Nepaisant to, kad su anglų kalba mokiniai kasdien susiduria per socialines medijas ar kompiuterinius žaidimus, šis paviršutiniškas kalbos vartojimas nepakankamas norint sėkmingai išlaikyti egzaminus ar įsitvirtinti tarptautinėje aplinkoje.

Kaip pastebi „American English School“ (AMES) Kauno padalinio vadovė Greta Balaišienė, būtina ne tik plėsti žodyną, bet ir lavinti skaitymo, klausymo bei rašymo įgūdžius, o šeimos ir specialistų bendradarbiavimas čia gali tapti esminiu veiksniu, padedančiu parengti jaunuolius sėkmingai ateičiai.

„Tėvai gali skatinti vaikus skaityti angliškas knygas, klausytis audio knygų ar žiūrėti edukacinius filmukus. Jei šeima nori kryptingai tobulinti vaiko kalbos įgūdžius, geras pasirinkimas būtų anglų kalbos kursai, kuriuose vaiko progresu rūpinasi profesionalai“, – sako G. Balaišienė.

Daugiausia diskusijų kelia šie anglų kalbos egzamino pokyčiai

Ruošiantis egzaminams, anglų kalbą svarbu stiprinti nuosekliai ir tikslingai, todėl pirmiausia būtina tiksliai įvertinti sukauptą žinių lygį. Pasak G. Balaišienės, vaikų anglų kalbos žinių lygio vertinimu domisi vis daugiau tėvų, tačiau ne visi žino, kaip tai atlikti objektyviai – dažnai vaikas viešai nekalba angliškai dėl drovumo ar pasitikėjimo savimi stokos, nors ir turi pakankamai žinių.

„American English School“ Kauno padalinio vadovė Greta Balaišienė

Objektyviai ir tiksliai vaikų anglų kalbos žinias vertina specialūs tarptautiniai testai – juos galima atlikti tiek AMES mokykloje, tiek namuose. Vaikams iki 14 metų rekomenduojamas Benchmark testas, o vyresniems – Level testas, integruotai vertinantis visus kalbinius įgūdžius: kalbėjimą, skaitymą, klausymą ir rašymą. Tai padeda nustatyti vaiko stipriąsias puses ir atskleidžia tobulintinas sritis.

Šiuo metu diskusijas plieskia nauji anglų kalbos egzamino reikalavimai. Šiemet jame bus vertinami aukštesni – B2+ lygio – kalbėjimo ir rašymo gebėjimai, o rašymo dalis yra papildyta nauja užduotimi – duomenų komentavimu. Nors kai kurie pokyčiai gali atrodyti sudėtingi, besimokantiesiems AMES papildomai ruoštis nereikia – auklėtiniai jau dabar tobulina savo žinias aukštesniu lygiu.

Sėkmingus rezultatus užtikrins nuoseklumas

Norint sėkmingų rezultatų, pasak G. Balaišienės, svarbu išmanyti gramatiką, turėti platų žodyną, taip pat reikia gebėti sklandžiai reikšti mintis žodžiu ir raštu, argumentuoti savo nuomonę, analizuoti įvairią informaciją. Labai svarbus ir kritinis mąstymas bei platus akiratis – tai padeda mokiniui prisitaikyti prie skirtingų užduočių ir situacijų.

„Panikuoti nereikėtų. Mokiniams, kurie jaučia nerimą dėl pokyčių, svarbu kuo anksčiau pradėti tobulinti savo žinias ir pasirengti egzaminams, kad mokymosi procesas būtų tolygus ir efektyvus visus mokslo metus“, – pataria AMES atstovė, tačiau kartu įspėja, kad augant korepetitorių pasiūlai svarbu atsargiai rinktis mokymo paslaugų teikėjus, nes jų kompetencijos gali labai skirtis.

O jas įvertinti sudėtinga – mokymo paslaugas siūlančių specialistų kvalifikacija ir patirtis gali svyruoti nuo itin aukštos iki visiškai žemos. Todėl pirmiausia vertėtų atlikti namų darbus – kliautis ne tik draugų rekomendacijomis, bet ir pasidomėti dėstytojo kvalifikacija, buvusių mokinių akademiniais pasiekimais bei atsiliepimais.

„Svarbu suprasti ir tai, kad kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam. Todėl tėvai turi aiškiai suvokti, kodėl vaikui reikalingas būtent korepetitorius, kokius tikslus jis gali padėti įgyvendinti. Ir tik tuomet ieškoti specialisto, galinčio atliepti konkretų poreikį. O norintys sutaupyti laiko ir pinigų gali kreiptis į patikimas specializuotas kalbų mokyklas – jos kruopščiai atrenka profesionalius mokytojus ir gali užtikrinti paruošimo egzaminams kokybę“, – sako G. Balaišienė.

