Nerimas dėl ateities skatina ieškoti būdų užsitikrinti saugumą. Žinojimas, kad išėjus į pensiją jau bus sukauptas tam tikras finansų ,,bagažas“ suteikia emocinį komfortą. ,,Allianz Lietuva“ duomenimis, vidutinis besikreipiančių dėl VIP pensinio draudimo klientų amžius yra 48 metai, tad vertinant pensinį amžių (65 metus) ir ,,Allianz Lietuva“ statistiką, papildomais finansiniais šaltiniais visuomenė susirūpina bei pradeda reguliariai taupyti likus vidutiniškai 17 metų iki pensijos. Visgi siekiant turėti kuo tvirtesnį finansinį pagrindą, taupyti pradėti verta kuo anksčiau.

Pasak gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrovės ,,Allianz Lietuva“ vyr. patarėjos-ekspertės Svetlanos Plitin-Tamavičienės, žmonės netaupo arba delsia pradėti taupyti, nes dažnai abejoja, nepasitiki savimi, mano, kad pajamos gali būti nestabilios ir taupyti yra rizikinga. Dar vienas argumentas – nėra iš ko taupyti, nes pajamos per mažos, o išlaidos per didelės, tačiau taip dažniausiai nutinka dėl neteisingo pajamų – išlaidų paskirstymo. Tad ką svarbu žinoti?

S. Plitin-Tamavičienė pasidalino dažniausiai ,,Allianz Lietuva“ klientams kylančiais klausimais ir atsakymais apie VIP pensinį draudimą ir taupymą ateičiai.

Kaip pradėti taupyti ir kiek pinigų turiu tam skirti?


,,Įsivaizduokime, kad sulaukus pensinio amžiaus, vidutiniškai gyvensime apie 20 metų. Akivaizdu, kad pradėjus kaupti tik po 50-ties, nepavyks sutaupyti tinkamos pinigų sumos. Kuo anksčiau pradėsime kaupti pinigus, tuo didesnę sumą atsidėsime ir atitinkamai didesnę grąžą gausime. Kad jaustumėmės saugūs, taupymas turi būti ilgalaikis, disciplinuotas, stabilus, nerizikingas, o būtent toks ir yra VIP pensinis draudimas, nes ilguoju laikotarpiu suteiks finansinį stabilumą“, – akcentuoja S. Plitin-Tamavičienė ir priduria, kad siekiant pasirūpinti savo finansine gerove taupymui kas mėnesį reikėtų atidėti ne mažiau kaip 10 procentų nuo savo pajamų.

Ar sutaupytus pinigus galėsiu išsiimti bet kada?

Ši paslauga yra atsarginis planas, kurį galima panaudoti ir pritaikyti sunkiu laikotarpiu. Pavyzdžiui, subankrutavo verslas, susidūrėme su sveikatos, šeimynine, ekonomine krize. S. Plitin-Tamavičienė prisimena skaudų atvejį, kai viena jos klientė dirbo pagal individualią veiklą, neturėjo gyvybės draudimo, nes galvojo, kad nieko blogo nutikti negali.

,,Kalbėdama su ja pasiteiravau – galbūt jau norėtų įsigyti gyvybės draudimą? Ji labai suabejojo ir nusprendė atsisakyti. Po mėnesio paskambinusi man pranešė, kad jai nustatyta onkologinė liga. VIP pensiniame draudime sukaupti pinigai moteriai tapo finansine pagalve, suteikė galimybę nedirbti ir gauti reikiamą gydymą‘‘, – pasakoja Svetlana.

Finansų ekspertė sako, kad ,,Allianz Lietuva“ sukauptus pinigus klientai kartais panaudoja ir svajonės išsipildymui. Pavyzdžiui, nuvykti į egzotišką kelionę. Per dešimt metų sutaupyti pinigai kitai mano klientei suteikė galimybę išvykti į kelionę su vyru ir taip paminėti 60-metį. Kiekvienu skirtingu atveju kapitalas panaudojamas įvairiai, tačiau dažniausiai klientai taupo norėdami saugumo ir galimybės sau leisti daugiau sulaukus pensijos.

Allianz Lietuva vyresnioji patarėja – ekspertė Svetlana Plitin – Tamavičienė

Kas bus, jei negalėsiu mokėti įmokų arba norėsiu nutraukti sutartį iki pensijos?

S. Plitin-Tamavičienė sako, kad paslaugos lankstumas yra tai, kad sumažėjus pajamoms, įmokas galima mažinti arba jas stabdyti metams. Sutarties tokiais atvejais nutraukti nereikia. Finansinei situacijai pagerėjus, įmokas galima tęsti. Be įmokų sustabdymo ir jų mažinimo, yra galimybė išsiimti dalį sukauptos vertės, pačios sutarties nenutraukiant.

,,Norint nutraukti VIP pensinio draudimo sutartį nesulaukus pensijos, sukaupta suma išmokama visa iš karto. Svarbu žinoti, kad VIP pensiniam draudimui yra taikoma GPM lengvata – taip kaupiant ir investuojant po GPM deklaracijos pildymo galite susigrąžinti net iki 20 proc. (iki 300 eur) nuo sumokėtų įmokų kasmet. O išlaikius tokią sutartį iki minimalaus pensinio amžiaus ir išsiimant visą sukauptą sutartyje sumą, valstybei šių mokesčių grąžinti nebereikia“, – aiškina ,,Allianz Lietuva“ vyr. patarėja-ekspertė.

Kas bus su mano sukauptomis lėšomis, jei nesulauksiu pensijos?


Žmogus, apsidrausdamas VIP pensinio draudimo sutartimi, pats nurodo, kas bus naudos gavėjai, kam ,,Allianz Lietuva“ turės išmokėti pinigus, jeigu įvyks nelaimė. Tokiu atveju sukaupti pinigai išmokami iš karto.

Ką klientai labiausiai vertina naudojantis VIP pensiniu draudimu?

Svetlana sako, kad labiausiai klientai vertina galimybę nuosekliai, disciplinuotai taupyti patikimoje bendrovėje, gauti visą reikiamą informaciją iš asmeninio finansų konsultanto. Ir tai aktualu ne tik fiziniams asmenims, tačiau ir verslui. Dažnai įmonės VIP pensiniu draudimu papildomai motyvuoja savo darbuotojus. Dabar tai yra efektyvi ir vis labiau populiarėjanti finansinė skatinimo priemonė.

,,Negalime numatyti, kokių netikėtų išlaidų turėsime, ypač sulaukę pensijos arba prieš pat ją. Jei surinktume tūkstančio žmonių auditoriją ir jiems užduotume klausimą – kaip galvojate, kas nutiks pensiniame amžiuje – viena dalis atsakytų, kad sulauks pensijos, o kita dalis teigtų, kad jos nesulauks. Tačiau niekas negali žinoti, kuriais iš jų tapsime mes, kokia ateitis laukia, todėl turime pasiruošti bet kuriam variantui. O tai padėti padaryti galima pradėjus atsakingai taupyti. Ir kuo anksčiau pradėsime, tuo labiau pasiruošę būsime“, – pataria ,,Allianz Lietuva“ vyr. patarėja-ekspertė Svetlana Plitin-Tamavičienė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenk drąsiai kartu su Allianz“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)