Šiuose miestuose pakalbinti ir vietos turizmo centrų atstovai taip pat papasakojo, ką jų regionuose būtų galima nuveikti ir aplankyti ne tik vasaros, bet ir šaltuoju metų laiku. Todėl dalijamės rekomendacijomis, kurios net ir žiemos sezonu leis keliauti po Lietuvą bei atrasti šalies miestus ir miestelius.

Kosmoso smalsuoliams – Molėtai

Molėtų kraštas visada buvo gerai žinomas dėl vaizdingų ežerų bei išskirtinio dėmesio astronomijos mokslui. Pagrindinės lankytojų mėgstamos vietos čia yra Lietuvos etnokosmologijos muziejus ir Molėtų astronomijos observatorija. Keliaudami per kosminę stotį primenantį muziejų, lankytojai apsilanko skirtingose erdvėse. Viena iš jų gali priminti kurią nors planetą, kita – papasakoti apie lietuviškas etnines tradicijas.

Moletų turizmo ir verslo informacijos centro nuotr.

Molėtų astronomijos observatorijoje organizuojamos dieninės ir naktinės ekskursijos, kurių dalyviai supažindinami su Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis, teleskopais, gali pasigėrėti planetų, žvaigždžių, spiečių, galaktikų nuotraukomis. Labiausiai lankytojus žavi naktinės ekskursijos, kurių metu galima pasižvalgyti po naktinį dangų observatorijos ekskursiniu teleskopu.

Mėgstantiems išbandyti naujus skonius – Rokiškis

Rokiškis patiks įvairių patiekalų mėgėjams. Juodupės baravykų ir šakočių namuose Laimutės Sadauskienės kolektyvas gamina sausainius, bandeles, įvairių rūšių pyragus, šakočius, tortus ir skruzdėlynus. Lankytojai čia turi galimybę dalyvauti edukacijoje ir pabandyti formuoti šakočio ragelius bei lipdyti glazūruotus baravykus. Nemėgstantys smaližiauti taip pat gali išbandyti kitokią pramogą – „Garduonos“ kepyklėlės edukacijoje išsikepti šviežią duoną.

Lankytojai taip pat kviečiami išbandyti salų dvaro amatų dirbtuves, kurių metu galima lipdyti įvairius dirbinius iš molio. Išdžiūvę ir dekoruoti gaminiai keliauja į degimo krosnį, kurioje temperatūra kyla iki +1100°С – tai dvigubai karštesnė temperatūra nei Veneroje. Įdomius aktorinius užsiėmimus siūlo Lėlių namai, o Levandų Vanagynėje galima ne tik pasidaryti jaukią žieminę fotosesiją, bet ir sužinoti apie levandų auginimo paslaptis ir pasigaminti kvepiančią dovaną.

Rokiškio dvaras

Istorijos fanatikams – Plungė

Atšalus orams plungiškiai rekomenduoja apsilankyti Mykolo Oginskio rūmuose, kuriuose įkurtas Žemaičių dailės muziejus. Oginskių rūmuose XIX a. veikė muzikos mokykla, kurioje mokėsi lietuvių kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Be to, rūmuose galima pamatyti archeologijos ir dvarų kultūros ekspozicijas. Besidomintys istorija, gali užsukti į istorinę Šaltojo karo ekspoziciją, pasakojančią apie penkis dešimtmečius trukusį karą.

Dar viena lankytina vieta – Plungės dvaro parkas. Pagrindinė parko alėja palydi lankytojus iki Žemaitijos Versalio rūmų. Vaikštinėjant aplinkui galima pasigrožėti deivės Afroditės skulptūra, šimtamečių parko medžiais, kaskadiniais tvenkiniais, Babrungo upe ir kitais parko teritorijoje esančiais dvaro statiniais.

Muziejų mėgėjams – Prienai

Mėgstančius išskirtines kultūrines patirtis Prienuose gali sudominti Šilavoto davatkynas, įsikūręs Trakelio šlaite. Tai buvęs vienuolynas, kuriame glaudėsi pamaldžios moterys. Šiandien ši vieta virtusi muziejumi, kuriame galima ne tik apžiūrėti eksponatus, bet ir pasimėgauti ramybe.

Veiverių miestelio centre, šalia Šv. Liudviko bažnyčios įsikūręs vienintelis Lietuvoje Rimorystės muziejus. Jis pavadintas įkūrėjo ir puoselėtojo, ilgamečio Veiverių parapijos klebono Kazimiero Skučo vardu. Muziejaus ekspozicijoje galima pamatyti unikalių žirgo pakinktų, skambalų, balnų, karietų, bažnytinių rogių. Tarp jų – paties įkūrėjo restauruotas inventorius raiteliams.

Rimorystės muziejus

Gamtos entuziastams – Tauragė

Nuo seno Tauragė Lietuvoje buvo žinoma kaip pasienio miestas, garsėjantis automobilių prekyvietėmis, tačiau šiais metais Tauragė praminta Lietuvos kultūros sostine. Nuo seno lankomiausia miesto vieta – Tauras, saugantis Tauragės pilį ir Santakos krašto muziejų. Mieste galima pasiklausyti edukacijų apie žaliąją energetiką, pamatyti elektrinius, kalbančius autobusus, pasivaikščioti Karšuvos girioje arba Pagramančio regioniniame parke.

Kultūros sostinė

Be viso to, tauragiškiai gali didžiuotis ir aktyvių pramogų gausa tiek suaugusiems, tiek vaikams bei kviečia išbandyti didžiausią Žemaitijoje Taurų nuotykių parką, apsilankyti Virtualios realybės arenoje, riedlenčių parke. Čia gausu ne tik veiklos turistams, miestas pasižymi ir išplėtota infrastruktūra – planuojama statyti Tauragės pramogų ir sporto areną.

Pagramančio apžvalgos bokštas

Prie gausėjančių pramogų sąrašo ir paslaugų prieinamumo regionuose aktyviai prisideda ir nuolatinės Europos Sąjungos (ES) investicijos į aktyvesnę regionų miestų veiklą ir plėtrą. Investicijos padeda kurti ne tik didesnį pramogų pasirinkimą ir prieinamumą gyventojams, bet ir skatina bendruomenių veiklą, atveria naujų darbo vietų galimybes regionų gyventojams.

„Ką regi(J)onas?“ – VšĮ Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) inicijuota komunikacijos kampanija, kuria siekiama suteikti gyventojams daugiau žinių apie Lietuvos regionuose ES fondų lėšomis sukurtą ar atnaujintą infrastruktūrą ir atsiradusias kokybiško gyvenimo galimybes. Projektas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.