Populiarėjant šiai technologijai, natūraliai rinkoje daugėja ir įmonių, kurios siūlo įvairiausių šilumos siurblių. Tad į ką atkreipti dėmesį renkantis šį inovatyvų ir taupų šildymo būdą? Apie tai ir daugiau pasakoja oro kondicionavimo ir šildymo sistemų pardavimo bei rangos srityje besispecializuojančios įmonės „City-Line LT“ vadovas Mindaugas Morkūnas.

Viskas iš vienų rankų

Vienas svarbiausių ir galbūt net pagrindinis dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį renkantis šilumos siurblį – tai įmonė, kuri ne tik padės išsirinkti gaminį, jį parduos, bet ir pasirūpins kokybiškais rangos darbais.

„Rinkoje netrūksta įmonių, kurios tik parduoda įrangą, tačiau montavimu tenka rūpintis pačiam pirkėjui. Tokiu būdu šiam kyla papildomų rūpesčių, o gedimo atveju abi pusės kratosi atsakomybės: pardavėjas kaltina montuotoją, o montuotojas – pardavėją. Todėl renkantis šilumos siurblį, vienas svarbiausių prioritetų – gauti visą aptarnavimą „iš vienų rankų“, – teigia M. Morkūnas.

Pasak jo, ieškant patikimos įmonės, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į jos darbuotojų skaičių bei patirtį montuojant šildymo sistemas.

„Pavyzdžiui, šilumos siurblio oras-vanduo įrengimui reikia bent trijų specialistų: elektriko, freoninės dalies montuotojo bei santechniko. Žinoma, galite sakyti, kad ir vienas žmogus gali būti visų galų meistras, bet realybėje tai labiau išimtis nei taisyklė“, – tikina „City-Line LT“ vadovas.

Būtent ši įmonė yra puikus patikimo ir kompetentingo rangovo pavyzdys – rinkoje „City-Line LT“ veikia jau 17 metų, konsultuoja, parduoda ir montuoja moderniausias šildymo ir vėsinimo sistemas ne tik buitiniams vartotojams, bet ir parduotuvėms, ofisams, prekybos centrams. Įmonėje dirba tik atestuoti bei reikiamą kvalifikaciją turintys darbuotojai.

Kokybiška ir jūsų namams pritaikyta įranga

Įmonės kompetencijos yra būtina sąlyga norint gauti tinkamą aptarnavimą ir servisą, tačiau ne mažiau svarbus žingsnis yra ir pačios įrangos pasirinkimas. Renkantis šilumos siurblį, M. Morkūnas rekomenduoja ieškoti tokių gamintojų, kurių atstovybės veikia Lietuvoje.

„Tokia įmonė ne tik turės reikiamas atsargines dalis vietoje, bet ir kvalifikuotą servisą, galintį pagelbėti per trumpiausią laiką. Štai pastaruoju metu klientų patikimumą užsirekomendavo Lietuvoje atstovybę turintys prancūziški „Airwell“ šilumos siurbliai oras-vanduo. Tai modernūs, ekonomiški įrenginiai, kurių energinė klasė yra A+++. Taip pat jie yra vieni tyliausių šilumos siurblių oras-vanduo rinkoje. Vidaus bloko skleidžiamas garsas tik 28 dB(A), o lauko bloko – vos 44dB(A). Visi „Airwell“ šilumos siurbliai naudoja ekologišką freoną R32, turi integruotą „Wi-Fi“ valdymą, todėl vartotojas visada mato, kaip veikia jo įrenginys iš bet kurios pasaulio vietos“, – pasakoja „City-Line LT“ vadovas.

M. Morkūnas priduria, kad klientams jų įmonė gali pasiūlyti šilumos siurblius tiek be integruoto boilerio, tiek su integruotomis 190 ir 240 litrų nerūdijančio plieno vandens talpomis.

„Pastarieji ypač patogūs montuoti mažo ploto namuose, kurių katilinėse labai trūksta vietos. Tokie „Airwell“ oras-vanduo šilumos siurbliai užima panašiai vietos, kaip užimtų aukštas šaldytuvas. Puikiausia yra tai, kad šias sistemas galima montuoti tiek naujuose namuose, tiek ir renovuotuose – viskas priklauso nuo specialistų, kurie parenka ir pritaiko šildymo sistemą pagal individualius kliento poreikius“, – teigia pašnekovas.

Garantija ir pogarantinis aptarnavimas

Paskutinė dedamoji, į kurią būtina atkreipti dėmesį renkantis šilumos siurblį – įrangai taikomas garantinis terminas.

„Pasitaiko pardavėjų, kurie nutyli apie garantinį aptarnavimą. Suprantama, jiems svarbu parduoti, gauti pinigus ir pamiršti. Tačiau tik tinkamai prižiūrimas ir ilgą garantinį terminą turintis šilumos siurblys tarnaus patikimai ir ne vienerius metus. Mes visuomet tai akcentuojame savo klientams“, – sako M. Morkūnas.

Štai, pavyzdžiui, „City-Line LT“ sumontuotiems šilumos siurbliams „Airwell“ suteikia net iki 6 metų garantiją.

„Tai viena ilgiausių garantijų rinkoje. Žinoma, nereikia pamiršti, jog kas metus, o geriausia – prieš šildymo sezoną reikia atlikti šilumos siurblio techninį aptarnavimą“, – pataria pašnekovas.

Puikus metas įsigyti šilumos siurblį

Išsirinkus šilumos siurbliais prekiaujančią įmonę ir patį įrenginį, labai rekomenduojama pasitikrinti, ar valstybės iniciatyva nėra taikomos kompensacijos šioms šilumos sistemoms. Tokią paramą nuo š. m. rugsėjo mėnesio planuoja skirti Lietuvos energetikos agentūra (LEA), skelbsianti kvietimus teikti paraiškas neefektyviems ir (ar) taršiems katilams pasikeisti.

„Gyventojai jau nuo liepos 26 d. gali keisti neefektyvius ir taršius katilus į efektyvesnius šilumos gamybos įrenginius, tarp kurių, žinoma, patenka ir šilumos siurbliai oras-vanduo, o rudenį – teikti paraiškas kompensacijoms, kurios siekia net iki 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Pavyzdžiui, senas katilas yra keičiamas į naują 13 kW galingumo šilumos siurblį oras-vanduo be integruoto boilerio. Tiekėjas siūlo įsigyti šį įrenginį už 5000 Eur su PVM. Pagal nustatytus fiksuotus įkainius, tokio galingumo šilumos siurblio 1kW vertė yra 591,38 Eur, tad 13 kW – 7687,94 Eur su PVM. Šią gautą sumą padalinus perpus, t. y. 50 proc., gauname, jog valstybė kompensuoja net 3843,97 Eur“, – pavyzdį pateikia M. Morkūnas.

Visgi teikti paraiškas kompensacijai gauti pašnekovas rekomenduoja tik gerai susipažinus su projektų finansavimo sąlygomis ir įsivertinus galimas rizikas.

„Jei paraiška bus pripažinta tinkama finansuoti pagal kvietimo teikti paraiškas sąlygas, mūsų specialistai padės klientui išsirinkti tinkamiausią įrangą bei paruošti dokumentus paramos gavimui“, – garantuoja „City-Line LT“ vadovas.

UAB „City-Line LT“ parduodamus šilumos siurblius oras-vanduo rasite čia.