Galimybė įsigyti kur kas pigiau

Siekdama didinti šalies energijos vartojimo efektyvumą, nuo š. m. rugsėjo VšĮ „Lietuvos energetikos agentūra“ (LEA) planuoja kviesti gyventojus teikti paraiškas kompensacijai senų ir taršių katilų keitimui gauti.

„Gyventojai yra skatinami atsinaujinti šildymo įrangą, t. y. neefektyvius biomasę ar iškastinį kurą naudojančius katilus keisti į efektyvesnes, atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias šilumos gamybos technologijas individualiuose namuose, neprijungtuose prie centralizuotos šilumos tiekimo sistemos.

Airwell Wellea WT

Viena tokių technologijų – sparčiai populiarėjantys šilumos siurbliai oras-vanduo, kurie garantuoja ne tik šiltą ir jaukų mikroklimatą namuose, bet ir mažesnes sąskaitas už elektros energiją“, – pasakoja didmeninę prekybą oro kondicionieriais, šilumos siurbliais ir kitais mikroklimato įrenginiais vykdančios UAB „Sanlėja“ direktorius Renatas Šilobritas.

Jo teigimu, ši parama yra didelė paskata ir galimybė įsigyti šilumos siurblį gerokai pigiau – nusprendusiems atsinaujinti šildymo sistemą, valstybė finansuoja iki 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Tačiau namų ūkiai, norintys gauti LEA kompensaciją, specialisto teigimu, turi atitikti tam tikrus reikalavimus ir kriterijus.

Renatas Šilobritas

„Pirmiausia katilų keitimo išlaidos bus kompensuojamos tik tada, jei katilas bus pakeistas ne anksčiau nei liepos 26 d., kai įsigaliojo šio projekto finansavimo sąlygų aprašas. Taip pat katilai turi būti keičiami tik į projekto finansavimo sąlygas ir reikalavimus atitinkančius efektyvesnius šilumos gamybos įrenginius. Svarbu paminėti ir tai, kad norint gauti paramą, įsigyta įranga turi būti nauja ir nenaudota, o taip pat pateikti visi su pirkimu ir įrengimu susiję dokumentai“, – pasakoja R. Šilobritas.

Susipažinti su LEA paramos sąlygomis, paraiškų teikimu ir techniniais projekto reikalavimais, pašnekovas kviečia apsilankius oficialiame agentūros puslapyje.

Tinkamiausia sistema jūsų namams

Susiruošusiems pasinaudoti parama naujam šilumos siurblio įsirengimui, pati pirma užduotis, kaip teigia R. Šilobritas, yra įsivertinti šilumos poreikį namams.

„Pradėkite nuo namo energinės klasės, gyventojų skaičiaus, jų poreikio vandens naudojimui įsivertinimo. Ne ką mažiau svarbu yra atkreipti dėmesį ir į tai, ar name yra išvedžiotas grindinis šildymas, ar radiatorinis, nes nuo to priklauso šilumos siurblio galios pasirinkimas. Visada buvau ir esu tokios nuomonės, kad pirmoje vietoje įrenginius reikia rinktis pagal jų techninius parametrus bei reikiamą šilumos poreikį, nes šilumos siurblys šilumą gamina pagal savo technologiją, o ne pagal prekinio ženklo žinomumą“, – teigia pašnekovas.

Airwell Wellea Monoblock

Siekiant įvertinti šilumos poreikį namams, labai rekomenduojama kreiptis į su šilumos sistemomis dirbančius specialistus, o renkantis patį šilumos siurblį, pagalba, pasak pašnekovo, yra tiesiog būtina.

„Rinkoje šilumos siurblių gamintojų ir pardavėjų pastaruoju metu išties netrūksta, todėl išsirinkti tinkamiausią įrenginį savo namams – ne tokia ir lengva užduotis. Dėl šios priežasties verta kreiptis į patikimus, ilgą darbo patirtį turinčius specialistus, kurie ne tik padės išsirinkti geriausią variantą, bet ir pasirūpins dokumentų, skirtų paramai gauti, paruošimu“, – teigia „Sanlėja“ direktorius.

Daugiau nei 7 metus Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinkose veikianti „Sanlėja“ siūlo platų šilumos siurblių oras-oras ir oras-vanduo asortimentą bei atstovauja tokius prekės ženklus kaip „HTW“, „Cooper and Hunter“ ir „Airwell“. Būtent pastarojo prekių ženklo gaminami šilumos siurbliai oras-vanduo, kaip teigia įmonės direktorius, yra kone populiariausias pasirinkimas Lietuvoje.

Airwell šilumos siurbliai oras-vanduo

„Prancūzijos gamintojai „Airwell“ rinkoje jau yra žinomi daugiau nei 75 metus. Jų šilumos siurbliai yra gaminami atsižvelgiant į naujausias technologijas – efektyvus šildymas iki -25°C, karšto vandens ruošimas iki +60°C be elektrinių tenų pagalbos, o integruotas „Wi-Fi“ ryšys leidžia valdyti ir stebėti šilumos siurblio veikimą telefonu iš bet kurios pasaulio vietos. Negano to, jų energinės klasės šildymas siekia A+++, o COP efektyvumas – iki 5,2, kas reiškia, kad su 1 kW elektros energijos yra pagaminama 5,2 kW šilumos“, – pasakoja R. Šilobritas ir priduria, kad šilumos siurblį galima pajungti kartu su saulės elektrine bei tokiu būdu dar labiau sumažinti sąskaitas už elektros energiją.

