Savo istoriją RSHP skaičiuoja dar nuo 1977 metų, kai buvo įkurta bendrovė „Richard Rogers Partnership“. 2007 metais ji pervadinta į „Rogers Stirk Harbor + Partners“ taip paminint partnerius Grahamą Stirką ir Ivaną Harbour, o galiausiai tapo RSHP. Per ilgus veiklos metus ši architektūros studija yra sukūrusi daugybę projektų skirtinguose žemynuose, o net iki 180 žmonių išaugęs kolektyvas dirba ne tik studijos būstinėje Londone, bet ir atstovybėse Sidnėjuje, Šanchajuje, Niujorke ir Paryžiuje.

„Džiugu, kad Lietuvoje paskelbtuose architektūros konkursuose noriai dalyvauja vis daugiau tarptautinių studijų, o vystytojai gali rinktis iš pačių geriausių ir moderniausių, pasaulinėmis tendencijomis sekančių projektų. Neabejojame, kad mūsų paskelbtą tarptautinį konkursą laimėjęs RSHP projektas, kuriame atsispindi sukaupta patirtis ir pasaulinės inovacijos, puikiai įsilies į Vilniaus kraštovaizdį bei taps etalonu ateities projektams“, – teigia Marius Žemaitaitis, „Lords LB Asset Management“ fondo valdytojas.

Žinomiausi RSHP projektai

Pompidou nacionalinis meno ir kultūros centras (Paryžius, Prancūzija). Tai – vienas žymiausių, dar 1977 metais įgyvendintas šios architektūros studijos projektų. Noras, kad pastate veiktų ir pagal poreikius nuolat būtų keičiamos vidinės jo erdvės, lėmė, jog paprastai paslepiami elementai buvo išdėstyti išorėje. Šis sprendimas vis dar žavi lankytojus, kurių kasmet centre apsilanko apie 3,5 milijono.

Pompidou nacionalinis meno ir kultūros centras

Europos Žmogaus Teisių Teismo būstinė (Strasbūras, Prancūzija). 1995 metais įgyvendinto projekto patalpos turėjo užtikrinti ekonomiškumą ir tuo pačiu svetingumą bei išsaugoti orumą. Paskutinis reikalavimas atsirado dėl to, kad šiame teisme nagrinėjami asmenų ir valstybių pareiškimai dėl pilietinių ir politinių teisių pažeidimų.

Europos Žmogaus Teisių Teismo būstinė

„3 World Trade Center“ (Niujorkas, JAV). Kadangi RSHP biurai veikia ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose, nenuostabu, kad projektų įgyvendinimo geografija taip pat yra labai plati. Vienas žymiausių architektūros studijos projektų įgyvendintas pačioje Niujorko širdyje. Pastatas išsiskiria ne tik architektūra, bet dėmesiu tvarumui – jame naudojama gerokai mažiau energijos ir kitų išteklių nei kituose Manhatane esančiuose verslo centruose.

„3 World Trade Center“

Išskirtinis RSHP projektas įgyvendintas Australijos mieste Sidnėjuje. Čia iškilo trys „International Towers“ biurų pastatai, kurių projektu norėta nustatyti naują verslo centrų tvarumo standartą šalyje. Atsižvelgiant į geografinę pastatų padėtį ir saulės intensyvumo kitimą per dieną, kiekviename verslo centre pritaikyti individualūs ir komfortišką darbo aplinką kuriantys sprendimai. Tai – apsauga nuo saulės šviesos, specialios stiklo technologijos, įrengtos saulės baterijos, renkamas bei naudojamas lietaus vanduo ir pritaikomos kitos inovacijos.

„International Towers“ Sidnėjuje

Hitrou tarptautinis oro uostas (Londonas, Didžioji Britanija). RSHP yra įsikūrę Londone, kuriame įgyvendinta nemažai šios architektūros studijos projektų. Ji prisidėjo prie vieno didžiausių visoje Europoje Hitrou oro uosto atnaujinimo – projektavo oro eismo kontrolės bokštą, 1 ir 5 terminalus. Pastarasis pasižymi elegantišku išlenktu stogu, kurį laiko plonos kolonos, daugybe plačių ir šviesių erdvių bei stikliniais fasadais, kurie keleiviams sukuria išskirtinę kelionių patirtį.

