Kokiu greičiu skrenda oro balionas?

Anot pašnekovo, oro baliono greitis priklauso tik nuo vėjo stiprumo – nėra jokios kitos oro balioną varančios galios, tad ir išvystomas greitis yra toks, kokiam sąlygas sudaro vėjas. Skirtingame aukštyje vėjo greitis gali būti skirtingas, tad oro baliono greitis gali tai sumažėti, tai vėl padidėti. Dažniausiai aukščiau vėjo greitis didesnis, nors gali būti įvairiai.

Kaip aukštai oro balionas gali skristi?

„Padangių gėlių“ įkūrėjas sako, kad oro balionas gali pakilti labai aukštai – į 10 kilometrų aukštį ir dar aukščiau, tačiau žmogaus organizmas tokiame aukštyje išbūti negali. Specialiai tam nepasirengusiems žmonėms nerekomenduojama kilti aukščiau nei 4 kilometrus.

„Įprastai skrendama iki 500 metrų aukštyje, bet kontroliuojamoje oro erdvėje, pavyzdžiui, Vilniuje, skrendama tokiame aukštyje, kurį nurodo skrydžio vadovas iš oro uosto. Vilniuje tai dažniausiai būna 1,5 kilometro“, – pažymi R. Mikelevičius.

Iš ko pagamintas oro balionas?

„Dažniausiai naudojama speciali nailono ar poliesterio pagrindu pagaminta medžiaga. Oro balionų gamyboje naudojama medžiaga yra lengva, nelaidi orui ir nedegi“, – atsako patyręs oreivis.

Kokie didžiausi / mažiausi oro balionai pasaulyje?

„Įvairioms ekspedicijoms aplink pasaulį pagaminami labai labai dideli balionai, tačiau komerciniams tikslams, keleiviams skraidinti, iš didžiausių paprastai naudojami apie 20 tūkst. kubinių metrų tūrio oro balionai, galintys skraidinti maždaug 32 keleivius. Mažiausi gali būti ir 1 tūkst. kubinių metrų tūrio, ir dar mažiau, skirti tik vienam pilotui“, – pasakoja R. Mikelevičius.

„Gera Dovana“ oro balionai

Lietuvoje su keleiviais paprastai skraido 4–9 tūkst. kubinių metrų tūrio oro balionai, galintys skraidinti 6–12 keleivių.

Kokių tipų oro balionų būna?

Oro balionų tipų yra daugybė, tačiau dauguma skirtumų svarbūs tik pilotams. Įprastos, visiems gerai žinomos apverstos lašo formos oro balionai vykdo apžvalginius skrydžius. Oro balionai gali būti ir kitokių formų – tai specialieji oro balionai, kurie gali būti bet kokios įsivaizduojamos formos, jei tik norimą formą galima pritaikyti prie fizikinių ir aerodinaminių dėsnių. Dar yra oro balionai „raceriai“ – tai varžyboms skirti oro balionai, kurie, palyginti su įprastais oro balionais, yra siauresni ir pailgesni. Tokia forma jiems leidžia labai greitai leistis ir kilti.

„Pavyzdžiui, 12 vietų oro balionas įprasto skrydžio metu greičiausiai kyla 4 m/s, o žemėja iki 6 m/s greičiu. „Raceriai“ gali lėkti net maždaug 12 m/s greičiu. Tai jau ekstremalus greitis, pilotas turi puikiai žinoti valdomo oro baliono galimybes“, – aiškina pašnekovas.

Ar tiesa, kad specialieji balionai skrenda tušti?

Oro baliono keliamoji galia labiausiai priklauso nuo oro baliono tūrio, svorio ir oro temperatūros lauke. Neįprastų formų, pavyzdžiui, butelio, laivo ar kokio nors animacinio herojaus formos, oro balionai paprastai sveria labai daug, o tai lemia formą išlaikančių konstrukcijų svoris. Dėl šios priežasties, pasak „Geros dovanos“ partnerio, mažesni specialieji oro balionai išties negali skraidinti keleivių, vis dėlto didesni gali, tačiau žymiai mažiau, nei galėtų skraidinti tokio paties tūrio įprastas oro balionas.

„Gera Dovana“ oro balionai

Kaip vyksta oro balionų varžybos?

Oro balionų varžybos iš esmės yra orientacinės varžybos, vykstančios ore. Kaip aiškina R. Mikelevičius, vykstant tokioms varžyboms pilotai privalo pasiekti tam tikrą zoną, koordinates ar tikslą kuo greičiau ir „pasižymėti“ – virtualiai arba išmesti tam skirtą žymeklį.

