Rinkoje – naujų profesijų atstovų poreikis

Naujoji realybė šiandien atveria ne tik beribes galimybes, tačiau sukuria ir ne vieną iššūkį. Pandemijos, skaitmenizacijos ir kitų pasaulinių procesų paveikta darbo rinka smarkiai keičiasi – vienos profesijos šiandien laviruoja ties išnykimo riba, o kitos išgyvena savo aukso amžių, sukurdamos naujų specialistų ir kompetencijų poreikį.

Viena iš naujų sričių, sulaukiančių vis didesnio organizacijų susidomėjimo – tvarumas. Transporto technologijos „Trafi“ tvarios plėtros strategė Indrė Blauzdžiūnaitė ir konferencijoje „ISM Insider“ pranešimą skaitysianti ekspertė sako, kad naujoji realybė ryškėja jau dabar: tvarumo kryptį renkasi vis daugiau organizacijų, o verslo segmente vykstantys pokyčiai netrukus pareikalaus ir naujų darbuotojų, turinčių tinkamą išsilavinimą, patirtį bei reikiamus įgūdžius. Ateityje, tikėtina, kiekviena įmonė privalės kurti tvarumo departamentus ar turėti tvarumo specialistus, gebančius numatyti ateities tendencijas bei pokyčius, integraliai suprasti bei valdyti tvarios plėtros strategijas.

Indrė Blauzdžiūnaitė, „Trafi“ tvarios plėtros strategė

Besidomintiems šia sritimi ir galvojantiems apie karjeros galimybes tvarumo sferoje I. Blauzdžiūnaitė įvardija plačių kompetencijų poreikio ugdymą. Mat šis darbas itin dinamiškas, skatinantis domėtis pokyčiais Lietuvoje ir pasaulyje, įvairiais teisės aktais. Ši rolė reikalauja gerų komunikacinių įgūdžių, nes tvarumas susijęs su pokyčio iškomunikavimu, aiškiu, skaidriu tikslų ir uždavinių įgyvendinimu. Svarbią vietą užima ir gebėjimas mąstyti kritiškai bei analitiškai.

„Tvarumo ekspertas turi gebėti ir norėti skaityti įvairius dokumentus, suprasti skaičius ir teisinę ar reguliacinę bazę. Analitinis mąstymas pasitelkiamas siekiant kritiškai įvertinti esamą situaciją ir atsirinkti reikalingas iniciatyvas. Šios srities ekspertas taip pat turi gebėti aiškiai komunikuoti pokytį, jo poreikį ir eigą“, - sako I. Blauzdžiūnaitė.

Konferencijos „ISM Insider“ metu I. Blauzdžiūnaitė pasidalins asmenine darbo patirtimi ir papasakos, ką reiškia dirbti įmonėje, siekiančioje ženklaus pokyčio tvarumo srityje, atskleis, su kokiais iššūkiais susiduria tvarios plėtros strategai, papasakos, kokių specialistų poreikis šioje srityje labiausiai juntamas.

Tech srityje gali save atrasti kiekvienas

Apie savo profesijos subtilybes ir perspektyvas „ISM Insider“ konferencijoje kalbės ir žaidimų industrijai skirto startuolio „Favro“ rinkodaros vadovė, mentorystės programos „Women Go Tech“ valdybos narė Jarūnė Preikšaitė.

Platformoje, kuriančioje projektus tokiems puikiai žinomiems ir pasaulinio pripažinimo sulaukusiems kompiuteriniams žaidimams kaip „FIFA“, „Call of Duty: Warzone“, „League of Legends“ dirbanti ekspertė tikina – technologijos yra mūsų dabartis ir ateitis, todėl tech srities profesionalų poreikis tik augs.

„Jau šiuo metu jaučiamas specialistų trūkumas, o ateityje jų paklausa tik didės. Rinka yra labai dinamiška, procesai greitai keičiasi, vystosi, tobulėja, todėl būtina gebėti greitai prisitaikyti prie naujų poreikių, ruošti specialistus atsižvelgiant į ateities perspektyvas. Visa tai – ne tik švietimo sistemos, bet ir technologijų bendruomenės uždavinys, kurį spręsti įvairiais lygmenimis turime visi kartu. Viena yra švietimo sistemos sudaromos programos, kita – įmonių, sukaupusių kapitalą, investicijos į jaunų specialistų paruošimą, praktikų suteikimą. Nereikia pamiršti ir nevyriausybinių organizacijų, kurios taip pat prisideda prie technologinio raštingumo auginimo mūsų šalyje“, – teigia rinkodaros specialistė.

 Jarūnė Preikšaitė, „Favro“ rinkodaros vadovė

Viena iš perspektyviausių sričių vadinamas technologijų sektorius vilioja ne tik plačiomis karjeros galimybėmis, bet ir konkurencingu atlygiu. Nors technologijų sektoriuje durys moterims atviros, visuomenėje vis dar vyrauja nuomonė, esą ši sritis – išimtinai vyriška, apimanti vien tik programavimą. J. Preikšaitė atkreipia dėmesį, kad technologijų sritis neapsiriboja vien IT žiniomis. Be gebėjimų atlikti konkrečią užduotį, techninių ir specifinių žinių, itin svarbios ir minkštosios kompetencijos – bendradarbiavimas, idėjų generavimas, vadovavimas komandai ar sprendimų priėmimas. Todėl save tech srityje gali atrasti kiekvienas.

„Apsisprendimas, kuriuo keliu pasukti ir ką ateityje daryti, formuojasi dar mokykloje, todėl labai svarbu padrąsinti moksleivius nebijoti rinktis technologijų sritį. „ISM Insider“ konferencijoje moksleiviai iš pirmų lūpų išgirs savo srities specialistų patirtį, sužinos apie jų darbo specifiką, iš arčiau pamatys, kaip iš tiesų atrodo jų darbo diena. Realūs pavyzdžiai gali padėti atrasti naujas sritis, padrąsinti eiti technologijų keliuׅ“, – sako J. Preikšaitė.

Konferencijos metu ekspertė papasakos, kokias galimybes atveria skaitmenizacija, aptars, kokie svarbiausi pokyčiai pastaraisiais metais įvyko tech srityje ir atskleis, kokių įgūdžių ir kompetencijų reikės norintiems naviguoti naujoje realybėje.

Apie „ISM Insider“

„ISM Insider“ – didžiausia ir ryškiausia ISM universiteto konferencija, skirta moksleiviams, besidomintiems karjeros galimybėmis. Renginio metu savo įžvalgomis dalinsis ne tik ISM alumnai ir dėstytojai, bet ir naujausių bei įdomiausių profesijų atstovai, kurie moksleivius supažindins su savo darbo specifika, papasakos apie kriptovaliutas, skaitmenines naujoves versle, šiandienos ir ateities darbo rinkas bei atsakys į daugelį šiuolaikiniam jaunuoliui rūpimų klausimų.

Konferencija, kurios tema yra „Naujoji realybė“, įvyks sausio 22 d. 11 val. Ją tiesiogiai stebėti bus galima per Delfi TV ir ISM platformoje.

Daugiau apie konferenciją bei registracija ČIA.

Užsakymo nr.: PT_89217045