Hitrou tarptautinis oro uostas

Londone taip pat įgyvendintas Pompidou centrą kiek primenančios televizijos kanalo „Channel 4“ būstinės projektas, suprojektuota viena pagrindinių renginių vietų visoje šalyje – „Tūkstantmečio kupolas“ dar žinomas kaip „O2“ arena.

„Lloyd’s of London“. Kitas Londone įgyvendintas ir vienas žymiausių šios architektūros studijos projektų – tarptautinės draudimo asociacijos „Lloyd’s“ būstinės pastatas. 1986 metais iškilęs ir „išvirkščiu“ vadinamas projektas iki šiol laikomas vienu novatoriškiausių architektūros darbų. Norint neperkrauti vidinės erdvės ir turėti galimybę lanksčiai ją pritaikyti, masyvios inžinerinės sistemos kaip vamzdžiai ir ortakiai išdėstyti pastato išorėje.

„Lloyd’s“ būstinės pastatas Londone

Dėl projekte pritaikytų sprendimų taip pat puikiai vertinamas visai šalia esantis „Leadenhall“ pastatas. Šis 50 aukštų ir 224.5 metrų verslo centras susižėrė daugybę architektūros apdovanojimų, o dėmesį atkreipia dėl savo formos – vienoje pastato pusėje stiklo fasadas smailėja, jame matomi plieniniai įtvirtinimai. Dėl savo išvaizdos jis išsiskiria dangoraižių pilname miesto finansų centru vadinamame Londono Sityje.

„Leadenhall“ pastatas

Lietuvoje bus pritaikytos pasaulinės tendencijos

Šios didžiulę patirtį turinčios architektūros studijos darbų žemėlapyje artimiausiu metu atsidurs ir Lietuva – Vilniaus Konstitucijos pr. 14A jau vystomas RSHP suprojektuotas 7 aukštų verslo centras. Jo viduryje bus įrengtas visus pastato kompozicinius elementus sujungsiantis stikliniu stoglangiu dengtas atrijus, ant stogo veiks saulės jėgainė, bus panaudoti dvigubo stiklo fasadai su išorinėmis žaliuzėmis. Visi šie pritaikomi sprendimai leis optimizuoti nuomininkų patiriamas sąnaudas.

Verslo centre taip pat bus įrengta tvari, vandens cirkuliacija pagrįsta aušinimo sistema. Tokia pastato nuomininkams sukuriama sveika aplinka atitiks ir Europos Sąjungos reglamentus, numatančius iki 2027 metų sumažinti freono dujų naudojimą pastatuose.

8-Naujo verslo centro Konstitucijos pr. vizualizacija

Projektuojant šį pastatą architektai atsižvelgė ir į kone visus BREEAM standartui keliamus esminius reikalavimus darbuotojų sveikatos bei gerovės užtikrinimo srityse. Planuojama, kad pastato projektavimo ir architektūros sprendiniai kartu su pasirinktomis medžiagomis leis Konstitucijos pr. 14A vystomam verslo centrui siekti BREEAM „Outstanding“ tvarumo sertifikato naujos statybos kategorijoje ir būti priskirtam A++ energinei klasei.

„Pasaulyje vystomuose verslo centruose vis dažniau pritaikomi inovatyvūs ir tvarūs sprendimai, kurie yra būtini norint atliepti būsimų nuomininkų poreikius. Matome, kad tai ypač svarbu ir Lietuvoje veikiančioms įmonėms, todėl moderniausius tvarumo sprendimus pritaikėme ir Konstitucijos pr. 14A vystomame projekte. Jis išsiskirs ir savo išvaizda, tad galima drąsiai sakyti, kad šalies sostinę papildys itin aukštus estetikos ir tvarumo standartus atitinkantis verslo centras, sukurtas pasaulyje pripažintų architektų“, – teigia M. Žemaitaitis, „Lords LB Asset Management“ fondo valdytojas.

Naujojo verslo centro biurų nuoma užsiima bendrovė „Colliers International Advisors“, o statybas vykdo generalinis projekto statybų rangovas – UAB „Conres LT“.

„Lords LB Asset Management“ yra Lietuvos Banko licencijuota investicijų valdymo bendrovė, nuo 2008 m. teikianti paslaugas instituciniams ir privatiems investuotojams. „Lords LB Asset Management“ valdo 14 nekilnojamojo turto fondų, 1 privataus kapitalo fondą, 2 energetikos ir infrastruktūros fondus bei 3 investicines bendroves.