai šventės dalyvių širdyse išliks dar ilgai.

Evgenya Redko.

Šventiniame savaitgalyje mažieji šiauliečiai turėjo progą pasinerti į žinių ir pramogų pasaulį. „Tarnybų miestelis“ tapo tikru nuotykių parku, kuriame vaikai galėjo susipažinti su policijos darbu, išmokti saugaus eismo taisyklių, pasimatuoti ugniagesio uniformą ir netgi pamatyti tikrą karinę techniką.

Čia pat Prisikėlimo aikštėje šiauliečių ir miesto svečių laukė pramogos su „Šiaulių dienų 788“ mecenatu „RV Transport“. Kiekvienas turėjo galimybę išbandyti mašinėlių trasą, nusifotografuoti ir pasisveikinti su draugiškai nusiteikusiu robotu transformeriu „Kamane“. Viso renginio metu buvo vaišinama spurgytėmis. Aikštėje taip pat veikė vaikų ir jaunimo erdvė, kurioje netrūko spektaklių ir jaunųjų atlikėjų koncertų.

Visą šventinį savaitgalį vyko ir daugiau renginių. Šių metų miesto gimtadienyje svečių laukė jau tradicija tapęs Šiaulių kultūros centro organizuojamas šventinis prekymetis, trečius metus iš eilės Šiaulių turizmo informacijos centras kvietė apsilankyti „Šiaulių turizmo gatvėje 2024“. Taip pat vyko daugybė kamerinių koncertų, parodų, ekskursijų, spektaklių, viktorinų, konferencijų, skambėjo profesionaliai atliekama muzika ir kiti renginiai.

Eisena.

Šventės metu užfiksuota daugybė gražių akimirkų, tad savęs ir draugų kviečiame ieškoti „Facebook“ grupėje „Šiaulių dienų nuotraukos“. Akimirkas fiksavo asociacijos „Fotografijos namai“ savanoriai. Organizatoriai dėkoja ir Lietuvių gestų kalbos vertinimo Šiaulių teritorinio skyriaus vertėjoms, kurios visiems suteikė galimybę mėgautis didžiaisiais šventiniais koncertais estradoje. Šiemet pasitelkta ir daugiau savanorių, kurie padėjo atlikti įvairius organizacinius darbus, už ką Šiaulių kultūros centas nuoširdžiai dėkoja.

Šventės organizatorius Šiaulių kultūros centras ir rengėja Šiaulių miesto savivaldybė dėkoja „Šiaulių dienų 788“ mecenatui UAB „Nostrada“, generaliniam rėmėjui AB „MV Group Production“ Gubernijos gamykla, didiesiems rėmėjams: UAB „Šiaulių energija“, UAB „Bodesa“, UAB „SPLIUS“, UAB „Vilmers“, UAB „Baltik vairas“, UAB „Mano būstas“, rėmėjams: UAB „Aukstata“, UAB „LTintus“, UAB Maxima LT, UAB „Transalda“, UAB „Apsaga“, UAB „Rūta“, UAB „AR10“, UAB „Šiaulių vandenys“, UAB „Giftika“, draugams: AB „Šiaulių bankas“, UAB „RD Signs“, UAB „Kensa“, UAB „Vonin Lithuania“, UAB „Toksika“, UAB „Allianz Lietuva gyvybės draudimas“, UAB „Diab“, UAB „Nirlita“, UAB „Plungės lagūna“, UAB „Limega“, UAB „Valumina“, UAB „Elitus“, UAB „Ronelda“, UAB saugos tarnybai „Argus“, AB „Šiaulių rentvėjus“, UAB „Longo LT“, gastrobarui „Dramaturgas“, pagrindiniam informaciniam rėmėjui Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai ir informaciniams rėmėjams: medijų grupei „Etaplius“, Lietuvos regionų naujienų portalui „Miesto naujienos“, dienraščiui „Šiaulių kraštas“, regioniniam radijui „Saulės radijas“, UAB „LTAdvert“.