Taupymą dažnai atidedame vėlesniam laikui. Kai uždirbsime daugiau, kai išlaidų bus mažiau arba kai baigsis finansiniai įsipareigojimai. Deja, tikslaus plano neturėjimas ir nenuoseklumas taupant yra tikras iššūkis, trukdantis pasirūpinti saugia ateitimi. O jei užgriūva netikėtos nelaimės, kurioms pasiruošti nėra nei laiko, nei finansinių galimybių – patiriame stresą ir turime prašyti pagalbos artimųjų, draugų. „Allianz Lietuva“ vyr. patarėja – ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė sako, kad finansinį saugumą ir komfortą užtikrinti galėtų taupymas. Žinoma, kuo anksčiau ir nuosekliau tai pradedame daryti, tuo daugiau sukaupti galime. Bet didžiausias kylantis iššūkis – kaip tai daryti nuosekliai?

Svetlana Plitin-Tamavičienė pasidalino trimis dažniausiai klientams kylančiais klausimais ir atsakymais apie taupymą.

Nuo ko pradėti taupyti?

Pasak finansų ekspertės, tai vienas dažniausių klientams kylančių klausimų. Taupyti savarankiškai yra dažna praktika, tačiau ne visada efektyvi. Nors ir planuojame kas mėnesį atsidėti tam tikrą sumą – natūralu, kad kartais pritrūksta disciplinos arba nugali noras įsigyti kažkokį daiktą. Todėl norint taupyti nuosekliai, turime būti įsipareigoję reguliariai įnešti pinigus. Tam geras ir prieinamas būdas yra taupyti kaupiant pinigus draudime. To privalumai yra drausmingas taupymas, pinigų įdarbinimas prieš tai pasitariant su profesionalais.

,,Kuo anksčiau pradėsime kaupti pinigus, tuo didesnę sumą atsidėsime ir atitinkamai didesnę grąžą gausime. Kad jaustumėmės saugūs, taupymas turi būti ilgalaikis, disciplinuotas, stabilus, nerizikingas, o būtent toks ir yra VIP pensinis draudimas, nes ilguoju laikotarpiu suteiks finansinį stabilumą. Siekiant pasirūpinti savo finansine gerove taupymui kas mėnesį reikėtų atidėti ne mažiau kaip 10 procentų nuo savo pajamų“, – akcentavo Svetlana Plitin – Tamavičienė

Kuo naudingas VIP pensinis draudimas čia ir dabar?

Svetlana sako, kad VIP pensinis draudimas sukaupia likvidų kapitalą bet kuriam atvejui, kuris gali nutikti gyvenime ir apdraudžia mirties dėl nelaimingo atsitikimo draudimu. Labai svarbu, kad su šiuo draudimu galima pasirinkti papildomą apsaugą – draudimą nuo traumų ,,Būk atsargus. Tai ypač aktualu žmonėms, kurie dirba sunkų fizinį darbą. Juk trauma jiems gali reikšti nedarbingumą kelis mėnesius. Tokiu atveju gauta draudimo suma gali atstoti darbo užmokestį ir tapti svarbia pagalba sunkiu etapu.

Per pastaruosius dvejus metus VIP pensinio draudimo klientams, patyrusiems traumas, išmokėta daugiau nei du šimtai tūkstančių eurų. Dažniausias traumas sudaro raiščių, raumenų plyšimas, antroje vietoje – minkštųjų audinių žaizdos. Vidutinė išmokos suma siekia 672 eur.

Svetlana Plitin – Tamavičienė

,,Mano klientas, gyvenantis ne Lietuvoje, įsigijo VIP pensinį draudimą. Atvykęs vasarą pas tėvus padėjo jiems tvarkyti namo stogą, tačiau įvyko nelaimė – nukritus patyrė kojos ir rankos lūžius. Per trumpą laikotarpį iš ,,Allianz Lietuva“ jis gavo apie šešių tūkstančių eurų išmoką“, – pasakojo S. Plitin-Tamavičienė.

Kitam Svetlanos klientui VIP pensinio draudimo metu sutaupyti pinigai buvo rimta pagalba, nes užklupo neplanuotos išlaidos. ,,Norvegijoje įdarbintas mano klientas gavo solidų atlyginimą, o atsargai taupė VIP pensiniame draudime. Praėjusiais metais jis patyrė rankos lūžį, gavo draudimo išmoką, kelis mėnesius nedirbo. Supratus, kad trūksta pinigų pragyvenimui, iš VIP pensinio draudimo dar išsiėmė tris tūkstančius. Aišku, taip sumažėja pensijai, ateičiai kaupiama suma, tačiau turint lanksčią galimybę išsiimti dalį sukauptų lėšų nenutraukiant sutarties, išsigelbėjame nuo finansinės duobės sunkiu metu.

Jei nesulauksiu pensijos, kas bus su sukauptais pinigais?

Svetlana sako, kad tai vienas dažniausių klientų klausimų ir rūpestis, juk visi norime jaustis saugūs žinodami – kad ir kas nutiktų, sutaupyti pinigai atiteks pasirinktiems naudos gavėjams. Žmogus, apsidrausdamas VIP pensinio draudimo sutartimi, nurodo, kas bus naudos gavėjai, kam ,,Allianz Lietuva“ turės išmokėti pinigus, jeigu įvyks nelaimė. Tokiu atveju sukaupti pinigai išmokami iš karto.

,,Visada turime būti atsargūs, tačiau įvyksta daug nelaimių ir netekčių, kurių negalime numatyti. Mano klientai kreipėsi norėdami taupyti VIP pensiniame draudime. Gyvybės draudimo jie neturėjo, buvo pakankamai jauna pora – iki 50-ties metų. Bet vieną dieną man paskambino žmona ir pasakė: ,,Nežinau, kaip pasakyti, mano vyras šiandien nuėjo į sporto salę ir iš jos nebegrįžo. Sustojo širdis“. Tuo metu jų pensinio draudimo sąskaitoje buvo sukaupta apie dešimt tūkstančių eurų, kurie šiuo atveju visi buvo išmokėti (mirties atveju išmokama viena iš didesnių verčių – tai, kas įmokėta, arba tai, kas buvo sukaupta). Jei netekties laikotarpiu žmonės patiria finansinę krizę, VIP pensinis draudimas yra svarbi parama, ypač neturint gyvybės draudimo“, – pažymėjo S. Plitin-Tamavičienė.