Birželį po metų pertraukos į sostinę grįžo projektas „Dalyvauk! Vilnius“, skirtas vilniečių gyvenamosios aplinkos pagerinimui. Per beveik dvejus mėnesius vilniečiai jau pateikė beveik 300 idėjų. Dar abejojantys ar iki galo neužtikrinti savo pasiūlymu gyventojai kviečiami idėjas kurti, išsigryninti ar dėl jų pasikonsultuoti specialiai tam skirtose dirbtuvėse ir iki rugsėjo 15-osios užregistruoti tam skirtoje platformoje.

„Vilnius šiuo metu didžiulis idėjų inkubatorius. Kasdien sulaukiame keleto idėjų, kaip vieną ar kitą erdvę prie vilniečių namų paversti dar patrauklesne miestiečių poilsiui ar laisvalaikiui. Populiariausios šiuo metu yra sporto ir vaikų žaidimo erdvės bei žaidimų ir pasivaikščiojimo zonos keturkojams. Nors idėjos bus vertinamos pasibaigus jų teikimo laikui, jau dabar matome, kad per trejetą metų idėjos kokybine prasme išaugo, žmonės nuosekliai ir tikslingai galvoja apie siūlomus sprendinius ir jų svarbą bendruomenei. Rugpjūtį pradedame idėjų dirbtuvėmis, kuriose kviečiame tobulinti jau turimas idėjas, ieškoti įkvėpimo, tinkamai jas aprašyti ir paskaičiuoti galimą biudžetą“, – nepraleisti „Dalyvauk! Vilnius“ dirbtuvių kviečia Vilniaus savivaldybės Organizacijos vystymo grupės vadovė Lina Koriznienė.

Suoliukai

Buitiniais reikalais ir miesto pagrindine infrastruktūra – gatvių, takų tiesimu ar remontu – pasak L. Koriznienės, pasirūpins Savivaldybė, o šis projektas turėtų tapti gyvenamosios aplinkos sukomfortinimo ir įjaukinimo priemone.

Vilniečiai šiemet gali teikti idėjas dviem kategorijoms – mažos ir didelės apimties. Mažos apimties kategorijoje gali būti siūlomos nekomercinės aplinkos gerinimo idėjos, kurių įgyvendinimo vertė neviršija 30 tūkst. eurų (priklausomai nuo seniūnijai skirto biudžeto, didelės apimties kategorijoje – neviršijančios 150 tūkst. eurų).

Ekspertų komisija pateiktas idėjas atrinks balsavimui, o spalio 7 d.– lapkričio 3 d. vilniečiai savo balsą galės atiduoti jiems labiausiai patinkantiems pasiūlymams. Lapkričio 6 d. bus paskelbtos idėjos-laimėtojos ir atsižvelgiant į jų apimtį bus įgyvendintos per 1–2 metus. Mažos apimties kategorijos idėjos bus įgyvendinamos per 12 mėnesių, didelės apimties kategorijos – per 24 mėnesius.

Vilniečių patogumui miestas  kartu su „ID Vilnius“ organizuoja ir idėjų dirbtuves. Pirmosios startuoja jau rugpjūčio 20 d. Antakalnyje, „Miesto laboratorijoje“. Iš viso skirtingose sostinės seniūnijose jų bus surengta dešimt. Registracija jau prasidėjo, tad vilniečiai turėtų suskubti ir užsiregistruoti.

Kartu su fasilitatoriais dirbtuvėse gyventojai ieškos idėjų savo gyvenamosios aplinkos gerinimui ar įveiklinimui, vertins gyvenamosios vietos kontekstą, stiprybes ir silpnybes, išskirtinumą bei unikalumą. Atsižvelgę į tai, ieškos viešąsias erdves keičiančių idėjų ar tobulins pirmines idėjas.

„Vilnius – kūrybiškas miestas. Jame gausu menininkų, aktyvių piliečių. Kaip ir kiekvienas miesto rajonas – unikalus, savitas. Miesto gyvybingumą kuria žmonės ir prie to stipriai prisideda viešosios erdvės, kuriose žmonės leidžia laiką. Kviečiame vilniečius atvykti į idėjų dirbtuves ir kūrybiškai pažaisti – pasisemti idėjų, kaip pagerinti savo gyvenamąją aplinką – kartu paverčiant Vilniaus viešąsias erdves patrauklesnėmis ramiam poilsiui, aktyviam laisvalaikiui ir kitiems miestiečių poreikiams.” – kviečia „ID Vilnius“ organizatoriai.

Pantoninis tiltas

Šiemet „Dalyvauk! Vilnius“ idėjų įgyvendinimui numatyta paskirstyti apie 1 mln. eurų. 2022-aisiais paskirstyta per 300 tūkst. eurų, 2021 m. „Dalyvauk! Vilnius“ idėjoms paskirstyta 64 tūkst. eurų. Nuo projekto starto iš viso jau įgyvendinta 52 projektai.

Gamta mieste nusprendę pasimėgauti vilniečiai saulėlydį gali stebėti ant Ribiškių piliakalnio įrengtoje saulėlydžio vietelėje, ant Cedrono ežere įrengto pontoninio liepto, skirtingose poilsio erdvėse įrengtose grilinėse pasikepinti įvairių kepinių, o įrengtose sporto ir laisvalaikio erdvėse – ne tik pasinaudoti universaliais treniruokliais, žaisti tinklinį, bet ir šlifuoti ekstremalaus sporto triukus išskirtinėse aktyvaus sporto rampose.

Prie Vilnelės įrengta paplūdimio erdvė, Justiniškėse įrengtas pasivaikščiojimo takas visomis oro sąlygomis, o Verkių seniūnijoje, Balsiuose – treniruoklių ir futbolo aikštelės.

Net 84 proc. projekto „Dalyvauk! Vilnius“ idėjų – iš sporto, poilsio ir laisvalaikio kategorijų.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas.