Ir iš tiesų, sostinės Aušros Vartų g. parduodamas 484 kv. m pastatas – unikalus. Ir ne tik todėl, kad jis statytas XVI a. ir tuomet čia veikė viešbutis „Roma“. XXI a. jam grąžinta pradinė paskirtis – čia atkurtas viešbutis. Tokią istoriją menančių pastatųVilniaus senamiestyje, matyt, daugiau nėra ir, suprantama, jų neįmanoma įsigyti. Buvęs „Romos“, o dabar „Roomos“ pastatas su 15 išskirtinių apartamentų laukia naujo šeimininko.

Modernumas dera su istorija

Šimtmečių istoriją fiksavęs pastatas šiandien atrodo kaip naujai gimęs. Per 2020–2022 m. vykdytą kapitalinę rekonstrukciją istorinis pastatas sulaukė šiuolaikinių sprendimų, kad jį būtų racionalu eksploatuoti, o jame apsigyvenusieji pajustų ne tik istorijos tėkmę, bet ir XXI amžiaus komfortą.

Prestižinėje sostinės vietoje, šalia filharmonijos ir Aušros vartų, bažnyčių ir cerkvių bei šimtmečius skaičiuojančių statinių apsuptyje naujumu žėrintis pastatas mena ilgą istoriją. Jis priklausė turtingiems didikams ir pirkliams, magistrato pareigūnams. Kažkada grindiniu čia atkaukšėdavo arklių traukiamos turtingų keliautojų karietos, kad jie prabangiuose apartamentuose atgautų jėgas ir pailsėję keliautų toliau.

Restauruojant pastatą siekta išsaugoti jo ilgametę istoriją. Kiekvienas iš 15 apartamentų unikalus, nėra pasikartojančių interjerų, dalies kambarių sienas tebepuošia restauruotos praėjusių šimtmečių freskos ar jų fragmentai, atkurtas ir itališka atmosfera dvelkiantis uždaras kiemelis. Apartamentai išsidėstę antrame ir trečiame pastato aukštuose. Juos jungia erdvūs holai. Iš esmės atnaujinant pastatą naudotos ilgaamžės interjero medžiagos ir technologijos, kuriuos profesionalūs architektai pasitelkė laikui nepavaldžiam interjero stiliui sukurti. Tad ir šiandien pastatas bei apartamentai atrodo kaip ką tik įrengti.

Toks vienintelis

Vaizdai pro langus ar iš balkonų taip pat nepakartojami ir stulbinantys. Aušros Vartų gatvės panorama jau savaime liudija, kad esate sostinės širdyje, vietoje, kur prasidėjo miesto istorija. Pasižiūrėję į vieną pusę regėsite Šv. Teresės bažnyčią ir dar 1522 m. atidarytus Aušros vartus – daugeliui, matyt, svarbiausią istorinį, kultūrinį ir religinį monumentą, vienintelius išlikusius Vilniaus gynybinės sienos vartus. Keliais žingsniai nuo siūlomo įsigyti moderniai istorinio pastato pasieksite Šv. Dvasios ortodoksų vienuolyno barokinę katedrą ir daug kitų religinių objektų, Rotušės aikštę, Vilniaus universiteto senuosius pastatus ir kiemelius.

Greta ir istorinis „Medininkų“ restoranas bei daugybė jaukių Senamiesčio parduotuvių ir kavinukių. Beje, ir parduodamame pastate veikia du prabangūs lankytojų palankiai vertinami restoranai.

„Tai didelę išliekamąją vertę turintis unikalus turtas, kurį įsigyti galimybė gali pasitaikyti ypač retai. Dabartiniai šeimininkai į pastato sutvarkymą įdėjo visą širdį, juo ypač rūpinasi ir čia veikiant viešbučiui „Rooma“, – pasakoja Agnė Navickienė, ilgametė išskirtinio nekilnojamojo turto (NT) brokerė, SOLDS NT agentūros įkūrėja. – Tačiau gyvenimas šio turto savininkus pakreipė kita linkme ir dabar atsirado galimybė jį nusipirkti. Šis pastatas gali tapti racionali investicija, nes Vilniaus Senamiestyje turto vertė nuolat didėja. Verslui ar verslininkui tai gali būti ne tik investicija, bet ir namai, kuriuose jis gali ypač komfortiškomis sąlygomis apgyvendinti savo svečius, turėti apartamentus sau, kai nori apsigyventi Vilniaus širdyje, naudoti kaip viešbutį ir t. t. Ypač patrauklioje Senamiesčio vietoje esantis moderniai restauruotas 15 apartamentų istorinis pastatas gali būti pritaikomas įvairiausiems poreikiams.“

Anot jos, šio turto atkūrimo sprendimuose atsispindi žmonių patirtis, meilė istorijai, pasaulio matymas.

Agnė Navickienė, ilgametė išskirtinio nekilnojamojo turto (NT) brokerė, SOLDS NT agentūros įkūrėja

„Tai, ką šiandien turime, verta ypatingo dėmesio, nes tai ilgų paieškų, aistros senajai architektūrai, smalsaus keliautojo ir, apskritai, labai kūrybingų asmenybių darbo vaisius. Tiek daug laiko pareikalavę unikalūs projektai dažniausiai ilgam nugula šeimos valdomo NT lentynose. Ir tik retai, susiklosčius aplinkybėms, pasiekia viešąją erdvę. Šį kartą – tai labai nestandartinis kūrinys. Jam reikia sulaukti savo pirkėjo, nes jis tikrai – ne kiekvienam. Galbūt net neracionalus, o vien verslo akimis vertinantiems čia gali būti „per ankšta“. Tačiau svajotojai, kolekcionieriai, plačiau mastantys, o galbūt gyvenimo nuotykio – savo boutiqe viešbučio Senamiesčio širdyje – ieškantys šiam kūriniui tikrai neliks abejingi“, – svarsto NT ekspertė A. Navickienė.