Daugiau nei tik sveika oda ir kailis

„Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys, arba tiesiog, kaip daugelis mėgsta vadini - žuvų taukai - yra tikras vitaminų ir mineralų lobynas, o ypač vertingomis laikomos omega-3 riebalų rūgštys, – teigia veterinarijos gydytojas M. Mincė. – Tačiau svarbu žinoti, kad omega rūgštys gali būti ne tik gyvūninės (jūrinės) kilmės, bet ir augalinės. Omega šaltiniu gali būti ir linų sėmenys bei linų sėmenų aliejus. Visgi, lengviau įsisavinamos ir efektyvesnės yra jūrinės kilmės omega riebiosios rūgštys. Šios rūgštys organizme atlieka daugybę svarbių funkcijų: stiprina imuninę sistemą, gerina širdies veiklą, mažina uždegimus, teigiamai veikia odos ir kailio būklę. Pagal Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos rekomendacijas, omega-3 ir omega-6 santykis šuniukams ir laktuojančioms patelėmis turėtų būti 1:6, o suaugusiems šunims 1:10.“

Pasak veterinarijos gydytojo, būtent omega-3 riebalų rūgštys gali pagerinti keturkojo odos būklę – drėkinti odą, mažinti niežėjimą ir pleiskanojimą, stiprinti kailio šaknis. Reguliariai vartojant omega-3 riebalų rūgštis, stiprinamas odos barjeras ir skatinamas ląstelių atsinaujinimas, o dėl priešuždegiminių savybių, mažinama medžiagų, galinčių sukelti uždegimines reakcijas, gamyba.

Tai ypač svarbu gyvūnams, kurie kenčia nuo alergijų ar odos ligų. Negana to, šios rūgštys gali padėti sumažinti sąnarių uždegimą, kuris dažnai kamuoja vyresnio amžiaus šunis ir kates. Jos taip pat gali padėti sulėtinti sąnarių degeneracinių ligų progresavimą bei užkirsti kelią būsimoms sąnarių problemoms. Tinkamas kiekis omega-3 rūgščių gali padidinti gyvūnų odos elastingumą, dėl to sumažėja rizika, kad šuo susižeis ar patirs traumą.

Pašnekovas priduria, kad omega-3 dažnai apibūdinamos kaip „smegenų maistas“. DHR ir EPA (ilgos grandinės omega-3 rūgštys) yra ypač naudingos smegenų sveikatai. Smegenys susideda iš maždaug 12% pilkosios medžiagos, kurią taip pat sudaro ilgos grandinės riebalų rūgštys.

„Omega rūgščių nauda yra įvairiapusė. Tyrimai rodo, kad šios rūgštys itin svarbios šunų ir kačių sveikatai, galinčios padėti sureguliuoti uždegiminius procesus organizme, kurie dažnu atveju būna susiję su įvairiomis ligomis. Plačiai žinoma, kad viena didžiausių omega rūgščių naudų tiek žmonėms, tiek gyvūnams, yra tinkamos smegenų funkcijos palaikymas. Jauniems, augantiems šuniukams svarbu dėl greitesnio informacijos, dresūros, komandų įsisavinimo. Tuo tarpu šunims senjorams gali padėti kokybiškiau senti, ilgiau išlaikyti tinkamas kognityvines funkcijas. Apskritai, visų amžiaus grupių šunims gali sumažinti nerimą ir stresą“, – vardina veterinarijos gydytojas M. Mincė.

Šunų maistas

Kaip užtikrinti tinkamą omega rūgščių kiekį mityboje?

Pasak veterinaro, omega riebiosios rūgštys naminiams gyvūnams paprastai duodamos kapsulių arba skysto aliejaus pavidalu. Kapsules patartina duoti tiesiogiai į burną arba sumaišyti su maistu. Skystą aliejų taip pat galima įmaišyti į maistą.

„Prieš pradėdami duoti savo augintiniui žuvų taukus, būtinai pasitarkite su veterinarijos gydytoju. Jis padės nustatyti tinkamą dozę pagal gyvūno svorį ir pasirinkti tinkamiausią preparatą. Reikia nepamiršti, kad viską naudojant per didelėmis dozėmis gali būti daroma žala. Taip pat ir perdozavus omega rūgščių, gali atsirasti virškinamojo trakto sutrikimų, žuvies kvapas iš burnos ar dietos sutrikimai. Svarbu žinoti, kad norint pajausti šių elementų naudą, būtina juos naudoti nuolatos. Odos ir kailio pokyčius galima pamatyti jau po 4-6 savaičių pastovaus naudojimo, o ženklesni rezultatai dažniausiai pasimato po 3-6 mėnesių. Čia keturkojų šeimininkams gali pagelbėti ir omega riebiosiomis rūgštimis praturtintas pašaras. Super premium klasės, subalansuoti pašarai, savo sudėtyje turi optimalų omega riebiųjų rūgščių kiekį, todėl rinkdamiesi pašarą, atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą sudėtį ir ieškokite produktų, kuriuose nurodytas omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių kiekis arba, kurių sudėtyje yra ingredientų, tokių kaip žuvų miltai, krilis, linų sėmenys. Dauguma rinkoje esančių šunų maisto produktų turi daug omega-6 riebalų rūgščių iš tokių ingredientų kaip grūdai, vištienos riebalai ir augaliniai aliejai. Nors omega-6 yra svarbios, jų perteklius gali sukelti uždegimą, ypač odoje. Žuvų taukai padeda subalansuoti omega-6 ir omega-3 santykį mityboje, mažindami pernelyg didelio omega-6 priešuždegiminį poveikį,“ – pataria pašnekovas.

Apibendrindamas pokalbį, veterinarijos gydytojas pabrėžia, kad žuvų taukai yra puikus būdas papildyti savo augintinio mitybą ir užtikrinti jo sveikatą. Apibendrinant, žuvų taukai suteikia labai didelę naudą šuns smegenų vystymuisi, aplinkos suvokimo funkcijai, nuotaikos reguliavimui ir apsaugo nuo senėjimo sukeltų kognityvinių pokyčių. Palaikydami sveiką smegenų funkciją, omega-3 padeda šunims išlikti aktyviems, atspariems stresui ir protiškai sveikiems visais jų gyvenimo etapais.