Pagrindiniai sodo darbai prieš žiemą

Pjaunant veją prieš žiemos sezoną, T. Gursko teigimu, svarbiausia yra palaikyti tinkamą jos aukštį. „Prieš žiemą veją reikia palikti 3–4 centimetrų aukščio. Jei veja nupjaunama per žemai, šaknys gali būti paveiktos šalčio, o jei paliksite per aukštą, sniegas ją suspaus ir veja bus pažeista“, – aiškina T. Gurskas.

Rudenį, pasak jo, taip pat labai svarbu nuo vejos surinkti lapus, mat ant vejos likę lapai pavasarį sukuria negražias dėmes, nes po sniegu žolė pradeda irti. Specialistas pataria neišmesti lapų: „Lapus rekomenduoju kompostuoti – jie tampa puikia trąša kitais metais jūsų gėlynams.“

https://youtu.be/zH8QiFr2HrI?si=FZs0Tf-pmPUhzHrY

Kodėl svarbu tinkamai prižiūrėti sodo techniką?

T. Gurskas pabrėžia, kad netinkamai prižiūrėta sodo įranga per žiemą gali prarasti savo našumą, tarnauti trumpiau arba tiesiog sugesti, tad baigus pjauti veją, būtina tinkamai paruošti vejapjovę šaltajam sezonui.

Agronomas rekomenduoja naudoti specialias priežiūros ir valymo priemones, tokias kaip „STIHL“ priežiūros ir valymo rinkinys „iMOW®“, kuris pasirūpina, kad jūsų įranga išliktų funkcionali ir patikima dar daugelį metų.

„Šis rinkinys leidžia kruopščiai išvalyti visus įrenginio kampelius. Po sezono vejapjovės korpusas dažnai būna padengtas purvo ir augalų liekanomis, todėl būtina viską gerai išvalyti. Naudojant smailų šepetėlį ir valiklį, lengvai pašalinsite prilipusius nešvarumus. Reguliarus valymas apsaugo nuo korozijos ir užtikrina efektyvų darbą pavasario metu,“ – tikina T. Gurskas.

Jis prideda keletą naudingų patarimų. „Valant vejapjovę, svarbu nenaudoti per daug jėgos ar netinkamų priemonių, kad nebūtų pažeistos jautrios prietaiso dalys. „iMOW®“ rinkinys yra puikus pasirinkimas, nes priemonės jame parinktos taip, kad pašalintų purvą ir apsaugotų įrangą nuo pažeidimų.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kaip valoma vejapjovė. Niekada neverskite jos ant šono, nes galite pažeisti žvakes ar variklį. Pastatykite vejapjovę tinkamai, ant lygaus paviršiaus, ir išpurkškite purkštuku, kad lengviau atšoktų nešvarumai“, – priduria jis.

Ne tik vejapjovėms, bet ir kitiems sodo technikos įrenginiams tinkamą priežiūros ir valymo rinkinį „iMOW®“ sudaro:

  • Šepetys smailiu galu, skirtas sunkiai pasiekiamoms vejapjovės vietoms valyti. Smailu galu galima pasiekti net ir giliausius purvo ar žolių likučių kampus, todėl technika lieka nepriekaištingai švari.

  • Valymo purškalas, skirtas efektyviai pašalinti susikaupusius nešvarumus. Šis purškalas ne tik tirpdo purvą, bet ir suteikia paviršiams apsaugą, kad augalų likučiai nesikauptų taip lengvai. Jis puikiai tinka vejapjovėms, žoliapjovėms, traktoriukams ir kitiems sodo įrankiams.

Aukšto slėgio plovykla – puikus pagalbininkas

Sudėtingiau pasiekiamoms vietoms ir kruopštesniam valymui T. Gurskas rekomenduoja „STIHL“ akumuliatorinę aukšto slėgio plovyklą „REA 100“.

„Ši su akumuliatoriumi veikianti plovykla dėl savo patogios talpos bei funkcionalumo leidžia išvalyti net sunkiai pasiekiamas vietas. Valant su ja, greitai ir efektyviai yra pašalinamas purvas,“ – teigia agronomas.

Iš tiesų „REA 100“ yra itin funkcionalus įrenginys, sukurtas patogiam, efektyviam ir be vargo atliekamam valymui, ypač tokiose vietose, kur nėra galimybės naudotis elektra ar vandens tiekimu.

  • Akumuliatorinis veikimas. Kadangi plovykla veikia be laidų, ji itin patogi naudoti bet kurioje vietoje – tiek sode, tiek garaže ar kitose erdvėse. Įrenginys turi patvarią akumuliatorių sistemą, užtikrinančią ilgą veikimo laiką ir nepriekaištingą našumą.

  • Mobilumas ir talpa. „REA 100“ turi integruotą vandens talpą, todėl nereikia jungtis prie vandens šaltinio. Tai leidžia greitai ir lengvai valyti ne tik vejapjoves, bet ir kitus sodo įrankius, automobilius, dviračius ar net lauko baldus.

  • Galingas aukšto slėgio veikimas. Nepaisant kompaktiško dydžio, ši plovykla užtikrina pakankamą vandens slėgį, kad būtų galima efektyviai pašalinti purvą, žoles, lapus ir kitas priemaišas net ir iš sunkiai pasiekiamų vietų.

„Tinkama rudeninė vejos priežiūra ir įrangos paruošimas žiemai garantuoja, kad pavasarį turėsite sveiką ir gražią veją, o jūsų technika tarnaus ilgiau. Naudodami specialius valymo rinkinius ir įrenginius, galite būti tikri, kad jūsų vejapjovė ir kiti prietaisai bus nepriekaištingos būklės ir pasiruošę naujam sezonui“, – sako T. Gurskas.

Sužinokite daugiau apie STIHL įrenginius Ginalas.lt.