Bendrovės „Prienų langai“ vadovas Kęstutis Ulinskas sako, kad, pasikeitus technologijoms, nuomonė apie plastikinius langus dažniausiai būna pasenusi ir nepagrįsta, o langus reikia rinktis ne pagal medžiagą, iš kurios jie pagaminti, o savo poreikius, biudžetą bei gamintojo patikimumą. Bet kokie langai gali būti ilgaamžiai ir pasižymėti geromis šilumos savybėmis, tačiau visi jie turi ir tam tikrų silpnųjų vietų. Svarbiausia – pirkti langus iš patyrusių gamintojų, naudojančių sertifikuotas medžiagas.

Protingas kainos ir kokybės santykis

„Prienų langų“ lizingo partnerių „General Financing banko“ Rizikos valdymo departamento vadovas Eimantas Palionis primena, kad nauji langai yra ilgą laiką tarnausiantis pirkinys, nuo kurio priklauso gyvenimo namuose kokybė. Dažnai langų keitimas tampa vienu iš būsto remonto ar įrengimo etapų, todėl, esant poreikiui, tam galima paimti vartojimo paskolą.

„Iki žiemos liko nedaug laiko, tačiau dar galima spėti pasikeisti langus, pasirenkant protingą kokybės ir kainos santykį. Jeigu namuose dėl senų langų šalta, košia vėjas, o santaupų naujiems neturite, vienas iš sprendimų gali būti vartojimo paskola langams įsigyti. Tokios paskolos suteikimo procesas yra paprastas ir greitas, be to, paskola gali būti panaudota sumokėti ne tik už pačius langus, bet ir už jų montavimo darbus“, – kalba E. Palionis.

Eimantas Palionis, „General Financing banko“ Rizikos valdymo departamento vadovas

Kartu jis ragina atsakingai vertinti savo finansines galimybes paskolai grąžinti, pasirenkant priimtiną įmokų dydį bei paskolos grąžinimo trukmę.

Žmonės myli medį

K. Ulinsko teigimu, žmonės nuo seno įsitikinę, kad mediniai langai yra jaukesni ir malonesni, ir renkasi šią medžiagą dėl natūralumo. Be to, mediniai langai patinka architektams, projektuojantiems išskirtinius būstus.

„Medis mėgstamas architektų, nes iš jo galima išgauti įvairesnių formų – ovalų, trapecijų ar trikampių. Iš plastiko ar aliuminio tokias formas išgauti yra daug sunkiau“, – sako jis.

Kaip vieną iš medinių langų trūkumų ekspertas pamini didesnį priežiūros poreikį. Skirtingai nei, pavyzdžiui, plastikinius, medinius langus gali tekti laikas nuo laiko perdažyti. Kiek ilgai tarnaus dažyti langai, priklauso nuo dažų gamintojo ir kitų aspektų. K. Ulinskas pažymi, kad medinio lango išorinę pusę galima kaustyti aliuminiu. Tokie mediniai langai kainuoja brangiau, bet yra ilgaamžiai.

Naujos kartos plastikiniai langai skiriasi nuo senųjų

„Plastikiniai langai vadinami tinginio langais, nes jiems iš esmės nereikalinga priežiūra. Visus reikalavimus atitinkantis plastikas yra ilgaamžis – kartą įrengei ir pamiršai“, – kalba K. Ulinskas.

Jo teigimu, naujos kartos plastikinių langų, turinčių „green-line“ sertifikatą, gamyboje švinas jau kuris laikas nenaudojamas. Tokie langai yra draugiški aplinkai ir nekenkia žmonėms. Netgi, pasak eksperto, sakoma, kad jie yra ekologiškesni nei kitų profilių langai.

Svarbus plastiko privalumas yra kaina. Nors, kaip pažymi pašnekovas, vienodai kokybiškų produktų, kuriems keliami tam tikri reikalavimai, kainos skiriasi nedaug, vis dėlto varžybose dėl geriausios kainos plastikiniai langai laimėtų.

Tiesa, plastiko profilis apriboja galimybę iš jo gaminti didelių aukščių, gabaritų langus, pavyzdžiui, verslo centruose. Tačiau, K. Ulinsko teigimu, gyvenamuosiuose namuose kokybiškų plastikinių langų galimybių visiškai užtenka.

Aliuminis – nebe egzotika

Aliuminis dažniausiai naudojamas gaminti langus verslo centrams, nes iš šios medžiagos galima pagaminti aukštus, didelių gabaritų, įspūdingus langus, kurie gražiai atrodo ir iš vidaus, ir iš išorės. K. Ulinskas sako, kad atsiranda nauja tendencija aliuminio langus įrengti ne tik visuomeniniuose ar verslo pastatuose, bet ir nuosavuose namuose.

„Anksčiau vyravo nuomonė, kad namuose su aliumininiais langais bus šalta, nes aliuminis yra metalas. Tai netiesa – aliuminio langai turi tokią membraną, kuri atskiria lauke esančią šaltąją aliuminio dalį ir šiltąją vidinę dalį. Žinoma, daug tokių langų daugiabučiuose nepamatysime, tačiau jų daugėja, o tendencija, kad aliuminio langus įsigyja statantys privačius namus, stiprėja. Galbūt vienintelis minusas, kad iš aliuminio, skirtingai nei medžio, negalima išgauti įmantresnių formų“, – kalba jis.

Pataria palyginti bent trijų gamintojų siūlymus

Paklaustas, kokio profilio kokybiškus langus pasirinkti turint ribotą biudžetą, pašnekovas pažymi – lango kokybė ir ilgaamžiškumas priklauso ne nuo medžiagos.

„Visų langų skiriasi tik profilis. Stiklas, furnitūra, mechanizmai visuose gaminiuose yra tie patys. Turint ribotą biudžetą, geriausia rinktis plastikinius langus, tačiau nereikia pabijoti ieškoti kokybiškų medinių ar aliuminių langų gamintojų“, – kalba K. Ulinskas.

K. Ulinsko teigimu, renkantis langus, svarbu pasidomėti juos parduodančios įmonės istorija ir atsiliepimais. Įmonė turėtų būti patyrusi, dirbanti ne pirmus metus, atestuota, naudoti sertifikuotas medžiagas, o ne pigesnes alternatyvas iš Kinijos ar kitų šalių.

„Norėdami įvertinti lango kokybės ir kainos santykį, pabandykite aprašyti tikslų norimą lango profilį. Pavyzdžiui, jums reikalingi tam tikros spalvos trijų stiklų aliuminio profilio langai su montavimo darbais. Nusiųskite tokią užklausą trims skirtingų miestų gamintojams ir pažiūrėkite, kokią kainą jie nurodys savo atsakymuose. Per pigūs pasiūlymai turėtų kelti įtarimų“, – pataria ekspertas.