Pasak sveikatos apsaugos viceministro Valentino Gavrilovo, vykdant korupcijos prevenciją sveikatos priežiūros sistemoje, labai svarbus aktyvus visuomenės vaidmuo, nesitaikstymas su korupcijos apraiškomis.

„Kova su korupcija sveikatos sistemoje – tai ne vienadienė akcija. Tai procesas, reikalaujantis bendrų visų visuomenės narių – tiek medikų, tiek pacientų pastangų, nepakantumo žmogiškąjį orumą žeminančiai tradicijai, likusiai dar iš praėjusio amžiaus“, – sako viceministras.

V. Gavrilovas pažymi, kad vis daugiau visuomeninių organizacijų, gydymo įstaigų, jaunųjų gydytojų organizacijų teikia antikorupcines iniciatyvas, ieško priežasčių, dėl ko nepavyksta vienu ypu šio reiškinio įveikti ir siūlo priemones jam pažaboti. Tačiau, anot viceministro, norint, kad korupcija medicinoje liktų tik kaip slogus prisiminimas, vien visuomenės švietimo, akcijų nepakanka.
Valentinas Gavrilovas

„Suprantame, kad viena iš sąlygų korupcijai tarpti yra maži specialistų atlyginimai, neefektyvi vadyba, neracionalus lėšų panaudojimas įstaigose. Šiais metais nuo liepos 1 d. mums pavyko padidinti gydymo įstaigų darbuotojų atlyginimus. Tikiuosi, kad ministerijos siekis racionaliai naudoti sveikatos apsaugai skiriamas lėšas, priemonės didinti vadybos efektyvumą įstaigose, maksimaliai viešinti jų veiklos rodiklius, smarkiai sumažins galimybes korupcijai tarpti. Tikiuosi, kad šiais metais iki spalio 1 dienos, kaip ir praėjusiais metais, ministerija sulauks rimtų antikorupcinių iniciatyvų“, – sako viceministras V. Gavrilovas.

Rimta veikla ugdant antikorupcinę kultūrą visuomenėje užsiima jaunųjų medikų organizacijos, aktyviai bendradarbiaujančios su Sveikatos apsaugos ministerija.

Jaunųjų gydytojų asociacijos (JGA) prezidentas Martynas Gedminas pabrėžia, kad jaunieji gydytojai kategoriškai pasisako prieš bet kokias korupcijos apraiškas medicinoje. Asociacija, bendradarbiaudama su Transparency International Lietuvos skyriumi, Specialiųjų tyrimų tarnyba, Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA), yra parengusi bendrą rezoliuciją šia tema.

„Kaip nevyriausybinė organizacija už skaidrumą ir profesionalumą sveikatos sistemoje kovojame šviesdami visuomenę ir medikų bendruomenę, keisdami stereotipus ir kurdami jauno sveikatos specialisto įvaizdį. Džiugu, kad ir Sveikatos apsaugos ministerija leidžia aiškiai suprasti, kad korupcija medicinoje nėra toleruojama. LiMSA ir JGA organizavo diskusiją šia tema. Joje dalyvavo ir Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė. Tai rodo, kad šio reiškinio sprendimas tampa prioritetiniu. Iniciatyvos, kaip anoniminis telefonas, taip pat yra sveikintinos“, – sako M. Gedminas.
Martynas Gedminas

Tačiau, pasak JGA prezidento, siekiant, kad korupcija medicinoje liktų tik negražus istorinis reliktas, vien pasisakymų ar socialinių akcijų nepakanka.

„Kaip ir esame nurodę rezoliucijoje, Lietuvai būtini esminiai žingsniai valdžios institucijų, sveikatos priežiūros įstaigų administracijų ir profesinių sąjungų, kurių aktyvumo šioje srityje pasigendame. Suprantame, jog finansiniai resursai visada bus riboti, tačiau sveikatos sistemoje būtina įgyvendinti vadybos ir gerosios valdysenos principus, viešinti įstaigų veiklos rodiklius, sudaryti sąlygas sveikatos specialistams uždirbti jų įgūdžius ir patirtį atitinkantį atlyginimą“, – teigia M. Gedminas.

Sveikatos apsaugos ministerijos korupcijos prevencijos skyriaus vedėjo Vytauto Šveikausko teigimu, antikorupcinių iniciatyvų paraiškos šiuo metu ministerijai jau yra teikiamos, tačiau daugiausiai jų tikimasi, kaip paprastai, prieš pat spalio 1 d. Pasak V. Šveikausko, praėjusių metų patirtis atrenkant antikorupcines iniciatyvas liudija, kad į šią veiklą įsitraukia vis daugiau visuomenės narių, net ir gimnazistų.
Vytautas Šveikauskas

Sveikatos apsaugos ministerijos Korupcijos prevencijos skyriaus vadovas neabejoja, kad tokios jaunų žmonių iniciatyvos padeda įveikti korupciją sveikatos priežiūros sistemoje. Štai Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos gimnazistai aktyviai dalyvavo rašinio konkurse tema „Korupcija – praeities šešėlis“. Nugalėtojų rašiniai, kuriuose buvo kalbama apie korupcijos priežastis ir jų šalinimo priemones, neoficialių mokėjimų prevenciją sveikatos priežiūros įstaigose buvo skelbiami gimnazijos internetiniame puslapyje, turinčiame keliolika tūkstančių unikalių peržiūrų. Pasak V. Šveikausko, jaunimo pateikta antikorupcinė iniciatyva ugdo moksleivių vertybines nuostatas, formuoja antikorupcinę kultūrą.

Tarp praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerijos pažymėtų antikorupcinių iniciatyvų autorių – Panevėžio teritorinė ligonių kasa, kurios darbuotojai sistemingai domėjosi pacientų patirtimi apie priemokas gydymo įstaigose ir vaistinėse. Panevėžio TLK per išorinius lauko ekranus nuolat vykdė socialinę viešinimo kampaniją apie papildomus mokėjimus, kvietė žmones dalytis patirtimi, skatino juos drąsiai teirautis gydymo įstaigose, kodėl reikia mokėti papildomai už vieną ar kitą paslaugą.

Praėjusiais metais Sveikatos apsaugos ministerija pažymėjo ir Alytaus S. Kudirkos ligoninės veiksmingą antikorupcinę iniciatyvą. Ligoninė praėjusiais metais vykdė savo darbuotojų ir pacientų apklausas. Surinkti duomenys leido šalinti sistemines priežastis neoficialiems mokėjimams plisti. Ligoninės vadovas gydytojas Artūras Vasiliauskas sako, kad šiais metais ligoninė taip pat rengia naują antikorupcinę iniciatyvą. Nors, pasak A. Vasiliausko, labai sunku pamatuoti ar pasverti, kiek veiksminga buvo ligoninės iniciatyva, tačiau galima tikrai konstatuoti – šiais metais nesulaukta nė vieno paciento skundo dėl korupcijos.

Paraiškas antikorupcinių iniciatyvų atrankai galima pateikti paštu adresu: Sveikatos apsaugos ministerija, Vilniaus g. 33, Vilnius, LT-01506 arba el. paštu ministerija@sam.lt.

Užsakymo nr.: PT_72430712