Diskusijos šia tema vyks spalio 24 dieną 18 val. Kaune, prekybos centre „Mega“, bei spalio 26 dieną 13 val. Vilniuje, prekybos centre „Panorama“. Kartu su nuomonės formuotojomis diskusijose dalyvaus vieno plačiausių sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ šeimos gydytojos Jurga Dūdienė ir Raminta Bernotė bei BENU vaistinių tinklo vadovė dr. Indrė Brazauskaitė.

Krūties vėžys yra išgydomas 90 proc. moterų

Spalis kaip krūties vėžio sąmoningumo mėnuo yra minimas jau 40 metų. Daugiau nei dešimtmetį prie krūties vėžio sąmoningumo žinutės sklaidos prisidedantis vaistinių tinklas BENU šiemet šį svarbų mėnesį įprasmins diskusijomis, skatinančiomis ne tik kasdien rūpintis savo sveikata, tačiau reguliai tikrintis dėl krūties vėžio.

BENU vaistinių tinko vadovė dr. I. Brazauskaitė

„Šios diskusijos yra prasmingas visą spalio mėnesį vykstančios BENU paramos iniciatyvos, kurios metu surinktos lėšos bus skirtos Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) veiklai, finalas. Juk krūties vėžys yra dažniausias moterų onkologinis susirgimas, todėl kalbėti apie šią ligą yra ne tik svarbu, bet ir būtina“, – sako BENU vaistinių tinklo vadovė dr. I. Brazauskaitė.

Specialistų teigimu, šia liga suserga kas dešimta moterų. Lietuvoje ir pasaulyje ji sudaro beveik penktadalį visų moterų vėžinių susirgimų.

Rožiniai pokalbiai

Džiuginanti žinia yra ta, kad, jei aptinkamas ankstyvoje stadijoje, krūties vėžys gali būti išgydomas 90 proc. moterų. Vis dėlto, reikėtų nepamiršti, kad krūties vėžys yra nepastebima, dažnai jokių simptomų neturinti liga, ir net 70 proc. atvejų randama tik atlikus profilaktinius tyrimus niekuo nesiskundžiančiai moteriai.

Šiuo metu prevencinė krūties vėžio programa yra skiriama moterims nuo 50 iki 69 metų imtinai, kartą per 2-jus metus atliekant mamografijos tyrimą. Jau nuo kitų metų sausio mėnesio nemokamai pasitikrinti dėl krūties vėžio kas dvejus metus galės ir moterys nuo 45-erių iki 74-erių imtinai.

Krūties vėžys yra išgydomas 90 proc. moterų

Reikėtų save apžiūrėti kartą per mėnesį

„Visoms moterims nuoširdžiai rekomenduoju kas metus pasidaryti reguliarią sveikatos patikrą. Tebūna tai lyg gimtadienio dovana sau. Juk mes, moterys, per visus kasdienius rūpesčius neretai pamirštame save ir prioritetą sau nustumiame kažkur į šoną“, – sako BENU vaistinių tinklo vadovė.

Be to, kaip minėta anksčiau, dažnai moterys nejaučia jokių simptomų, todėl labai svarbu nuolatos profilaktiškai tikrintis: po kiekvienų mėnesinių kruopščiai apžiūrėti savo krūtis ir patikrinti jas apčiuopos būdu.

Jeigu moteris jaučia tempimą, maudimą, skausmą, mato išorinius pakitimus, specialistai rekomenduoja kuo skubiau kreiptis į gydytoją, net jei nėra patenkama į prevencinės programos tikslinę grupę.

Reikėtų save apžiūrėti kartą per mėnesį

Prie akcijos prisijungia ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija

Be minėtųjų diskusijų visą spalio mėnesį BENU vaistinėse vyksta akcija, kurios metu pirkėjai gali paremti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociaciją (POLA). Pirkėjai yra kviečiami įsigyti „Skineffect“, „Solero“, „Natural“ ir „Livsane“ prekių ženklų produktus. 5 centai nuo kiekvieno parduoto šių prekių ženklų produkto bus skirti POLA veiklai.

„Labai džiaugiamės šiuo bendradarbiavimu su POLA. Žinodami jų svarbą krūties vėžiu sergančioms moterims, išsyk nusprendėme bendradarbiauti su šia organizacija bei padėti užtikrinti reikalingą paramą krūties vėžio pacientėms, kai joms to labiausiai reikia. Tokiu būdu ne tik skatiname visas moteris tikrintis prevenciškai, bet ir prisidedame prie pagalbos joms“, – aiškina BENU atstovė.

Ji tvirtina tikinti, kad visos šios spalio iniciatyvos padės sklesti žinią apie šį klastingą susirgimą.

„Aš kreipiuosi į visas moteris: rūpinkimės savimi ir viena kita, palaikykime viena kitą ir būkime sąmoningos. Krūties vėžys yra įveikiamas, bet tam reikia saugoti pačioms save“, – dėsto dr. I. Brazauskaitė.