„American English School“ didžioji dalis užsiėmimų vyksta grupėse. Tačiau itin užimti žmonės, taip pat norintys daugiau dėmesio skirti tam tikros srities stiprinimui ar besiruošiantys tarptautiniams egzaminams IELTS ar PEIC, gali rinktis individualias pamokas. Tam tikrais atvejais jos gali papildyti ir grupinių užsiėmimų programą, o AMES mokykla, atsižvelgdama į individualius poreikius, visada pasirengusi pasiūlyti įvairių variantų bei pakonsultuoti mokinius ir jų tėvus kalbų mokymosi, žinių įsivertinimo ir tarptautinių egzaminų pasirinkimo klausimais.

Dar daugiau durų atveria tarptautiniai egzaminai

Tarptautiniai egzaminai Lietuvoje tikrai nėra naujiena – jau daugiau nei dešimtmetį AMES kalbų mokykloje juos kasmet renkasi laikyti nemažai vienuoliktokų ir abiturientų. G. Balaišienė sako, kad viena pagrindinių tarptautinių egzaminų populiarumo priežasčių yra galimybė užskaityti tarptautinio anglų kalbos egzamino rezultatą vietoje valstybinio, ir tai gali padaryti net vienuoliktokai.

„Labai tikėtina, kad šiais mokslo metais, pasikeitus valstybinio egzamino laikymo tvarkai ir išaugus reikalavimams, tarptautinius egzaminus rinksis dar daugiau mokinių. Kita priežastis, dėl kurios rekomenduojame laikyti tarptautinius egzaminus, yra galimybė pasitikrinti žinias tarptautiniu mastu, nes tie patys vertinimo kriterijai taikomi viso pasaulio mokiniams. Taip pat, tai gali būti puiki treniruotė prieš valstybinį anglų kalbos egzaminą – teikiant paraiškas studijoms Lietuvos universitetuose, galima rinktis, kurį rezultatą – valstybinio ar tarptautinio egzamino – jie pateiks“, – sako G. Balaišienė.

Rasa Juozapavičienė, „AMES Education“ užsienio programų vadovė

Rasa Juozapavičienė, „AMES Education“ užsienio programų vadovė, papildo, kad tarptautiniai anglų kalbos egzaminai yra būtini stojant į universitetus užsienyje. Minimali anglų kalbos žinių kartelė juose atitinka B2 arba C1 lygius. Tačiau konkretaus universiteto reikalavimus reikia vertinti individualiai – visi be išimties priima IELTS Academic rezultatus, absoliuti dauguma užskaito PTE Academic, TOEFL IBT, o daliai universitetų pakanka ir bendrinės anglų kalbos egzaminų PEIC, CAE bei Duolingo.

Dar du, vien tik į rezultatą orientuotus standartizuotus tarptautinius anglų kalbos ir matematikos egzaminus SAT bei ACT į stojimo procesus pasitelkia dauguma JAV bei nedidelė dalis Europos universitetų. Čia svarbus kiekvienas balas – kuo jis aukštesnis, tuo didesnė tikimybė gauti kvietimą į svajonių universitetą.

„Žinoma, nepamirškime, kad tarptautiniai anglų kalbos egzaminai yra tik vienas iš daugybės komponentų sėkmingame stojimų procese. Būsimam studentui svarbu palaikyti mokslo ir bendruomeniškumo balansą, nes užsienio universitetai tikisi ne tik aukštų akademinių pasiekimų, bet ir aktyvaus įsitraukimo į visuomenines, menines, kultūrines, sporto veiklas“, – atkreipia dėmesį R. Juozapavičienė.

Pasiruošimui studijoms užsienyje svarbūs ir kiti kriterijai

Studijoms užsienyje, pasak R. Juozapavičienės, reikia ruoštis ketverius metus, o paskutinius dvejus – vienuoliktoje ir dvyliktoje klasėse – itin koncentruotai, gerinant akademines anglų kalbos žinias, perprantant tarptautinių egzaminų technikas.

Apsisprendimas studijuoti užsienyje yra ilgo pasirengimo ir nuolatinių paieškų rezultatas, nes šis sprendimas tinka ne kiekvienam. Kad studijos užsienyje taptų sėkmingu startu į tarptautinę karjerą, svarbu gerai pažinti save, pasirinkti tinkamas studijų programas ir šalis, įvertinti psichologinius, akademinius ir finansinius pajėgumus.

R. Juozapavičienė rekomenduoja visą gimnazijos laikotarpį skirti šiam procesui, kad tiek moksleivis, tiek šeima galėtų subręsti šiam sprendimui. Konsultacijos, pasak jos, yra būtinos, nes universitetų ir studijų programų gausa gali klaidinti. Todėl svarbu atsižvelgti į programų akreditaciją, praktikos ir įsidarbinimo galimybes bei studijų kainos ir vertės santykį.