„Gali reikėti tam tikroje zonoje nuskristi kuo ilgesnį atstumą, kuo greičiau ar kuo lėčiau praskristi tarp dviejų linijų ir daugybė kitų užduočių. Kaskart varžybų direktorius ryte įvertina oro sąlygas ir pagal jas sudėlioja sąrašą užduočių, kurios būtų gan sudėtingos, keliančios iššūkių, bet kurias būtų įmanoma įgyvendinti“, – pasakoja pats daugybėje varžybų dalyvavęs oreivis.

Ar oro balionai gali skraidyti ir naktį?

R. Mikelevičius patvirtina – oro balionai tikrai gali skraidyti ir naktį, tačiau naktinius skrydžius gali atlikti tik naktinių skrydžių licencijas turintys pilotai, be to, tamsiuoju paros metu skraidantis oro balionas turi turėti papildomas šviesas.

Kokį atstumą gali nuskristi oro balionas?

„Viskas priklauso nuo greičio ir laiko. Jei būdami aukštai valandą skrisime 50 km/h greičiu, tai ir nusileisime už maždaug 50 km. Tačiau, kaip minėjau, įprastai greitis skiriasi ir 45–60 min. skrydis dažniausiai baigiasi nuskridus 10–20 km. Yra buvę ir tokių atvejų, kai nusileidžiama ten pat, kur pakylama. Tai įmanoma esant visiškai nuliniam vėjui“, – sako pilotas.

„Gera Dovana“ oro balionai

Specialiai ilgiems skrydžiams pritaikyti oro balionai gali nuskristi ir išties įspūdingus atstumus. Kaip pasakoja R. Mikelevičius, būta įvairiausių bandymų perskristi vandenynus, apskristi „pasaulį“, tačiau tokie ilgi ir sudėtingi skrydžiai atliekami ne su karšto oro balionais – tokioms ekspedicijoms dažnai gaminami specialūs hibridiniai oro balionai, kuriuos kelia tiek karštas oras, tiek lengvų dujų (vandenilio ar helio) rezervuarai. „Skrendant tik su karštu oru reikėtų labai daug kuro, o lengvų dujų rezervuarai padeda palaikyti balioną ore“, – pažymi jis.

Kiek dujų išnaudojama vieno skrydžio metu?

Minimalus dujų kiekis apskaičiuojamas pagal reikiamos į dangų pakelti įrangos ir keleivių svorį, skrydžio trukmę, oro temperatūrą, planuojamą pakilti aukštį – kuo svoris didesnis, kuo skrydis ilgesnis, kuo aukščiau kylama, kuo temperatūra lauke aukštesnė, tuo daugiau kuro sunaudojama, nes keliamoji galia būna mažesnė.

„12 keleivių skraidinantis oro balionas per 1 valandos trukmės skrydį paprastai sudegina iki 200 litrų dujų. Tačiau visada oro balione dujų būna kur kas daugiau, kadangi ne visada pavyksta nusileisti būtent tada, kada planuoji, tad įprastai turima apie 300 litrų dujų“, – pasakoja R. Mikelevičius.

„Gera Dovana“ oro balionai

Skrydis oro balionu – viena įspūdingiausių dovanų gimtadienio, vestuvių ar bet kokia kita didesne proga. Kiekviena kelionė oro balionu apdovanoja įstabiais vaizdais iš paukščio skrydžio ir gausybe pakilių emocijų, kurių neįmanoma pamiršti! Įmonės „Padangių gėlės“ vykdomų skrydžių oro balionais galima įsigyti įspūdžio dovanų parduotuvėje „Gera dovana“. Asortimente rasite skrydį su galimybe rinktis skrydžio vietą ir skristi Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Trakuose, Molėtuose ar Birštone, VIP skrydį 1–6 asmenims, kurio pakilimo vietą galima pasirinkti patiems ir išskristi tiesiog iš savo namų kiemo, padovanoti skrydį oro balionu ir sykiu nepaprastai įdomią patirtį galima ir vaikui.

Daugiau nei 3 500 įspūdžio dovanų galima įsigyti el. parduotuvėje www.geradovana.lt, 27-iose firminėse „Geros dovanos“ parduotuvėse Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Alytuje, Mažeikiuose ir 180-yje stendų visoje Lietuvoje. „Gera dovana“ – dovanoti gera!