Dėl neapdairumo tenka gerokai permokėti

Sertifikuota įtempiamų lubų produkcija franšizės principu 8 metus prekiaujančios įmonės UAB „Brilliance ceiling“ vadovas Dmitrij Čukanov pastebi, kad rinkdamiesi įtempiamos lubas, dauguma žmonių vadovaujasi kainos kriterijumi, tačiau nėra linkę pasidomėti nei pačio rangovo juridiniu statusu, nei medžiagomis, kurios bus naudojamos įrenginėjant apdailą.

„Dažnai sulaukiame skambučių iš nusivylusių pirkėjų, kurie taupumo sumetimais užsisakė pigesnes įtempiamas lubas ir susidūrė su problemomis. Nekokybiškos luboms naudojamos plėvelės neretai skleidžia stiprų chemijos kvapą, yra plonos, nesaugios, greit išblunka. Paslaugos nepatenkinti pirkėjai negali susisiekti su lubas įrengusiu rangovu, nes šis dažnu atveju nebevykdo veiklos arba jo telefonas yra tiesiog išjungtas. Tad nusivylusiems pirkėjams tenka patiems ieškoti išeičių, kreiptis į profesionalus, kurie ištaisytų padarytas klaidas“ – sako D. Čukanov.

Pašnekovas atkreipia dėmesį į nerimą keliančią situaciją: rinkoje dominuojantys tokias paslaugas teikiantys privatūs asmenys neretai dirba be jokių dokumentų, todėl ir jokių garantijų pirkėjams suteikti negali. Tarp tokių rangovų yra tiek vietinių, tiek ir iš Baltarusijos ar Ukrainos atvykusių piliečių. Nuo tokių sukčių nukentėjusiems žmonėms nelieka nieko kito, tik kreiptis į patikimus ir pagal realius rinkos įkainius dirbančius rangovus, kurie galėtų ištaisyti broką ar permontuoti lubas.

„Dažnu atveju tokias paslaugas teikiantys privatūs asmenys medžiagas perka nelegaliai, nemoka jokių mokesčių, todėl bando prisivilioti patiklius klientus mažesnėmis kainomis. Neretai prisidengiama ir žinomų gamintojų prekiniais ženklais, klientams nurodant tų įmonių garantinius talonus, nors realiai patys medžiagų gamintojai apie tai nieko nežino. Sumontavę įtempiamas lubas, tokie rangovai dingsta kaip į vandenį ir jokios atsakomybės už nekokybiškai atliktus darbus nebeprisiima, – pasakoja D. Čukanov. – Nebenorėdami ant to paties grėblio lipti antrą kartą, apgauti žmonės dėl taisymo darbų kreipiasi į patikimas ir patirties turinčias įmones, kurių plėvelės montavimo kaina, kitaip nei skelbiasi sukčiai, niekada nebūna mažesnė nei 10 eur. už kv. m. Paradoksalu, tačiau dėl noro sutaupyti, tenka sumokėti dvigubą ar net didesnę kainą už įtempiamų lubų įrengimą“, – sako D. Čukanov.

Į ka reikėtų atkreipti dėmesį renkantis rangovą?

„Brilliance ceiling“ vadovas pataria: svarbiausias dalykas, į kurį nereikėtų numoti ranka, renkantis rangovą – garantinių sąlygų suteikimas.

„Klientas turėtų gauti atskirą garantinį taloną, kuriame būtų nurodyta Lietuvos įmonė, bet ne fizinis asmuo. Plėvelei turėtų būti taikoma iki 25 metų garantija, darbams – 5 metų. Tačiau šioje vietoje reikėtų neprarasti budrumo: rangovas turi ne tik įvardinti skaičius, bet ir pagrįsti tai įrodančiais dokumentais. Jei rangovas tokios garantijos suteikti negali – tai rimtas signalas, kad nereikėtų pasitikėti tokio rangovo teikiamų paslaugų ir medžiagų kokybe“, – aiškina pašnekovas.

Sukčiaujantys rangovai yra linkę dėti parašus net ir ant oficialių gamintojų garantinių sutarčių, todėl užsisakantieji paslaugas turėtų atkreipti dėmesį ir į pačią garantijos formą.

„Jei punktas apie garantiją nurodytas tiesiog sutartyje, o ne atskirame garantiniame talone – būkite atidesni. Garantiniame talone turi būti išsami informacija apie suteikiamą garantiją ir ją teikiančią įmonę, tuo tarpu fiziniai asmenys arba nelegaliai besiverčiantys atvykėliai iš užsienio šiame talone tiesiog įrašo vardą, pavardę ir telefono numerį“, – teigia specialistas.

Dažnu atveju privačiai paslaugas teikiantys arba nelegaliai dirbantys rangovai naudojasi ir tuo, kad įtempiamų lubų rinkoje nėra privaloma turėti sertifikatą plėvelei. Vartotojai nežino, kaip atskirti kokybišką plėvelę nuo nekokybiškos, todėl sumokėję mažiau ir įtempiamoms luboms pasirinkę sertifikato neturinčias plėveles, pirkėjai neretai susiduria su problemomis.

„Stebėdami rinką matome, kad net 80 proc. įtempiamų lubų medžiagų yra nesertifikuotos. Įstatymai to nedraudžia, žmogaus laisvė rinktis. Tačiau nesertifikuota plėvelė savo kokybe įprastai nusileidžia sertifikuotai. Tad norėdamas atskirti sertifikuotą ir reikalavimus atitinkantį gaminį, pirkėjas turėtų pareikalauti gaminio atitiktį patvirtinančio dokumento – eksploatacinių savybių deklaracijos, – sako D. Čukanov. – Vertinant produkto kokybę, reikėtų atkreipti dėmesį ir į minėtą plėvelės kainą. Jei rangovas siūlo mažesnę nei 10 eur už kv. m. kainą – tikėtina, kad plėvelė nėra sertifikuota. Nežinantiems, kokią plėvelę pasirinkti, „Brilliance ceiling“ specialistai pasiruošę patarti ir padėti.“

Įsitikinus rangovo patikimumu, įvertinkite ir tai, kaip greitai jis galės atlikti įrengimo darbus, ar galės prisitaikyti prie jums patogaus laiko. Įvertinkite ir žadamo garantinio aptarnavimo kokybę.

„Kiekvienas norime, kad darbai būtų atlikti ne tik kokybiškai, bet ir greitai. Jei rangovas skelbiasi, kad dirba visoje Lietuvoje, tai dar nereiškia, kad turi darbuotojų kiekviename šalies mieste. Įprastai meistrai važinėja po skirtingus miestus, tačiau tai užtrunka nemažai laiko, į aptarnavimą įskaičiuojamos kelionės išlaidos ir t.t. „Brilliance ceiling“ dirba franšizės principu, todėl savo atstovų, kurie yra tik juridiniai asmenys, turi kiekviename Lietuvos mieste. Tai reiškia, kad galime pasiūlyti kokybišką ir operatyvų servisą: meistrai gali atvykti dar tą pačią dieną ir nereikia mokėti už atvykimą. Klientams teikiame profesionalias konsultacijas ir, žinoma, naudojame sertifikuotas medžiagas, taip užtikrindami tik aukščiausią kokybę“, – sako D. Čukanov.

Užsakymo nr.: PT_87589331