Gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės „Allianz Lietuva“ vyr. finansų konsultantė Dalia Ališauskienė, šiemet patekusi tarp vieno procento geriausių finansų konsultantų pasaulyje, įsitikinusi, kad jos profesinį augimą itin motyvuoja supratimas, jog pasirinkta profesija keičia kitų žmonių gyvenimus.

Savo veiklą vadina kilnia misija

Šiais laikais, kai žmogus darbą keičia vidutiniškai kas ketverius metus, 20-ties metų stažas vienoje bendrovėje skamba įspūdingai. „Į „Allianz Lietuva“ atėjau būdama 24 metų. Tai mano pirmoji profesinės veiklos vieta, kurioje užaugau kaip specialistė ir profesionalė“, – prisimena D. Ališauskienė.

Žvelgdama į praeitį, ji prisipažįsta, kad tokio lojalumo priežasčių daug. Pirma, tai pačios bendrovės patikimumas. Anot D. Ališauskienės, būti vienos didžiausių ir patikimiausių pasaulyje gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovių dalimi yra ir iššūkis, ir atsakomybė, ir garbė.

Antra, ji pastebinti, jog dažnai žmonės, net ir dirbdami garsiose įmonėse, gaudami gerus atlyginimus bei turėdami puikias darbo sąlygas, po kurio laiko ima dairytis naujos veiklos, nes dabartinėje nemato prasmės.

„Allianz Lietuva“ viskas veikia kiek kitaip. Galiu drąsiai teigti, jog mūsų veikla yra pašaukimas, kilni misija, o ne darbas. Finansų konsultantams tenka padėti žmonėms priimti vieną svarbiausių sprendimų – užtikrinti savo ir savo šeimos saugumą visais gyvenimo atvejais, pavyzdžiui, netekus artimojo ar užklupus sunkiai ligai. Kliento poreikius atitinkanti „Allianz Lietuva“ sudaryta gyvybės draudimo sutartis su papildomomis apsaugomis padeda apsaugoti šeimos narius nuo neplanuotų finansinių sunkumų“, – apie pagrindinę savo motyvaciją pasakoja D. Ališauskienė.

Lietuvos finansų konsultantai patenka į prestižinius renginius

„Allianz Lietuva“ finansų konsultantų profesionalumas yra pastebimas ir vertinamas – specialistai patenka tarp pačių geriausių finansų konsultantų visame pasaulyje.

Šįmet D. Ališauskienei ir pačiai teko garbė birželį lankytis Vankuveryje (Kanada) vykusiame pasauliniame MDRT („Million Dollar Round Table“) renginyje, kurį organizuoja to paties pavadinimo tarptautinė organizacija, vienijanti daugiau nei 700 draudimo įmonių. Į kasmet vis kitoje šalyje vykstantį renginį susirenka 1 proc. geriausių gyvybės draudimo finansų konsultantų iš viso pasaulio. D. Ališauskienė jame dalyvavo pirmą kartą.

„Tai yra finansų konsultanto profesionalumo įvertinimas, kuriuo labai didžiuojuosi. Džiugu, kad „Allianz Lietuva“ yra žmonių, kurie ten vyksta jau ne vienerius metus. Taigi, esame tikrai stipri komanda“, – šypsosi pašnekovė.

Pasak D. Ališauskienės, tokios patirtys labai įkvepia, praturtina ir motyvuoja, darbuotojai auga ir kaip asmenybės, ir kaip specialistai. MDRT renginiuose pranešimus skaito pasaulinio lygio lektoriai, kurie seka visas finansų rinkos naujoves, dalijasi aktualiausia informacija.

„Taigi tas žinias parsivežame į Lietuvą ir perduodame savo kolegoms iš „Allianz Lietuva“, – pasakoja D. Ališauskienė.

Tokia profesija skatina ir smalsumą, ir augina patirtį

D. Ališauskienė pastebi, kad jos profesija skatina domėtis viskuo – kad taptum geru ir solidžios patirties sukaupusiu finansų konsultantu, nepakanka vien pozityvaus nusiteikimo bei noro pagelbėti žmonėms. Ši veikla reikalauja nuolatos gilinti supratimą apie finansų rinkas, analizuoti klientų poreikius ir niekuomet neprarasti empatijos bei rūpestingumo.

