Pirmiausia – namų darbai

„Kol kas Lietuvos namų ūkiuose populiariausias šildymas – kietu kuru, nes jis yra pigiausias. Dėl mažesnės kainos daug žmonių vis dar renkasi kęsti nepatogumus: pirkti kurą, ruošti jį, atsinešti, sandėliuoti ir kasdien kūrenti. Tačiau ateina laikas, kai noras šildytis patogiau ir ekologiškiau ima viršų“, – kalba Jonas Kazlauskas, bendrovės „Būsto link“, valdančios elektroninę parduotuvę sandelyje.lt, vadovas.

Jo vadovaujama įmonė kietojo kuro katilais neprekiauja. Pasak pašnekovo, tendencijos rodo, kad ateitis šildymo srityje priklauso elektra valdomiems prietaisams, tokiems kaip oras-oras ir oras-vanduo šilumos siurbliai. Ne be reikalo sodyboms ir vasarnamiams vis dažniau parenkamas oras-oras šildymo būdas, kurį galima greitai įrengti ir naudotis iš karto, o kai kurie modeliai leidžia mažomis sąnaudomis palaikyti nuolatinę +8 laipsnių temperatūrą, kad pastatas neperšaltų. Tačiau, prieš kreipiantis į pardavėjus, J. Kazlauskas rekomenduoja atlikti namų darbus ir įvertinti būstą bei savo poreikius. Tai galima padaryti atsakant į kelis klausimus:

  • Kokios paskirties mano būstas ir kaip intensyviai jis bus šildomas?

  • Kokia temperatūra patalpose bus palaikoma šaltuoju laikotarpiu?

  • Ar šildymo sistema turėtų būti valdoma nuotoliniu būdu?

  • Kaip greitai šildymo sistema turėtų prišildyti patalpas?

  • Koks yra biudžetas?

Galima pirkti išsimokėtinai

J. Kazlauskas sako, kad sodyboms šildyti žmonės dažnai renkasi ekonominius arba vidutinio lygio oras – oras šilumos siurblius. Jų kaina priklauso nuo patalpų ploto ir funkcionalumo, tačiau apytikriai galima skaičiuoti, kad vienas ekonominis oras-oras šilumos siurblys, galintis apšildyti 20 kvadratinių metrų ploto, su įrengimo darbais gali kainuoti apie tūkstantį eurų. Tačiau kiekvienu atveju reikia vertinti situaciją ir parinkti tinkamą įrangą individualiai.

Eimantas Palionis, „General Financing banko“ Rizikos valdymo departamento vadovas

Sandelyje.lt lizingo partnerių „General Financing banko“ Rizikos valdymo departamento vadovas Eimantas Palionis sako, kad šildymo sistemą galima įsigyti ir išsimokėtinai. Finansų ekspertas išlaidas buities kokybės gerinimui, kaip ir bet kokiam didesniam pirkiniui, pataria planuoti iš anksto, tačiau jeigu reikalingos sumos sutaupyti greitai nepavyktų, o šildymą sodyboje reikia įrengti iki rudens darganų, kokybišką šildymo sistemą galima įsigyti iš karto pasinaudojus lizingu arba paėmus vartojimo paskolą.

„Pirkimas išsimokėtinai leidžia paskirstyti biudžetą laike ir įsigyti galbūt brangesnę, bet efektyvesnę ir patogesnę šildymo sistemą“, – kalba E. Palionis.

Oras-oras šildymo privalumai

Oras-oras ir oras-vanduo sprendimai turi panašų kompresorinį veikimo principą, tik pirmuoju atveju patalpų viduje įrengtas prietaisas tiesiogiai šildo orą, o antruoju siurblys dažniausiai šildo grindyse įrengtą sistemą.

„Oras-oras“ sistemą įrengti yra daug pigiau ir paprasčiau nei oras-vanduo. Tai galima padaryti bet kuriuo metu, nepakenkiant būsto apdailai. Oras-vanduo sistema brangesnė, be to, jeigu būstas jau įrengtas, po šildymo sistemos įrengimo vėl prireiks remonto“, – kalba J. Kazlauskas.

Pasak jo, šildymo oru sistemos privalumas yra ir tas, kad ji būstą prišildo labai greitai, be to, gali būti valdoma nuotoliniu būdu. Turint sodybą už 100 kilometrų, siurblį pakanka įjungti išvažiuojant, o atvykus jau bus galima mėgautis malonia šiluma.

„Oras-oras sistema atlieka ne tik šildymo, bet ir vėsinimo funkciją. Yra ir oras-vanduo modelių, galinčių vėsinti patalpas, tačiau kai kurie modeliai tokios funkcijos neturi, be to, grindinio vėsinimo sistema nėra tokia efektyvi“, – atkreipia dėmesį J. Kazlauskas.

Jo teigimu, svarbu ir tai, kad oras-oras šildymas yra gana mobilus. Pasikeitus gyvenimo aplinkybėms, siurblį nesunku permontuoti į kitą vietą. Su grindiniu šildymu tai padaryti daug sudėtingiau.

Siūlo apsvarstyti ir kitus sprendimus

„Oras-vanduo šildymas šiek tiek efektyvesnis nei oras-oras, ir, atsižvelgiant į investicijas, komfortą ir sąnaudas, yra tam tikras aukso viduriukas. Tačiau norint, kad patalpa įšiltų greitai, jis netiks. Oras-vanduo pirmiausia įšildo grindų betoną, kuris šildo patalpą. Tokiu būdu patalpos įšildymas gali užtrukti iki paros ar net ilgiau“, – vardija J. Kazlauskas.

Ekspertas siūlo nenuvertinti ir pigesnių šildymo sprendimų vasarnamiams ir sodyboms.

„Jeigu būstas nedidelis, galbūt užteks įrengti kelis elektrinius radiatorius? Toks šildymas nebus labai pigus, tačiau jį įsirengti gali užtekti ir kelių šimtų eurų. Jeigu į būstą atvažiuojama retai, jo nereikia šildyti visą laiką, nuotoliu valdomi elektriniai radiatoriai gali būti gana efektyvus sprendimas“, – kalba J. Kazlauskas.

Jo teigimu, yra ir keli dujinio šildymo modeliai, jungiami prie suskystintų dujų baliono bei tinkantys šildyti sodybas. Tačiau, galvojant apie tokį dujinį šildymą, ekspertas pataria įvertinti galimus nepatogumus. Suskystintų dujų balionui ištuštėjus šildymas neveiks, o naujo baliono užsakymas bei pakeitimas gali kelti rūpesčių ir mažinti komfortą.