„Rudenį yra pats metas genėti klevus, beržus, riešutmedžius, skroblus, vynmedžius, aktinidijas. Šie augalai pavasarį aktyviai leidžia sulą, todėl genėjimas atšilus orams gali juos silpninti ir netgi pažeisti. Rudeninis genėjimas jiems leidžia per žiemą atsistatyti ir pavasarį pradėti augti su nauja jėga“, – pataria Tautvydas Gurskas.

Be to, augalų genėjimas, pasak jo, nebūtinai turi būti sunkus, varginantis ir daug laiko atimantis darbas. Tinkamai pasiruošus, šis procesas gali tapti lengvu ir netgi maloniu užsiėmimu.

Augalų genėjimas

Ypatingą dėmesį reikėtų skirti šiems augalams

Vienas iš augalų, kuriems reikia ypatingo dėmesio rudenį, yra žaliažievis klevas. Jis, pasak T. Gursko, yra tikras žiemos perlas.

„Žaliažievis klevas nuostabiai atrodo žiemą. Norint atskleisti ypatingą jo kamieno grožį bei pakelti lają aukščiau, kad daugiau saulės gautų apačioje augantys augalai, reikėtų nukirpti apatines šakas. Taip ir medis atrodys estetiškiau, ir bus erdvės kitiems augalams po juo“, – patirtimi dalijasi specialistas.

Augalų genėjimas

Rožės – dar vienas augalas, kurį būtina genėti rudenį. „Dar vienas rudens darbas – trumpinti rožių ūglius. Per ilgi jie dažniausiai net neperžiemoja, o juos pakirpus ir uždengus nuo šalnų, pavasarį džiugins nauji žiedai. Trumpesni ūgliai padeda rožėms išsaugoti energiją ir geriau pasiruošti žiemos šalčiams“, – pasakoja T. Gurskas.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į vynmedžius ir aktinidijas. Šie vijokliniai augalai, jei nebus tinkamai genimi, gali peraugti ir tapti sunkiai valdomi. Genint juos rudenį, augalai išlaikys formą ir atneš gausesnį derlių kitą sezoną. Be to, pašalinus perteklines šakas, augalai bus atsparesni žiemos šalčiams.

Svarbu nepamiršti ir vaismedžių – obelų, kriaušių. Nors pagrindinis jų genėjimas dažnai atliekamas pavasarį, rudenį verta pašalinti sausas, pažeistas ar ligotas šakas. Tai padės apsaugoti medžius nuo ligų plitimo ir paruoš juos žiemos miegui.

Augalų genėjimas

Dekoratyviniai krūmai, tokie kaip hortenzijos ar forsitijos, taip pat gali būti genimi rudenį. Pašalinant senus žiedynus ir peraugusias šakas, sparčiau augs nauji ūgliai ir augalai gausiau žydės pavasarį. Be to, tai suteiks krūmams tvarkingesnę išvaizdą ir padės jiems geriau peržiemoti.

Inovatyvus genėjimo sprendimas

Prieš pradedant genėjimo darbus, T. Gurskas ragina pasirūpinti savo saugumu – vertėtų nepamiršti pirštinių, akinių ir specialios avalynės. Apsauginės priemonės padės išvengti sužeidimų ir leis dirbti patogiau bei saugiau. Taip pat svarbu įsitikinti, kad naudojami įrankiai yra aštrūs ir geros būklės – tai ne tik palengvins darbą, bet ir sumažins traumų riziką.

Genėjimo darbai gali būti varginantys, ypač naudojant senus ir neefektyvius įrankius. Tačiau modernios technologijos padeda palengvinti šią užduotį. Tautvydas Gurskas pastebi, kad STIHL ASA 20 akumuliatorinis sekatorius gali žymiai pagerinti genėjimo patirtį, suteikdamas galimybę dirbti efektyviau ir patogiau.

