Asmeninis finansų konsultantas toks pat svarbus, kaip ir šeimos gydytojas

„Nors Lietuvoje finansų konsultanto profesija atsirado maždaug prieš dvidešimt metų, Vakaruose turėti asmeninį finansų konsultantą šeimai – įprasta, mat gyvybės draudimo paslaugos teikiamos jau daugiau nei šimtą metų. Finansų konsultantas ten tokia pat svarbi bei įprasta profesija, kaip šeimos gydytojas, asmeninis advokatas, nekilnojamojo turto agentas ar psichologas“, – sako Z. Barkovski.

Jis pastebi, kad Lietuvoje jau įsigali vakarietiška draudimo kultūra ir asmeninio finansų konsultanto patarimai, konsultacijos klientams tampa vis aktualesnės.

„Natūralu, jog sudaryti gyvybės draudimo sutartį nutarusiam žmogui gali kilti klausimų, tarkim, kas nulemia draudimo išmokų dydį ir kokiais atvejais jos mokamos, kuriam laikui sudaroma sutartis, į kokius tikslus orientuota: į draudimo apsaugas ar labiau į kapitalo ateičiai kaupimą.. Mes į visus klausimus detaliai atsakome“, – apie profesines ypatybes pasakoja pašnekovas.

Anot Z. Barkovski, dar vienas labai svarbus aspektas, kur išryškėja finansų konsultanto svarba, yra periodiškas esamos gyvybės draudimo sutarties stebėjimas, informacijos, kliento poreikių bei lūkesčių atnaujinimas. Gyvenimas keičiasi, laikui bėgant daugėja atsakomybių – gimsta vaikai, parduodamas ir perkamas nekilnojamasis turtas, imamos paskolos, keičiamos profesijos. Finansinis stabilumas žmonėms tampa vis aktualesnis.

„Tai reiškia, kad tik reguliariai peržiūrimos ir besikeičiančio gyvenimo poreikiams pritaikomos draudimo sutartys gali suteikti didžiausią finansinę paramą. Mūsų pareiga klientams priminti, patarti ir padėti visus finansinius įsipareigojimus bei gyvybės draudimo sutartį geriausiai pritaikyti prie besikeičiančių aplinkybių“, – aiškina Z. Barkovski.

Pašnekovas sako savo kasdienėje veikloje pastebintis, jog pastaraisiais metais padidėjo žmonių pajamos bei išaugo poreikis pasirūpinti ne tik savo, bet ir savo artimųjų finansine gerove, saugumu.

„Finansų valdymas taip pat domina žmones, taigi konsultuoju ir šiais klausimais. Finansų konsultantas tampa nebe prabanga, bet būtinybe“, – teigia jis.

Sėkmės istorijos motyvuoja

Z. Barkovski įsitikinęs, kad viena iš priežasčių, kodėl per pastaruosius dvidešimt metų vis populiarėjo gyvybės draudimo paslaugos – geroji apsidraudusiųjų patirtis:

„Per šiuos du dešimtmečius daugybė žmonių visoje šalyje gavo draudimo išmokas po nelaimingų atsitikimų, traumų ar užklupus sunkioms ligoms. Kiti klientai sukaupė užtektinai kapitalo savo ar savo vaikų ateičiai. Natūralu, kad šia savo patirtimi žmonės dalijasi su draugais, pažįstamais, giminaičiais, o tai paskatina ir juos daryti tam tikrus sprendimus savo gyvenime.“

„Allianz Lietuva“ vyr. finansų konsultanto įsitikinimu, tai viena priežasčių, lėmusių žmonių domėjimąsi gyvybės draudimo paslaugomis.

Allianz Lietuva vyresnysis finansų konsultantas Zbignev Barkovskis

„Dabar jau retai kada klientams tenka nuo nulio pasakoti, kuo naudingos papildomos draudimo apsaugos nuo traumų ar sunkių ligų, jie jau ateina į pokalbį pasiskaitę, palyginę skirtingų įmonių pasiūlymus. Žmonės tampa vis labiau suinteresuoti turėti visas reikiamas finansines „pagalves“ ne tik sau, bet ir savo šeimos nariams. Vis dažniau žmonės pasirūpina ne tik vaikų, bet ir anūkų ateitimi“, – pasakoja Z. Barkovski.

Jis džiaugiasi, kad tie jo klientai, kurie sudarė gyvybės draudimo sutartis vaikams iki 2010 metų, dabar jau atveda būsimus studentus, pilnamečius atsiimti jų savarankiško gyvenimo pradžiai sukaupto kapitalo. „Jis išleidžiamas ne tik mokslams, bet ir pradiniam įnašui perkant būstą. Dažnai tie jaunuoliai, vos pradėję dirbti sudaro gyvybės draudimo sutartis jau sau, savo tolesnei ateičiai“, – sako Z. Barkovski.

Vyr. finansų konsultantas neslepia, kad jam malonu būti liudininku, kuomet suaugę klientų vaikai perima tėvų vertybes ir ateina apsidrausti – pasirūpinti finansiškai saugesniu rytojumi nedelsdami.

„Tai jau rimtas mūsų visuomenės finansinio raštingumo rodiklis“, – įsitikinęs jis.

Draudimas nėra daugiau uždirbančių privilegija

Analizuodamas savo klientų ratą, Z. Barkovski sako pastebintis, jog labiausiai suinteresuoti turėti finansinį užnugarį yra jauni, kuriantys šeimas, turintys būsto paskolas žmonės, daugumos jų amžius nuo 25 iki 45 metų.

„Tačiau labai neteisinga manyti, jog gyvybės draudimas yra daugiau uždirbančiųjų privilegija. Taip tikrai nėra. Jis aktualus ir įmonės vadovui, ir biuro darbuotojui, ir darbininkui. Kiekvienas klientas renkasi draudimo apsaugas pagal savo finansines galimybes ir poreikius“, – sako Z. Barkovski.

„Allianz Lietuva“ vyr. finansų konsultantas atkreipia dėmesį, jog uždirbančiam vidutinę algą asmeniui gyvybės draudimo teikiama finansinė apsauga bus naudingesnė, suteiks daugiau ramybės nei milijonieriui, kuris, pavyzdžiui, sunkiai susirgęs, greitai ras kad ir dešimtis tūkstančių eurų, reikalingų gydymui.

„Beje, nepaisant to, gyvybės draudimo sutartimis pasirūpina ir labai turtingi žmonės, nes jie puikiai supranta pinigų vertę. Tiesa, tiek vidutines pajamas, tiek ir gerokai didesnes pajamas uždirbantys klientai gyvybės draudimo apsaugas renkasi skirtingai. Juk vieniems aktualu didesnė gyvybės draudimo išmoka mirties atveju, jeigu jie yra pagrindiniai šeimos maitintojai, kitiems – tiek gyvybės draudimas, tiek apsaugos nuo traumų ir ligų, tretiems – kapitalo kaupimas ateičiai“, – teigia pašnekovas.

Z. Barkovski sako stebintis pokyčius jaunų žmonių mąstysenoje. Jie drąsiai ateina tartis prieš sudarydami gyvybės draudimo sutartį, taip pat domisi kaupimo ateičiai, pensijai galimybėmis.

„Norėčiau atkreipti dėmesį tų žmonių, kurie vieni augina vaikus. Jiems ypač aktualus gyvybės draudimas bei finansinis saugumas. Juk suaugusiųjų pareiga pasirūpinti vaikais, kad ir kas benutiktų“, – primena vyr. finansų konsultantas.

Ruoštis juodai dienai, bet išleisti šviesiai ateičiai

Z. Barkovski kartoja žinomą tiesą, jog nutikus nelaimei, artimųjų skausmo išmokos nesumažina, tačiau dažnai padeda išvengti su netektimi susijusių finansinių iššūkių, ypač, kai lieka šeima ar vaikai, kuriais tėvams rūpinti privalu kas benutiktų.

Kai klientai juokauja, „kam tas draudimas, juk nebūtinai nutiks kas nors bloga“, Z. Barkovski turi argumentą:

„Nuostabu, jei žmogus gimęs po laiminga žvaigžde. Bet draudžiantis nebūtina galvoti apie nelaimes, per gyvybės draudimą galima kaupti kapitalą ateičiai. Tuomet pensijoje bus galima pildyti svajones, tarkim, važinėti motoroleriu Italijos pakrantėmis ir džiaugtis kažkada priimtu finansiniu sprendimu.“

„Allianz Lietuva“ vyr. finansų konsultantas pasakoja, jog savo praktikoje turi panašių pavyzdžių:

„Pamenu, paskambino 75 metų klientas, kuris nutarė išsiimti dalį sukauptų pinigų, nes norėjo pagelbėti anūkui įsigyti pirmąjį būstą. Tai buvo apie 30 000 eurų, kurių užteko pradiniam įnašui sumokėti. Būna, žmonės iš sukauptų lėšų įsigyja naujus automobilius, investuoja į nekilnojamąjį turtą ir panašiai“.

Z. Barkovski pataria sudarantiems gyvybės draudimo sutartis galvoti apie savo svajones, tačiau nepamiršti ir rizikų bei galimų netikėtumų.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją