Linas Kakanis, šildymo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemų prekybos bei aptarnavimo bendrovės „Gilius ir KO“ direktorius, prisimena, kad praėjusią vasarą už kondicionavimo sistemos įrengimą meistrai prašydavo ne mažiau kaip 500 eurų. Tačiau net už tokią sumą gerų meistrų trūko, jų tekdavo laukti ne vieną savaitę. Anot jo, kompetentingų meistrų trūksta ne tik piko, bet ir ne sezono metu. Todėl siekdami rinkoje pakelti montavimo darbų kokybę ir kad klientai mažiau kentėtų dėl neveikiančios įrangos, „Gilius ir Ko“ specialistai sukūrė išsamų nuotolinių mokymų kursą patyrusiems ir pradedantiesiems kondicionierių montavimo meistrams. Tikimasi, kad šių mokymų dėka atsiras daugiau profesionalumo ir dėl didesnės pasiūlos laimės klientai.

Karščiams ruoškis kol šalta

Planuojantiems įsirengti kondicionavimo sistemą L. Kakanis pirmiausia pataria atsirinkti specialistus ir įmonę, kuri turi ne vienerių metų patirtį šioje srityje. Tokie specialistai, įvertinę kliento poreikius ir remdamiesi ilgamete patirtimi, ne tik padės pasirinkti optimalų sprendimą ir įrangą, bet ateityje garantuotai suteiks ir garantinį, ir pogarantinį aptarnavimą. Juk bet kokiai, net pačiai patikimiausiai technikai, reikalinga priežiūra ir periodinis aptarnavimas.

„Daugybę metų pastebime tendenciją, kad kondicionavimo įrangą skubama įsirengti tik karščiams atėjus. Tuo metu, kaip taisyklė, visi patikimi meistrai ir įmonės jau turi susiplanavę darbus bent kelioms savaitėms ar net mėnesiams, todėl norintiems kondicionierius turėti čia ir dabar nelabai lieka iš ko rinktis, griebiamas bet koks pasitaikęs variantas. O skubus darbas, kaip žinia, su kokybe retai dera“, – primena kondicionavimo sistemų prekybos ir aptarnavimo specialistas.

Skubantys susiduria ir dar su viena problema: dėl įrangos stokos neturėdami galimybės pasirinkti optimalios komplektacijos, jie įsigyja tai, ką tuo metu randa parduodamo. Anot specialisto, tai dar viena ypač didelė klaida, nes žmogus, negalėdamas pasirinkti patikimo gamintojo tinkamiausios jo būstui įrangos, negauna to komforto, kurio tikėjosi, arba stipriai permoka.

Meistrams perteikiamos naujausios technologijos

Pastarųjų metų praktika parodė, kad sumontuoti kondicionavimo sistemą – dar ne viskas. Net pačios geriausios sistemos reikalauja priežiūros, techninio aptarnavimo.

„Kondicionavimo sistemas įsidiegę žmonės vis dažniau susiduria su problema, kad jas montavę meistrai dingsta kaip į vandenį. Tai paaiškėja, kai sistemas reikia techniškai aptarnauti ar spręsti techninius sutrikimus. Be to, technika nuolat tobulėja ir nei viena mokykla nespėja parengti specialistų, kurie išmanytų naujausias technologijas. Todėl meistrams nuolat reikia susipažinti su naujovėmis, nes kitaip pritruks kompetencijos“, – pasakoja „Gilius ir Ko“ vadovas.

Anot jo, siekiama, kad rinkoje būtų kuo daugiau kompetentingų kondicionavimo diegimo ir aptarnavimo meistrų, todėl „Gilius ir Ko“ specialistai jiems pasiūlė nuotolinio mokymo programą, kuri padeda susipažinti su naujovėmis ir nuolat tobulėjant geriausiai tenkinti klientų poreikius, tinkamai aptarnauti ir moderniausius kondicionavimo įrenginius. Šiuos mokymus baigę meistrai gauna sertifikatus, kurie klientams gali paliudyti, kad jie išmano net pačią naujausią techniką. Mokymo programą sudaro daugybė etapų, kurie yra naudingi ir karjerą pradedančiam meistrui, ir jau sukaupusiam patirties. Šie kursai bus nuolat atnaujinami, todėl užsiregistravę visada turės galimybę susipažinti su naujausia informacija apie kondicionavimo sprendimus.

„Mūsų parengti mokymai žingsnis po žingsnio apima visus kondicionavimo sistemų įrengimo ir aptarnavimo laiptelius, galimų sutrikimų šalinimo sprendimus. Skyręs nuotoliniam mokymui kelis vakarus meistras, būdamas bet kur Lietuvoje, gauna jam ypač reikalingų ir teorinių, ir praktinių žinių, pavyzdžiui, koks galimas gedimas, kai įranga skleidžia tam tikrus garsus. Programa gausiai iliustruota vaizdine medžiaga, kad besimokantiems būtų kuo suprantamiau ir aiškiau. Jei studijuojantiesiems kiltų klausimų, jie galės parašyti mūsų specialistams ir gauti atsakymus“, – pasakoja L. Kakanis.

Ši mokymo programa skirta ir jau sukaupusiems kondicionierių montavimo patirties, ir turintiems kitokios įrangos montavimo žinių bei siekiantiems persikvalifikuoti, ir tiems, kurie šią specialybę tik suplanavo įgyti. Anot L. Kakanio, siekiama, kad po 6 val. studijų meistras galėtų savarankiškai sumontuoti, paleisti ir profesionaliai aptarnauti buitinius oro kondicionierius.

„Gilius ir Ko“ ne tik apmoko diegti kondicionavimo sistemas, bet ir aprūpina specialistus reikiama įranga bei instrumentais.

„Gilius ir Ko“ jau beveik tris dešimtmečius – nuo 1993 m. – rūpinasi klimatu Lietuvos gyventojų namuose ir biuruose: naujausių šildymo, vėdinimo ir kondicionavimo sistemų diegimu bei aptarnavimu. Įmonė taip pat organizuoja mokymus ir pradedantiems, ir siekiantiems tobulėti šios technikos meistrams. Mokymų medžiagą galima rasti Gilius.lt/akademija puslapyje.

Registruotis į mokymus galima jau dabar Gilius.lt/akademija tinklapyje.