„Šis sekatorius leidžia atlikti gerokai daugiau darbų, nepavargsta riešas ir ranka, o sodas atrodo nepriekaištingai. Jo išskirtinumas – nepriekaištingas pjūvis vienu judesiu, tarsi skalpeliu. Tai leidžia augalų žaizdoms greičiau užsitraukti ir užgyti, tikslus kirpimas sumažina ligų riziką, medis atrodo sveikesnis ir gražesnis“, – įrankio pranašumus vardija agronomas.

T. Gurskas pabrėžia, kad šis įrankis įveikia ir rimtus iššūkius – lengvai nupjauna gana storą ir tvirtą lazdyno šaką. Su šiuo sekatoriumi, pasak jo, genėjimo darbai tampa ne tik efektyvūs, bet ir malonūs. STIHL ASA 20 akumuliatoriniu sekatoriumi galima genėti visus kiemo ir sodo augalus, netgi dekoratyvinius ir žolinius, visiškai nepavargstant.

Efektyvumas ir patogumas viename

STIHL ASA 20 akumuliatorinis sekatorius sujungia efektyvumą ir patogumą, palengvina genėjimo darbus ir paverčia juos malonumu. „Mažas sekatoriaus akumuliatorius yra itin galingas – leidžia atlikti iki 2000 pjūvių su viena įkrova. Įrankis su akumuliatoriumi net nesveria kilogramo, todėl nevargina rankos“, – pasakoja agronomas.

Šis sekatorius gali nukirpti net iki 2,5 cm storio šakas, todėl lengvai susidoros tiek su plonais ūgliais, tiek su storesnėmis šakomis. „Ašmenis galima nustatyti taip, kad jie atsidarytų tik perpus – tai leidžia be jokio vargo nukirpti plonas rožių, vaiskrūmių šakeles. Tai ypač naudinga, kai reikia tikslumo ir kruopštumo genint jautrius augalus“, – priduria Tautvydas Gurskas.

Augalų genėjimas

Inovatyvios sekatoriaus funkcijos padaro darbą dar patogesnį. Įmontuotas nedidelis ekranas rodo akumuliatoriaus įkrovos lygį, peilių atsidarymo režimą bei atliktų kirpimų skaičių nuo prietaiso įsigijimo. Ši funkcija leidžia sekti darbo našumą ir planuoti darbus efektyviau.

„Vieni skaičiuoja per dieną nueitus žingsnius, o sodininkas gali skaičiuoti atliktus kirpimus“, – juokiasi Tautvydas.

Naudojimas itin paprastas ir nereikalauja ilgo instrukcijų skaitymo. „Sekatorius patiks ir nemėgstantiems skaityti ilgų naudojimosi instrukcijų – pagrindiniai veikimo principai aiškiai nurodyti ant paties įrankio. Vienu mygtuko paspaudimu prietaisas įsijungia per dvi sekundes. Kirpimo poziciją pakeisti galima per tris sekundes – taip pat vienu mygtuko paspaudimu. Taip galima greitai pradėti dirbti ir lengvai reguliuoti įrankio nustatymus pagal poreikius“, – aiškina specialistas.

Be to, sekatorius yra labai praktiškas. Įrankyje integruotas peilių keitimo raktelis leidžia labai lengvai pakeisti geležtes, nereikalaujant papildomų įrankių. Prietaisas turi ir išmanų apsaugos bei akumuliatoriaus taupymo režimą – nenaudojamas kelias minutes, jis pats išsijungia, taip taupydamas energiją ir užtikrindamas saugumą. Visa tai padeda ne tik efektyviau dirbti, bet ir ilgesnį laiką džiaugtis patvariu ir patikimu įrankiu.

Sekatorius priklauso AS akumuliatorinių įrenginių sistemai, tad tas pats akumuliatorius tiks ir kitiems įrenginiams: genėtuvui, gyvatvorių žirklėms, žoliapjovei ar rankiniam dulkių siurbliui.

Sužinokite daugiau apie STIHL įrenginius Ginalas.lt.