Pažintis su šaudymu: „pykšt pokšt, kas čia per sportas?“

Gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės „Allianz Lietuva“ ir Lietuvos paralimpinio komiteto inicijuojamo projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadorė Raimeda šiandien yra įkvėpimo šaltinis ir pasitikėjimo savimi pavyzdys daugumai žmonių. Tačiau prisimindama pirmąją savo pažintį su kulkiniu šaudymu, R. Bučinskytė neslepia – iš pradžių tai atrodė tik pramoga, tad apie profesionalią sportininkės karjerą ir juolab dalyvavimą paralimpinėse žaidynėse ji negalėjo net sapnuoti.

„Pirmą kartą ginklą į rankas paėmiau prieš dešimt metų, kai draugų kompanija pasikvietė mane į Šiaulių kulkinio šaudymo klubą „Dešimtukas“. Nusprendžiau pabandyti, bet tuomet šaudymas nepasirodė labai įdomus. Galvojau, kas čia per sportas – pykšt pokšt?“, – juokiasi ji.

Vis tik sportinis azartas, gera kompanija ir smagus laikas motyvavo nesustoti ir vis labiau viliojo aktyviau įsitraukti į šią sporto šaką.

Raimeda Bučinskytė

„Pats šaudymo principas, ginklo laikymas, adrenalinas – kažkas toje jėgoje, laikomoje rankose, mane sužavėjo. Atsimenu, kad pirmose varžybose turėjau vienintelį tikslą – nebūti paskutinė. Aš žinojau, kad šalia manęs bus daug patyrusių šaulių, o aš – visiškai naujokė. Tad tik norėjau neatsidurti lentelės gale,“ – sako sportininkė.

Rezultatų ilgai laukti nereikėjo, o kartu su jais augo ir ambicijos – norą nelikti paskutine su laiku pakeitė tikslas aplenkti varžoves ir iškovoti medalius. Tačiau tam reikia įdėti nemažai pastangų: ne tik tobulinti šaudymo įgūdžius, bet ir mokėti suvaldyti savo emocijas, nukreipti jas tinkama linkme.

„Kuo ramesnis esi, kuo tavo protas šaltesnis, technika geresnė, tuo tikslesnį šūvį gali atlikti. Tad šaudymas yra nuolatinis darbas su savimi: nuolat keli sau tikslus ir stengiesi juos įgyvendinti, – sako sportininkė. – Šaudymo sporte svarbiausia yra ne šūvių kiekis, bet kokybė, tikslingas darbas.“

Debiutą paralimpinėse žaidynėse apkartino nesklandumai

R. Bučinskytė buvo viena pirmųjų Lietuvos paralimpiečių, užsitikrinusių dalyvavimą Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse . Deja, antrame etape, teisėjų sprendimu, ji buvo diskvalifikuota dėl normatyvų neatitikusio ginklo, nors prieš dieną atliktoje patikroje su pistoletu viskas buvo gerai. Ginklas galėjo būti paveiktas oro sąlygų.

Praėjus daugiau nei mėnesiui po paralimpinių žaidynių, sportininkė nejaučia didelio nusivylimo. Kur kas labiau vertina prisiminus ir gautą patirtį.

Raimeda Bučinskytė

„Tai buvo nepakartojama patirtis. Sportininkų kaimelis, 181 šalies atstovai, įvairių tautybių žmonės – visi skirtingi, tačiau kiekvienas kovojantis už savo svajonę. Tai nuostabus renginys, kuris palieka įspūdį visam gyvenimui“, – tikina R. Bučinskytė.

Pašnekovė neslepia, kad iki debiuto olimpiadoje laikėsi labai griežto režimo, todėl dabar pagrindinis jos tikslas – atgauti meilę šaudymui.

„Prieš varžybas šaudymas buvo tapęs mechaniniu darbu, o dabar noriu vėl jausti malonumą. Šiuo metu man svarbu išlaikyti balansą tarp intensyvaus darbo ir poilsio, kadangi perdegimas gali stipriai pakenkti rezultatams. Šiais metais per daug save spaudžiau, o pernai, kai leidau sau pasidaryti trumpas atostogas prie jūros, pasirodžiau geriau. Tai pamoka, kad negalima visiškai savęs užspausti į kampą“, – teigia Lietuvos paralimpietė.

Raimeda Bučinskytė

Gyvenimo kelyje – įkvepianti lyderystė

Atradus profesionalų sportą, svarbia R. Bučinskytės gyvenimo dalimi tapo ir švietėjiška veikla – tapusi gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės „Allianz Lietuva“ ir Lietuvos paralimpinio komiteto inicijuojamo projekto „Negalią keičia supergalia“ ambasadore, sportininkė nemažai laiko skiria bendravimui su jaunimu ir padeda trinti stigmas, susijusias su negalia.

„Man patinka bendrauti su jaunais žmonėmis, pasakoti jiems, kaip svarbu turėti tikslų, kaip svarbu nepalūžti net kai labai sunku. Tikiu, kad gyvenimas yra daug įdomesnis, kai sieki savo svajonių,“ – teigia ji.

Raimeda Bučinskytė

Pasak pašnekovės, jaunimas šiais laikais per daug laiko praleidžia prie ekranų, stebėdami kitų gyvenimus vietoj to, kad kurtų savo. Todėl ji siekia įkvėpti jaunuosius klausytojus atrasti savo pašaukimą ir pasinaudoti sporto teikiamomis galimybėmis.

„Visada akcentuoju, kad viskas yra paties žmogaus rankose. Kuo daugiau energijos įdėsi, kuo geriau save pažinsi ir suprasi, tuo įdomesnį ir gražesnį gyvenimą turėsi. Nemaloni mano patirtis tik dar kartą parodo – net jeigu kažkas nesibaigia taip, kaip tu norėjai, tai dar tikrai nereiškia pabaigos. Gyvenimas mums meta iššūkius, o mūsų užduotis – juos įveikti“, – tikina R. Bučinskytė.