„Kiekvieną grąžintą butelį ar skardinę siekiame paversti vertinga antrine žaliava. Perdirbant gyventojų grąžintas vienkartines gėrimų pakuotes, jos tampa plastiko, stiklo, aliuminio ar plieno žaliava, iš kurios galima pagaminti įvairius naujus daiktus. Taigi, užstato sistema padeda sutaupyti išteklių ir prisideda prie tvaresnės gamybos. Norime atkreipti dėmesį, kad ir tuščių butelių ir skardinių kelionė į taros surinkimo vietas gali būti tvaresnė“, – sako Gintaras Varnas, USAD vadovas.

USAD iniciatyva buvo sukurtas specialus tarai gabenti skirtas maišas, taip primenant, kad ir pakuotes grąžinti verta, ir svarbu vienkartinius maišelius keisti į daugkartinio naudojimo. Iniciatorių teigimu, patvarų ir patogų krepšį ar maišą, kuriuo būtų galima gabenti tarą, galima rasti kiekvienuose namuose. Tereikia paieškoti, rasti ir įprasti naudoti.

Primena, kad prie „Šlamančių“ gali prisidėti kiekvienas

Naujoji USAD idėja taip pat siunčia žinią apie šiuo metu vykstančią „Šlamančių“ kampaniją: užstatą už kiekvieną pakuotę galima paaukoti taromate – skirti senųjų miškų išpirkimui ir išsaugojimui. 10 taros vienetų prilygsta vienam kvadratiniam metrui išsaugoto miško. Todėl USAD ragina – „Keisk tarą į šlamančius“.

Daugkartiniai maišai

Visi idėją palaikantys žmonės socialiniuose tinkluose gali laimėti „Šlamančių“ atributika papuoštą riboto leidimo maišą, skirtą tarai gabenti. Norintys unikalaus prizo turėtų sekti „Grąžinti verta“ paskyrą „Facebook“ ir „Instagram“ platformose ir dalyvauti įvairiuose konkursuose.

Parduotuvėse pokyčiai pasiteisino

Pasak G. Varno, visuomenė palaiko tvarumo iniciatyvas. Kaip pavyzdį jis pamini vienkartinių plastiko maišelių naudojimo mažėjimą. Įsigaliojus draudimui nemokamai dalinti labai plonus plastikinius maišelius, jų naudojimas prekybos vietose pastebimai sumenko. Užtat patvarių daugkartinių maišelių – aplinką tausojančių alternatyvų – paklausa išaugo.

Dėmesį į pokyčių svarbą atkreipiantis „Šlamančių“ maišas yra pagamintas iš perdirbto plastiko, labai patvarus, didelis ir patogus nešioti. Gaminio dizaino kūrėjai tikisi, kad maišas tarnaus ilgai ir primins, kad kiekvienas vienkartinis maišas iš popieriaus ar plastiko gali būti pakeistas į daugkartinio naudojimo. Taip galima dar labiau sumažinti atliekų ir savo įpročius paversti tvaresniais.

„Nuolat naudojamas tas pats maišas turėtų sumažinti taros surinkimo vietose išmetamų maišelių kiekį. Tikiuosi, kad nauja iniciatyva per socialinius tinklus primins, kad svarbu net maži pokyčiai, net ir viena į taromatą grąžinta gėrimų pakuotė. Užstato sistemos rezultatai rodo, kad tvaresniais kasdieniais įpročiais galima nuosekliai ir efektyviai pasiekti didelių rezultatų saugant gamtą“, – teigia G. Varnas.

USAD duomenimis, 9 iš 10 žmonių Lietuvoje palaiko užstato sistemą ir grąžina tarą. Taip pamiškės, parkai, miškų stovyklavietės ir paplūdimiai apsaugomi nuo gėrimų pakuočių atliekų, o tūkstančiai tonų PET plastiko, stiklo ir metalo nukeliauja pas perdirbėjus. Per pirmą šių metų pusmetį Lietuvoje buvo grąžinta daugiau kaip 336 mln. gėrimų pakuočių.

Apie VšĮ „Užstato sistemos administratorius“:

Užstato sistema Lietuvoje veikia nuo 2016 m. Jos veikla šalyje rūpinasi Lietuvos gėrimų gamintojų, importuotojų bei pardavėjų įsteigta ne pelno organizacija VšĮ „Užstato sistemos administratorius“. USAD kasmet surenka 9 iš 10 į rinką išleidžiamų gėrimų skardinių bei vienkartinių stiklinių ir plastikinių butelių. Iš viso per 2023 metus surinkta ir perdirbti perduota 685,7 mln. vienkartinių pakuočių.