Jungiasi ir paaugliai ir suaugusieji

„Vyrų kalvės akademija“ antrakursiai kartu su savo mentoriais – lektoriumi Mindaugu Vidugiriu, atsargos karininku Edvinu Rupšiu, sveikatinimo treneriu Ignu Bakėjumi bei kitais vadovais liepos gale leisis į ypatingai sunkią kelionę - prisidės prie Giedriaus Bučo, Misijos Save The Baltics Sea, ekspedicijos sumanytojo. Neseniai viešai nuskambėjo žinia, kad nuėjus daugiau nei 2000 iš 7000 kilometrų aplink Baltijos jūrą Giedrius liko vienas. Jo komanda išsivaikščiojo, tačiau ekspedicijos vadovas ieško galimybių užbaigti savo misiją.

„Vyrų kalvės akademija“

„Po šios žinutės mes, kaip „Vyrų kalvės akademija“ supratome, kad joks „Eurotripas“ nėra toks svarbus kaip reali pagalba prisidedant prie Giedriui svarbios misijos išsaugojimo. Paaugliai susiskirstė grupėmis – viena jų organizuoja Giedriaus misijos viešinimą. Jų tikslas yra kad tuo daugiau žmonių pasiektų žinia apie tai ką daro Giedrius. Ko dabar labiausiai reikia Giedriui - tai kojų kurios eitu kartu su juos, kadangi dėl logistikos yra reikalinga jog misijoje „ant žemės“ dalyvautų visada bent du žmonės. Todėl jam reikia žmonių kurie su juo nueis likusius beveik 5000 kilometrų - vaikinai savo veiksmais siekia jam surinkti šiuos žmones. Viešinimo klausimu nuo liepos 3 dienos paaugliams į pagalbą prisijungė didžiulė viešinimo agentūra“ – pasakoja „Vyrų kalvės akademijos“ bendraįkūrėjas Edvinas Rupšys.

„Vyrų kalvės akademija“

Paaugliai priėmė didžiulę naštą

Antroji paauglių dalis ieško rėmėjų norinčių paremti fondą finansuojantį jaunuosius mokslininkus kurie daug savo laiko praleidžia spręsdami Baltijos jūros išsaugojimo klausimus. Paaugliai mokosi parengti „pitchus“ ir eina į įmones ir verslo klubus taip skleisdami žinią ir siekdami surinkti pinigų Baltijos jūros išsaugojimui.

„Trečia grupė organizuoja du gyvus renginius tuo laikotarpiu kai mes eisime per Švediją. Labai smagu, kad yra užmegztas kontaktas su aplinkosaugos ministerijomis ir užsienio reikalų ministerijomis. Dar kiti paaugliai rūpinasi mūsų pačių logistika: skrydžiai, kelionė traukiniais iki Giedriaus buvimo vietos. O tada jau mūsų visų laukia kelionė į Švediją paeiti su Giedriumi ir ten toliau skleisti žinią apie misiją ir tuo pačiu susidurti su nuolatiniais iššūkiais“ - sako kartu su jaunuoliais keliausiantis lektorius Mindaugas Vidugiris.

„Vyrų kalvės akademija“

Visą šį procesą, filmuos trys operatoriai su profesionalia įranga ir iš šios medžiagos bus parengtas 7 dalių serialas apie šią paauglių misiją ir paauglių ugdymą. Serialą nuo kitų metų sausio transliuos viena didžiausių televizijų Lietuvoje.

Kelionė – vienas sunkiausių patyrimų

Tai bus ne šiaip ėjimas - šis patyrimas - ištiesta pagalbos ranka Giedriui ir jo misijai, o paaugliams - ugdymo proceso dalis. Tai paskutinė bendrą jų patirtį vainikuojanti stovykla. „Vyrų kalvės akademijoje“ vaikinai yra mokomi ne teorinio, o patirtinio ugdymo principu. Tad ir ši kelionė bei jos organizaciniai klausimai - tai jų ugdymo proceso dalis.

„Vyrų kalvės akademija“

„Paklausite, ar šiame patyrime, jo planavime, jie susimaus? Veikiausiai - ne kartą. Ir valio! Tai - irgi ugdymo proceso dalis, kuri yra sveikintina. Svarbiausia, kad kiekvienas, kai tai nutiks, jaustų, žinotų jog nėra vienas ir kad susimovęs visad sulauks ištiestos rankos, o tuomet galės pradėti iš naujo. O ir pačioje kelionėje veikiausiai bus apstu nežinomybės, neužtikrintumo - daugybė progų geriau pažinti save ir save „perlipti“. Suvokti, kad visos ribos - tik mūsų pačių netikėjime savimi. Tai dar viena proga paaugliams įsitikinti, kad jie gali padaryti daug daugiau, nei leidžia sau pagalvoti ar pasvajoti. Šį tikėjimą perduoti jiems galime tik mes, suaugusieji, esantys greta, jais visa širdimi patikėję ir suteikę erdvę prisiimti atsakomybę suklysti ir vėl pradėti iš naujo. Be baudimo, be kritikos, o su palaikymu ir skatinimu atsiskleisti paaugliuose tai, kas juose gražiausio. Būtent apie tai yra studijos „Vyrų kalvės akademijoje“ – šypsosi M. Vidugiris ir Edvinas Rupšys.