Nugalėtojams bus teikiamos paauksuotos šakutės. Vicečempionams prizą įsteigė „Sangaida“, o 3 vietos laimėtojus apdovanos „Manjana“. Specialūs prizai bus įteikti už lietuviškiausią desertą („Vyno žurnalas“), vyną („Zwiesel 1872“) ir lengviausią derinį (čempionato vanduo „Acqua Morelli“). Šiemet žiūrovai turės galimybę išrinkti publikos simpatiją – labiausiai jiems patikusią komandą, kuriai prizą įsteigs „Kimbo“ kava. Publikos simpatiją padės išrinkti ne tik renginio svečiai, bet ir tiesioginę transliaciją stebėsiantys žiūrovai.
Čempionato sumanytojas Arūnas Starkus sako, jog per aštuonerius metus čempionato formatas nesikeitė, tačiau labai keitėsi kontekstas, kuriame jis vyksta: „2010-aisiais rinka dar tik vystėsi, buvo nedaug gerų restoranų, todėl siekėme platesnio vyno pasirinkimo šalies restoranuose, įvairesnių desertų. Šiandien vyno tiekimas išaugęs, šalies restoranai – tarp geriausių Baltijos šalyse, juose dirba gerai pasirengę someljė ir ambicingi šefai bei konditeriai.“
Kasmet prie čempionato prisijungia naujos dalyvių komandos. Šiemet pirmą kartą jėgas išbandysiantys šefai Matas Paulinas ir Vita Bartininkaitė teigia, kad geriausios idėjos gimsta jomis dalijantis. Šefai dalyvaus dviejose komandose, tad ruošia du skirtingus skanėstus: „Vienu norime parodyti gerai pažįstamą lietuvišką produktą, naudodami visas jo dalis: tvarumas – viena iš restorano nuostatų. Antrasis desertas atskleis lietuviškos gamtos ir virtuvės galimybes bei mūsų kūrybingumą.“
Paklausti apie pasiruošimo procesą, prisipažįsta patyrę įvairių nuotykių: „Rinkdami slyvas savame ūkyje, buvome užpulti kaimynų karvių. O beruošiant čempionatui antrąjį desertą vienas iš pagrindinių įrankių buvo kirvis.“
O štai daugkartinis „Wine + Dessert“ čempionato prizininkas Arminas Darasevičius naujokams pataria būti drąsiems ir, visų pirma, galvoti apie derinį. Paklaustas, kodėl kasmet dalyvauja renginyje, Arminas atsako: „Mums labai svarbus kūrybinis procesas. Norime nuolat ieškoti naujų derinių, sukurti deriniai puikiai įsitvirtina restorano meniu.”
A. Darasevičius žiūrovus ragina atvykti stebėti komandų pasirodymų: „Tai proga pamatyti daug žmonių, kurie kuria, stengiasi ir atiduoda visą savo širdį, gamindami maistą jums, svečiai.“
„Wine + Dessert 2018“ čempionatas bus tiesiogiai transliuojamas Lietuvos someljė mokyklos „Facebook“ paskyroje.
Prieš čempionatą, nuo 15 val., vyks pranešimų ir seminarų programa: reto vyno degustacija su „Vyno klubu“, apie šokolado gamybą dėstys „Chocolate Naive“ įkūrėjas Domantas Užpalis, kavos mėgėjams „Kimbo“ ir virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlys susipažinti su itališka kava, augalinio maisto technologė Ona Jurkšienė skaitys pranešimą „Veganinių desertų elementai – netradiciniai produktai, skoniai, gamybos metodai“.
Vyno ir desertų derinių čempionatą „Wine + Dessert 2018“ organizuoja: Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.
Komandų pasirodymo tvarka:
1. Restoranas „Amandus“
2. „Restoranas 4“
3. „Esperanza“
4. Juozas ir „Komoda“
5. „14 Horses Brasserie“
6. „Somm“
7. Rūta Paulauskienė ir Alina Pocienė
8. Restoranas „Dine“
9. „The Pair“ („Markizetė“ ir „Sommelier Partners“)
10. Restoranas „Sweet Root“
11. „Nineteen 18“ 1-oji komanda (Vita)
12. „Trinity“
13. „Crowne Plaza Vilnius“ ir „Liviko“
14. „Nineteen 18“ 2-oji komanda (Matas)
15. „Taurakalnis catering“ ir Petras Jarašūnas
16. Restorano „Telegrafas“ ir „Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ komanda