Kas gali draustis kritinių ligų draudimu?

Kritinių ligų draudimu kaip papildoma apsauga, gali draustis 12-65 metų žmonės, turintys universalų gyvybės draudimą. Kai norime apdrausti vaiką, kritinių ligų draudimo apsauga gali būti prijungiama prie draudimo ,,Studentas“. Žinoma, ir nauja paslauga ,,Man rūpi“ – ne kaupiamasis, o rizikinis gyvybės draudimas, prie kurio gali būti prijungtas kritinių ligų draudimas pasirinktai draudimo sumai.

Pasak G. Žilinskienės, universalus gyvybės draudimas su papildoma apsauga nuo kritinių ligų, taigi ir vėžio, ypač aktualus tiems, kurie išlaiko šeimą ir nori, kad ji būtų finansiškai aprūpinta, apsaugota, jei šeimos nariui tektų kovoti su onkologine liga.

Iš viso per 2023 metus už kritines ligas ,,Allianz Lietuva“ išmokėjo 1 362 149 eurų, net 889 000 tūkstančių eurų iš jų sudaro išmokos už onkologines ligas. Tai – 11 proc. daugiau nei 2022 metais, kai išmokos už vėžį sudarė 788 354 eurų. Tai rodo problemos aktualumą ir poreikį laiku pasirūpinti finansine prevencija.

Kokius finansinius saugiklius turėsiu, jei apsidrausiu kritinių ligų draudimu?

Giedrė Žilinskienė sako, kad viena iš nesaugumą keliančių rykščių yra finansiniai įsipareigojimai, turime daug atsakomybių ir negalime sau leisti staiga susirgti, tapti nedarbingais, palikti banko paskolas artimiesiems, kai kurių dalykų tiesiog negalime prognozuoti. Kitas svarbus akcentas yra gydymo išlaidos. Susirgus ne visos paslaugos, procedūros yra kompensuojamos. O ką daryti, jei suserga artimasis ir reikia jį slaugyti, tuo metu nedirbti? Prarastas pajamas ir padidėjusias išlaidas kompensuoja kritinių ligų draudimas, tai stipriausias saugiklis, kurį galime gauti netikėtos diagnozės metu.

,,Viena mano klientė, jauna 26-erių metų mergina susirgus krūties vėžiu gavo 25 000 eurų išmoką, nes buvo apsidraudusi Universaliu gyvybės draudimu su kritinių ligų apsauga. Tokia finansinė pagalba padeda greičiau atsitiesti po ligos, yra parama sunkiu laikotarpiu. Kitas skaudus atvejis, įrodantis, kokią reikšmę turi kritinių ligų draudimas yra istorija, kai klientas apsidraudė būdamas 30-ties, o po 15 metų išgirdo kraujo vėžio diagnozę. Jam buvo išmokėta 20 tūkstančių eurų išmoka. Gauti finansai pasitarnavo gydymo metu, nes jo metu žmogus negalėjo dirbti“.

„Allianz Lietuva“ Kauno skyriaus Grupės vadovė Giedrė Žilinskienė

Kokiomis ligomis susirgus bus išmokėta kritinių ligų išmoka?

Pasak G. Žilinskienės, dažnos kritinės ligos – insultas, infarktas, onkologinės ligos, erkinis encefalitas. O visą kritinių ligų sąrašą sudaro 40 ligų. ,,Štai 33 metų klientas susirgo erkiniu encefalitu, pasekmės skaudžios, išmoka siekia 35 tūkstančius. Kitai klientei diagnozuotas nepiktybinis smegenų navikas, kuris pradėjo augti, buvo reikalinga operacija. Draudimo išmoka siekia 18 tūkstančių. Kiekvienas atvejis individualus, tačiau vienareikšmiškai kritinių ligų draudimas yra itin rimta finansinė pagalvė susirgusiems.

Ar kliento sveikata vertinama prieš išmokant išmoką?

Kliento sveikata vertinama draudimo sutarties sudarymo metu, todėl draudimu pasirūpinti verta kuo jaunesniame amžiuje, dar neturint sveikatos sutrikimų. Tačiau G. Žilinskienė pažymi, kad klientų sveikata gali būti vertinama ir vėliau, jei keičiami draudimo lygiai, sumos. Kritinių ligų draudimas įsigalioja nuo draudimo liudijime nurodytos datos, (sutarties sudarymo), pirmus tris mėnesius išmoka gaunama už kritinę ligą dėl traumos, o po 90 dienų įsigalioja ir draudimas susirgus kritine liga.

Per kiek laiko išmokama kritinių išmoka?

,,Draudimo išmoką gavėjui išmokame vidutiniškai per 7 dienas. Tais atvejais, kai reikalinga papildoma informacija, reikšminga nustatant draudžiamojo įvykio faktą, aplinkybes bei draudimo išmokos dydį, išmoka klientą pasiekia ne vėliau nei per 30 dienų. Jei apdraustasis yra nepilnametis, tai draudimo išmoka dėl jo traumos ar kritinės ligos mokama apdraustajam į jo vardu atidarytą banko sąskaitą“, – paaiškina G. Žilinskienė.

Nuo ko priklauso draudimo išmokos dydis susirgus kritine liga?

Išmokos dydis priklauso nuo apdraustojo amžiaus, pasirinktos draudimo sumos kritinės ligos atveju, periodinės draudimo įmokos periodiškumo. ,,Universalus gyvybės draudimas yra įvairiapusė nauda, nes su papildoma kritinių ligų apsauga draudžia gyvybę, užtikrina finansinį saugumą susirgus kritine liga, su galimybe kaupti kapitalą. Tai ypač vertinga žmonėms, kurie nori jaustis saugūs dėl savęs ir artimųjų, esant finansiniams įsipareigojimams, nedidelėms pajamoms, atsakomybėms. Todėl taip svarbu pasirūpinti prevencija ir būti ramiems, kad ir ką gyvenimas būtų paruošęs“, – sakė G. Žilinskienė.