Profesija, kuri įgyjama dirbant

Paprastai, kai žmogus eina dirbti pagal profesiją, įgytą išsilavinimą ar darbo patirtį – iš jo iškart tikimasi rezultatų, tačiau finansų konsultanto profesijoje, kaip teigia V. Būgienė, viskas veikia kiek kitaip.

„Kaip kažkada yra pasakiusi „Allianz Lietuva“ lyderė, patarėja Svetlana Plitin-Tamavičienė – finansų konsultanto profesijos negali įgyti baigęs universitetą ar kitas studijas, nes tai profesija, kuri įgyjama iš patirties. Ir iš tiesų – „Allianz Lietuva“ mes ugdome finansų konsultantą nuo nulio, nesvarbu, koks prieš tai buvo jo išsilavinimas ar darbo patirtis“, – teigia pašnekovė.

Karjerą medicinos srityje į finansų konsultanto profesiją, kaip sako pati V. Būgienė, iškeisti ją paskatino tai, jog šioje profesijoje galima pasiekti tokių aukštumų, kokias užsibrėžia pats žmogus.

„Mes patys esame atsakingi už savo veiklą ir tik nuo mūsų pačių priklauso, ar ta veikla duos rezultatų. Šiame darbe nėra monotonijos – kiekviena diena atneša naujas patirtis, įspūdžius, skatina tobulėti ir mokytis. Šioje profesijoje žmonės turi galimybę tiek laisvai planuotis savo veiklas, kas leidžia daugiau laiko skirti artimiems žmonėms, tiek būti tarptautinės įmonės dalimi ir taip kloti tvirtą pagrindą savo karjerai“, – sako moteris.

Pasak jos, finansų konsultantų profesija yra patraukli aktyviems, mėgstantiems bendrauti ir nebijantiems iššūkių, o šiais laikais ją išmėgina labai skirtingų sričių ir profesijų žmonės.

„Allianz Lietuva“ pardavimų grupės vadovė Violeta Būgienė

„Gyvybės draudimo ir pensijų, finansinio kapitalo kaupimo ateičiai konsultantais dirba buvę mokytojai, medikai, prekybininkai, ekonomistai, vadybininkai. Viena iš sėkmingų draudimo konsultanto veiklos sąlygų – mokėti bendrauti su žmonėmis, išklausyti, suprasti klientą, įsigilinti į jo poreikius. Konsultantui labai svarbu įsiklausyti į kliento lūkesčius, įžvelgti, ko iš tikrųjų jam reikia. Gebėdami tai padaryti, klientui galime aiškiai ir suprantamai suformuoti jo poreikius atitinkantį finansinių paslaugų pasiūlymą“, – teigia V. Būgienė.

Pašnekovė pasakoja, kad puikiais finansų konsultantais tampa tiek vyrai, tiek ir moterys, o amžius šioje profesijoje nėra kliūtis.

„Vyresni žmonės turi gyvenimiškos patirties, darbui atiduoda visą save. Tuo metu jaunesni žmonės puikiai dirba su savo amžiaus karta, jie geriau vienas kitą supranta, jaučia poreikius. Mūsų darbe labai svarbu kurti santykį su klientu, tai ilgalaikis ryšys“, – sako ji.

Sėkmingai karjeros pradžiai – intensyvūs mokymai ir mentorius

V. Būgienė pasakoja, kad atrankų į finansų konsultanto poziciją metu yra atsižvelgiama į tokius dalykus kaip: ar siūlomas darbas atitinka kandidato lūkesčius ir poreikius, ar kandidatas pasižymi tinkamomis savybėmis, ar jo reputacija yra nepriekaištinga ir pan.

Prieš einant į finansų konsultanto pozicijos atrankas, „Allianz Lietuva“ atstovė rekomenduoja pasidomėti įmone, jos veikla, paslaugomis, pasiruošti atsakyti į klausimus apie motyvaciją, įgūdžius, sugebėjimus ir patirtį, nepamiršti paminėti ir savo pasiekimų ankstesnėje darbovietėje.

„Atrankos metu atkreipiu dėmesį į kelis esminius dalykus – tai komunikacijos įgūdžiai, gebėjimas analizuoti ir spręsti problemas. Finansinių paslaugų sektoriuje dažnai tenka susidurti su sudėtingais klientų klausimais, todėl svarbu, kad kandidatas būtų gebantis racionaliai mąstyti ir rasti efektyvius sprendimus. Ne mažiau svarbu teigiamas požiūris į darbą su klientais. Svarbu, kad kandidatas būtų draugiškas, paslaugus, pasirengęs pasiūlyti reikalingą pagalbą“, – sako „Allianz Lietuva“grupės vadovė.