„Nors daugelis vaikų dega noru studijuoti užsienyje, didžiausiu iššūkiu tėvai dažniausiai įvardija finansines galimybes. Tačiau kai kuriose Europos šalyse studijos yra nemokamos arba kainuoja iki 3 000 eurų. Mūsų, kaip studijų konsultantų, tikslas – padėti šeimoms orientuotis šiuose klausimuose.

Tuo tarpu moksleiviams dažniau iššūkius kelia kalbos barjerai ir kultūrinis šokas. Tačiau su aiškiu tikslu šie iššūkiai tampa galimybėmis – patobulinti anglų kalbos žinias ar išmokti naują kalbą dar būnant Lietuvoje. Raginame moksleivius diskutuoti su tėvais ir specialistais, nes būtent konstruktyviose diskusijose randami sprendimai ir stiprinama motyvacija“, – pataria „AMES Education“ užsienio programų projektų vadovė.

Mokyklose to nemoko, bet studijoms ir karjerai – būtina

„AMES Education“ užsienio programų vadovė pataria moksleiviams konstruktyviai diskutuoti su tėvais ir specialistais dėl kalbos barjerų ar kultūrinio šoko, nes taip randami sprendimai ir stiprinama motyvacija.

Šių įgūdžių ugdymui dažnai tenka ieškoti papildomos pagalbos už mokyklos ribų, kadangi mokyklos programos ne visuomet apima tokias svarbias kompetencijas, kaip iniciatyvumas ar planavimas – jų lavinimą siūlo „AMES“ per specializuotas programas, tokias kaip „UNI PREP Jazz“. Pastaroji, orientuota į 9-12 klasių moksleivius, suteikia galimybes tobulėti tiek akademiškai, tiek asmeniškai.

Šios programos metu moksleiviai gauna praktines žinias apie studijų kryptis, universitetus, karjeros planavimą ir asmeninius polinkius. Naudodamiesi sertifikuotų specialistų pagalba, jie išmoksta analizuoti studijų programas, rašyti CV, motyvacinius laiškus, rengti pristatymus pagal tarptautinius standartus ir laikyti bandomuosius tarptautinius egzaminus.

Programos trukmė – 6 mėn., o mažose grupėse užtikrinamas individualus dėmesys kiekvienam dalyviui. Jei įsipareigoti ilgesniam laikui sudėtinga, AMES taip pat siūlo karjeros konsultacijas, testus ir vebinarus, padedančius moksleiviams ir jų tėvams susiorientuoti studijų ir karjeros klausimais.

„Esame nešališki ugdymo karjerai, todėl teikiame oficialią informaciją, į moksleivio gerovę orientuotas rekomendacijas, padedame susiorientuoti studijų pasirinkimų ir paraiškų procesuose“, – pasakoja R. Juozapavičienė.

Šiam tikslui pasiekti AMES siūlo tarptautinius sertifikuotus karjeros testus, kurie padeda moksleiviams įsivertinti savo profesinį profilį bei anglų kalbos lygio tobulinimo poreikį, nes testų klausimai ir ataskaitos pateikiami anglų kalba. A2 lygio moksleiviai gali naudotis žodynais, tačiau tam, kad testai būtų atlikti efektyviai, būtinas B2 lygis.

„Mūsų naudojami karjeros testai pasižymi 98 proc. tikslumu, analizuoja asmenybės savybes, emocinį intelektą, lyderystę bei kitas kompetencijas, padeda identifikuoti tinkamiausias studijų kryptis ir profesines sritis. Po testo rekomenduojame pasikonsultuoti su AMES specialistais, kad būtų aiškiau suprasti rezultatai ir priimti sprendimai dėl tolesnių veiksmų – mokomųjų dalykų, egzaminų bei studijų pasirinkimo tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – karjeros testų privalumus vardija R. Juozapavičienė.

Ji apibendrina, kad anglų kalbos mokymasis šiandien yra ne tik pasiruošimas egzaminams, bet ir investicija į sėkmingą ateitį. Svarbu ne tik įsisavinti gramatikos taisykles ar plėsti žodyną – būtina ugdyti visapusiškus kalbinius įgūdžius, kurie padės prisitaikyti akademinėje ir profesinėje aplinkoje. Kruopštus pasiruošimas, tinkamų priemonių ir specialistų pagalba gali suteikti mokiniams reikalingų įgūdžių, o konstruktyvios diskusijos su tėvais ir mokytojais padės atrasti geriausius sprendimus. Kuo anksčiau bus pradėtas šis procesas, tuo labiau užtikrintas bus sėkmės kelias ne tik per egzaminus, bet ir tolimesniame gyvenime.