„Per tiek metų mačiau daugybę įvairių istorijų, kai žmonės vos spėja sudaryti sutartis ir jau gauna išmokas dėl nelaimingų atsitikimų ar kritinių ligų, kiti kaupia daug metų ir sulaukia išmokos savo laiku, būna ir tokių, kuriems niekada neprireikia draudimo išmokos.

Džiugu, kai žmonės išeina į pensiją su solidžia pinigų suma ar atsiima sukauptas lėšas, išleisdami vaikus į mokslus. Gyvenimas toks, jog niekada nežinai, kada reikės finansinės pagalvės, todėl geriau ją turėti“, – per porą dešimtmečių įgytais pastebėjimais dalijasi finansų konsultantė.

D. Ališauskienė sako pastebinti, jog draudimo bei pensijų rinkos Lietuvoje nuolatos auga, o klientai tampa vis įnoringesni, pageidauja daugiau informacijos. Visgi dar nemažai žmonių pirmiausia draudžia vaikus, o save pamiršta. Specialistės teigimu, jei nėra galimybės apdrausti visų šeimynykščių, pirmiausia reikėtų drausti tą, nuo kurio pajamų šeima yra labiausiai priklausoma.

„O jei kažkoks dalykas neaiškus, nebijokite pasirodyti ko nors nežinančiu – drąsiai klauskite finansų konsultanto, nes juk tam jis ir yra, kad jums padėtų priimti tinkamą sprendimą“, – ragina D. Ališauskienė.

Savo kelią įmanoma rasti tik pabandžius juo eiti

Nors daugeliui profesijų internetas ir dirbtinis intelektas tampa savotiškais konkurentais, tačiau finansų konsultantams virtuali erdvė yra ne iššūkis, bet dar viena galimybė, leidžianti rinktis, kaip dirbti – susitikti su klientais gyvai ar virtualiai, vykti į biurą ar likti namuose, sodyboje.

Pašnekovė sako pirmenybę teikianti gyvam bendravimui – jausdama žmogų, matydama jo reakcijas, gali pasiūlyti optimalius, geriausiai poreikius atitinkančius gyvybės draudimo sprendimus.

„Allianz Lietuva“ itin skatina visus konsultantus mokytis ir tobulėti, nuolatos rengiami įvairūs kursai, seminarai, konferencijos, kad galėtume prisitaikyti prie augančių klientų poreikių bei naujų iššūkių“, – apie kompetencijų auginimą pasakoja finansų konsultantė.

Įmonė skatina ne tik teorinį, bet ir praktinį mokymąsi, todėl vyresni kolegos savo patirtimi bei įžvalgomis nuolatos dalijasi su mažiau patyrusiais, kurie dar neturi tokio pasitikėjimo savimi.

D. Ališauskienė pastebi, jog naujų galimybių darbo rinkoje ieškantys žmonės save nepelnytai nuvertina, manydami, jog neturi kai kurių gebėjimų. Tačiau geriausias pasitikrinimas – bandyti.

„Kartais reikia ateiti, įmerkti kojas ir pažiūrėti, kaip seksis, ar įmanoma prie to vandens priprasti, ar ne. Tik laikas parodo, ar esi savo vietoje“, – apie profesinę savirealizaciją kalba pašnekovė.

D. Ališauskienė dabar juokauja, kad jei būtų iš anksto žinojusi apie tai, kas jos lauks ateityje, bet praktiškai neišbandžiusi, kažin ar būtų pasiryžusi nerti į šią profesiją.

„Studijavau buhalteriją. Atrodytų, jog tai irgi finansai, tačiau draudimas yra kita sritis. Į „Allianz Lietuva“ atėjau perskaičiusi skelbimą. Padirbusi supratau, jog ši sritis man labai patinka“, – kelionės pradžią prisimena D. Ališauskienė.

Pasak pašnekovės, finansų konsultanto veiklos specifika ir „Allianz Lietuva“ vadovų požiūris sudaro sąlygas pačiam planuoti savo laiką, apsibrėžti darbus, jų apimtis bei laisvalaikį. Visus tuos 20 metų D. Ališauskienė sugebėjo sėkmingai derinti profesinę veiklą bei motinystę – vaikai subrendo ir išėjo į gyvenimą, o ji pati tobulėjo kaip specialistė.

„Šiandien galiu paliudyti ir savo asmeniniu pavyzdžiu, jog vaikų auginimas ir profesinių aukštumų siekis tikrai puikiai dera tarpusavyje“, – sako D. Ališauskienė, kurios profesionalumas pripažintas aukščiausiu lygmeniu.