Rekordinis kontraktas Lenkijoje

„Šis mums finansine prasme rekordinis kontraktas – trečiasis Lenkijos elektros skirstymo operatoriaus „PGE Dystrybucja“ tinklo modernizavimo etapas. Kontrakte numatyta, kad per pusantrų metų – iki 2025 metų pabaigos – turime pateikti beveik vieną milijoną išmaniųjų elektros skaitiklių, tad, užsitikrinę pirmosios ir trečiosios projekto dalies įgyvendinimą, šioje šalyje lietuviškais skaitikliais padengsime beveik 70 proc. poreikio ir ženkliai padidinsime mūsų rinkos dalį.

Elgama-Elektronika gamykla

Nors gali atrodyti, kad įmonė iš mažos šalies negali pakonkuruoti su vietiniais tiekėjais, šalies dydis tokiuose konkursuose seniai nebėra svarbus, svarbiausi yra įmonės pajėgumai, kitaip tariant, kad ji gebėtų laiku ir sklandžiai įgyvendinti savo įsipareigojimus, nes mūsų partneriai taip pat jų turi savo klientams. Tai – mūsų auksinė taisyklė, todėl visada kontrakto terminui didiname darbuotojų skaičių, kad viską atliktume laiku – jau dabar priėmėme 15 papildomų specialistų į gamybos skyrių, dar 10 į kitus skyrius planuojame priimti artimiausiu metu. Mes jau kuris laikas esame užsiauginę reputacijos „raumenis“, kurie leidžia laimėti konkursus vieną po kito, tad dabar šią „formą“ tik geriname“, – apie niuansus dalyvaujant panašiuose konkursuose pasakoja „Elgama-Elektronika“ vadovas M. Čereška.

Martynas Čereška, „Elgama-Elektronika“ vadovas

Lenkijos elektros skirstymo tinklai iki 2028 metų yra įsipareigoję atnaujinti 80 proc. savo elektros skaitiklių, o iki 2030 metų – visus, tad prieš metus įmonė su valstybės elektros tinklus modernizuojančia Lenkijos bendrove „Stoen“ pasirašė beveik 23 mln. eurų vertės sutartį, o šių metų pavasarį laimėjo dar vieną 45 mln. eurų vertės išmanių skaitiklių tiekimo konkursą. Tačiau tai – ne vienintelė gera žinia išmaniuosius skaitiklius gaminančiai įmonei, mat šį mėnesį buvo pratęstas jos kontraktas Ukrainoje.

Elgama-Elektronika gamykla

Iššūkiai ir naujos galimybės Ukrainoje

„Ukrainoje dirbame nuo 2019 metų, tad galiu patvirtinti, kad jos rinka savo dinamika ir nestabilumu skiriasi  nuo Vakarų rinkų, tačiau karas šioje šalyje verslo aplinką pakeitė iš esmės. Pastaruoju metu Ukrainos valdžia intensyviai kovoja su korupcija ir nori eiti europietišku keliu, todėl prasidėjo pokyčiai, kurie skatina rinkos skaidrumą ir kuria daugiau galimybių sąžiningam verslui – skaidrumas yra visų normalių didelių įmonių prioritetas. Aišku, kadangi šalis labai didelė, tam tikri procesai užtruks, tačiau tai tik į naudą Ukrainai ir į šią rinką planuojantiems ateiti verslams.

Elgama-Elektronika gamykla

Kalbant apie mūsų verslą, net karas bendradarbiavimo nenutraukė – Rusijai įsiveržus į šią šalį, viskas sustojo keletui mėnesių, tačiau vėliau sugebėjome tiekimo grandines ir verslo procesus atnaujinti. Įsipareigojimų vykdymas laiku lėmė ir tai, kad rugpjūtį jau trečią kartą atnaujinome kontraktą, kurio vertė – 25 mln. eurų ir kuris turi būti užbaigtas iki 2027 metų“, – apie dar vieną laimėjimą pasakoja įmonės vadovas.

Pasak M. Čereškos, kadangi energetikos infrastruktūra naikinama greitai ir ją reikia operatyviai atnaujinti, įmonė aktyviai dalyvauja Europos Sąjungos iniciatyvose, skirtose Ukrainos atstatymui po karo, ir planuoja prisidėti prie šalies infrastruktūros atnaujinimo projektų. Kokia apimtimi ir kokiu būdu, paaiškės po aiškaus direktyvų įvardijimo.

Elgama-Elektronika gamykla

Plėtra kitose rinkose ir tyrimų skyriaus augimas

Be sėkmės Lenkijoje ir Ukrainoje, „Elgama-Elektronika“ taip pat plečia savo veiklą kitose rinkose, tokiose kaip Paragvajus, Čekija, Kroatija ir Rumunija – įmonė jau vykdo pilotinius projektus šiose šalyse, siekdama toliau stiprinti savo pozicijas Europoje. Verslas toliau plėtojamas ir kariaujančiame Izraelyje.

Elgama-Elektronika gamykla

„Su Izraeliu dirbame gal kokius 7-8 metus. Kaip tik atnaujinome kontraktą pernai metais ir taip atsitiko, kad ir Izraelis pradėjo kariauti – aišku, nebuvo tokio didelio tiekimo grandinės sutrikimo ir nežinios, kaip Ukrainoje, tačiau besikeičiančią situaciją tenka stebėti atidžiau. Galiu pasakyti tik tiek, kad mūsų produkcijos poreikis yra didelis ir užsakymai toliau keliauja į šią šalį. Manau, prie to prisideda tai, kad nestovime vietoje – nuolat ieškome inovatyvių būdų savo produkcijos patobulinimui ir naujų gaminių kūrimui“, – sėkmingos plėtros į kitas šalis receptą įvardija M. Čereška.

Elgama-Elektronika gamykla

Pasak jo, dėl šios priežasties įmonės tyrimų ir vystymo skyrius (R&D) sparčiai auga – per pastaruosius metus jis padidėjo 30 proc., o artimiausiais metais planuojama jį padidinti dar 20-40 proc.

„Vienas iš svarbiausių dabar kuriamų naujų gaminių yra inovatyvus duomenų koncentratorius, kuris surenka duomenis iš šimtų skaitiklių ir optimizuoja jų perdavimą elektros tinklams – net neabejoju, kad šis produktas padės mums padidinti konkurencingumą ir įsitvirtinti naujose rinkose“, – apie planus pasakoja M. Čereška.

Elgama-Elektronika gamykla

Apie įmonę:

UAB „ELGAMA-ELEKTRONIKA" įkurta 1992 metais ir yra tarptautinių asociacijų ESMIG (European Smart Metering Industry Group), „IDIS Association“ ,„DLMS User Association“ narė, be to aktyviai dalyvauja išmaniųjų technologijų asociacijų veikloje. Įmonės gaminama produkcija apima didelę įvairovę prietaisų: nuo paprastų elektroninių vienfazių buitinių skaitiklių iki sudėtingų trifazių daugiafunkcių elektros skaitiklių bei prietaisų, skirtų pramonei ir energetikai. Pagrindinė įmonės veiklos kryptis yra naujos kartos, išmaniųjų daugiafunkcių elektroninių elektros skaitiklių projektavimas ir gamyba, taip pat, kartu su partneriais, įmonė siūlo automatizuotas apskaitos sistemas skaitiklių duomenims nuskaityti, surinkti ir apdoroti, o nuo 2018 m. teikia ir elektronikos surinkimo paslaugas.