Tačiau svarbiausia, pasak jos, darbo pokalbio metu yra būti savimi ir parodyti savo entuziazmą bei pasirengimą mokytis ir tobulėti šioje srityje.

„Neatsiejama savybė yra noras mokytis ir tobulėti, nes draudimo rinka nepaliaujamai kinta, todėl svarbu, kad finansų konsultantas nuolat tobulėtų ir ne tik savo profesinėje srityje. Puiku, jei kandidatas turi analitinį mąstymą, yra geras klausytojas“, – sako pašnekovė.

V. Būgienė pasakoja, kad kandidatai įprastai dalyvauja keliuose pokalbiuose, o sėkmingai perėję atrankos procesą – įmonės rengiamuose mokymuose.

„Tam, kad finansų konsultanto karjera prasidėtų sklandžiai, mes siūlome išsamius mokymus. Vėliau darbas vyksta su grupės vadovu, kuris padeda tobulėti ir atsakys į visus kylančius klausimus. Grupės vadovas yra tas žmogus, kuris išgirdęs, jog kažkas nesiseka, pirmas ateina į pagalbą. Mūsų finansų konsultantus vienija viena stipri vertybė – gebėjimas visada padėti kolegai. Tokiu būdu profesinė karjera klostosi kur kas maloniau nei klostytųsi kažkur, kur nesi vertinamas“, – įsitikinusi moteris.

Naujoko integracija

„Allianz Lietuva“ atstovė pasakoja, kad mokymų metu daug laiko skiriama įmonės paslaugų supratimui, atliekamos praktikos, kiekvienas susitikimas su klientu yra aptariamas ir analizuojamas.

„Mokomės visko: kaip bendrauti su klientu, kaip kurti santykį su juo, kaip analizuoti jo poreikius, pristatyti klientui tinkamas paslaugas. Visada sakau, kiek duosite savo klientui, tiek grįš ir jums. Kad pajausčiau, kurioje vietoje komandos nariui reikia pagalbos, konsultacijos ar pastiprinimo, visada į susitikimus su klientais pasiimu ir juos. Būna, kad naujokas eina ir sako: „nežinau ar čia mano kelias.“ Tada žiūriu, kurioje vietoje stringama, kuri „girna nemala“, – pasakoja pašnekovė.

Kada konsultantas pasiruošęs siekti karjeros ir konsultuoti klientus savarankiškai, pasak V. Būgienės, priklauso nuo kiekvieno žmogaus asmeninių savybių: gebėjimo mokytis, dirbti savarankiškai, priimti savarankiškus sprendimus. „Vienas gali savarankiškai dirbti po pusės metų, kitas vėliau“, – sako ji.

Tad kokios tos kertinės savybės, kuriomis turėtų pasižymėti finansų konsultantas? Be aukštos etikos ir sąžiningumo, kas, anot V. Būgienės, yra būtina bet kokioje profesijoje, moteris išskiria ir gebėjimą prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios darbo aplinkos bei gebėjimą išlikti ramiems ir profesionaliems net ir sudėtingose situacijose.

„Konsultanto užduotis tampa prisitaikyti prie to, kas nauja ir nepažįstama, vadinasi, nuolatos mokytis. Konsultantas turi pasitikėti savimi ir tikėti savo bendrovės siūlomo produkto ar paslaugos verte. Taip pat labai svarbu mokėti valdyti stresą. Konsultantai dalyvauja svarbiuose kliento finansiniuose sprendimuose, padeda klientams užsitikrinti finansinę apsaugą ligos, nelaimės, traumos, netekties atvejais, kaupti finansinė kapitalą vaikų ateičiai ar pasiruošti oriam gyvenimui sulaukus pensijos. Tik būdami ramūs, susikoncentravę, emociškai stabilūs gali efektyviai dirbti su klientais ir pasiekti gerų rezultatų, tenkinančių kliento lūkesčius ir galimybes“, – neabejoja pašnekovė.

V. Būgienės pasiteiravus, kas finansų konsultantui yra didžiausias jo darbo įvertinimas, moteris nedvejodama išskiria klientų rekomendacijas ir padėkas.

„Geru konsultantu gali vadintis tada, kai tave rekomenduoja klientai, kada į tave kreipiasi jų šeimos nariai, draugai, kolegos. Kai skambina klientas gavęs išmoką ir padėkoja, jog sulaukė svarios finansinės paramos sunkiu metu, konsultantas ramiau atsikvepia, nes žino, kad padėjo žmogui susidėti reikiamus finansinius saugiklius ir jie suveikė kritiniu momentu. Tad klientų rekomendacijos ir padėkos yra geriausias variklis judėti pirmyn, dar labiau patikėti teisingai pasirinkta profesine kryptimi“, – sako „Allianz Lietuva“ grupės vadovė.