Pasak jo, preliminari suma, kurią galima gauti pasinaudojus minėta LEA parama, už „Airwell“ šilumos siurblius oras-vanduo be integruotos vandens talpos siekia iki 3844 Eur, o už siurblius su integruota vandens talpa – net iki 4766 Eur.

Montavimą patikėkite tik specialistams

Išsirinkus šilumos siurblį, kitas žingsnis – tinkamas jo įrengimas ir paleidimas. Namuose sumontuoti tokią sistemą, kaip teigia R. Šilobritas, profesionaliam rangovui tikrai nėra sudėtingas procesas, tačiau imtis montavimo patiems gyventojams pašnekovas nerekomenduoja.

„Montuojant šilumos sistemas, atsiranda tokių niuansų, kurių vartotojai nežino arba nėra su jais susidūrę. Pavyzdžiui, būtina išmatuoti vamzdyno diametrus, gerai išmanyti freoninės dalies montavimą ir elektrinės bei santechninės dalių pajungimą.

Airwell Wellea Split

Taip pat labai svarbus yra tinkamai suderinti ir paleisti įrenginį, nes nuo to netgi priklauso elektros sąnaudos. Tad visiems šiems darbams atlikti rekomenduočiau rinktis didesnę patirtį turinčias, atestuotas ir licencijuotas įmones“, – pataria pašnekovas.

Būtent patikimų montuotojų paieška, kaip teigia R. Šilobritas, šiais laikais tampa ypač aktuali, mat populiarėjant šilumos siurbliams, atsiranda vis daugiau ne pačių kompetentingiausių rangovų.

Airwell šilumos siurbliai oras-vanduo

„Pajutę šilumos siurblių bumą, rinkoje savo paslaugas pradeda siūlyti vis daugiau naujų įmonių. Deja, daugelio jų įdirbis su šilumos sistemomis yra labai menkas. Pavyzdžiui, mažosios bendrijos, susidedančios iš dviejų darbuotojų, kur direktorius dirba ir vadybininku, ir montuotoju, ir serviso darbuotoju. Tokios įmonės gali būti nepajėgios įvykdyti garantinių įsipareigojimų. Tuomet atsiranda gedimų, įvairių problemų su sistema. Taip pat mažosioms bendrijoms neturint darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartį, nėra keliami reikalavimai laikytis darbų saugos, ką jau kalbėt apie fluorintų dujų atestatų turėjimą ir gavimą“, – sako pašnekovas.

Tuo metu „Sanlėja“ ne tik užtikrina teisingą įrangos parinkimą, operatyvų pristatymą, patikimą servisą ir aukštos kokybės produktus, bet ir ilgalaikę garantiją šilumos siurbliams.

„Mūsų produktai pasižymi vienu didžiausių garantinių terminų rinkoje: net 6 metai „Airwell“ įrangai, 5 metai – „Cooper&Hunter“ ir 3 metai – „HTW“ šilumos siurbliams. Taip pat esame sertifikuoti pagal „EuroVent“ pažymėjimą, kuris yra susijęs su oro kondicionavimo ir šildymo sistemų eksploataciniais bandymais ir jų klasifikavimu pagal Europos ir kitus standartus. Pagaliau – turime ir aptarnaujantį personalą, kuris, esant poreikiui, montavimo klausimais konsultuoja partnerius ir žaibiškai reaguoja į garantinius ir pogarantinius gedimus“, – teigia R. Šilobritas.

Apie „Sanlėja“:

Nuo 2015 m. Lietuvoje veikianti UAB „Sanlėja“ – didmeninės prekybos oro kondicionieriais, šilumos siurbliais oras-oras ir šilumos siurbliais oras-vanduo įmonė. Bendrovė yra VšĮ Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos, VšĮ „Žaliasis taškas“ bei Gamintojų ir importuotojų asociacijos narė.

Įmonės misija – siūlyti konkurencingos kainos ir aukštos kokybės įrangą, rengti seminarus ir mokymus, suteikti kokybišką ir profesionalų konsultavimą montuotojams visus metus. „Sanlėjos“ vizija – tapti lyderiaujančia oro kondicionierių, šilumos siurblių ir mikroklimato įrenginių tiekėja Baltijos šalyse.

Sanlėja - ledo ritulio komandos Airwell Energija rėmėja

Dar įdomus faktas – pernai metais „Sanlėja“ tapo legendinės ledo ritulio komandos – Elektrėnų „Energija“ – rėmėja; tokiu būdu komanda netgi pakeitė savo pavadinimą ir dabar yra žinoma kaip „Airwell Energija“.

Daugiau informacijos apie „Sanlėją“ ir jos produktus rasite čia.