Užtikrinti stabilų ir greitą tinklo ryšį yra vienas pagrindinių iššūkių, su kuriuo susiduria viešbučių, restoranų ir kavinių administratoriai, siekdami patenkinti augančius svečių reikalavimus ir išlaikyti aukštą klientų patenkinimo lygį. Atsižvelgiant į vartotojų skaičių ir viešbučio plotą yra ir kitų iššūkių, su kuriais reikia susidurti dar projektuojant tinklą ir renkantis sprendimus, kuriuos planuojama įdiegti.

Duomenų saugumas

Vienas iš pagrindinių klausimų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, yra duomenų saugumas. Netinkamai suprojektuotas „WiFi“ tinklas gali kelti grėsmę svečių kibernetiniam saugumui. Deja, nors Lietuvoje viešbučių „WiFi“ tinklai tapo gana standartizuoti, dalis jų vis dar nėra tinkamai apsaugoti, todėl jie tampa lengvu taikiniu kibernetiniams nusikaltėliams, kurie gali nesunkiai pavogti vartotojų duomenis, slaptažodžius ir asmeninę informaciją. Nesaugus „WiFi“ tinklas taip pat kelia grėsmę pačiam viešbučiui ir jautriems duomenims, laikomiems vietiniame tinkle – pvz., serveriuose ar tinklo diskuose.

Projektuojant tinklą ir renkantis prieigos taškus (angl. Access Point, AP), verta pasirinkti tokius įrenginius, kurie leistų administratoriams sukurti atskirtus „WiFi“ tinklus: atskirus tinklus viešbučio svečiams, darbuotojams ir administracijai. Tai ne tik užtikrina didesnį saugumą, bet ir padeda efektyviau valdyti tinklo srautą.

Efektyvus „WiFi 6“ tinklo sprendimas viešbučiams

Viešbučio svečių patogumas ir saugumas yra prioritetas, todėl kokybiška ir saugi „WiFi“ infrastruktūra yra būtina. Vienas iš geriausių sprendimų yra „TP-Link EAP610“, montuojamas ant lubų. Šis įrenginys yra beveik nepastebimas svečiams, tačiau jo funkcionalumas yra nepaprastai svarbus viešbučio tinklo veiklai.

TP-Link EAP610

Svarbūs veiksniai renkantis tinklo infrastruktūrą:

  1. Autorizacijos funkcijos: Svarbu, kad įrenginiai turėtų išplėstas prieigos autorizacijos funkcijas. Populiariausias metodas yra autentifikacija per pasveikinimo puslapį, kuris yra patogus tiek svečiams, tiek personalui. Šis metodas reikalauja, kad naudotojas atliktų tam tikrus veiksmus (pvz., patvirtintų naudojimo sąlygas arba prisijungtų prie sistemos), kad gautų prieigą prie tinklo. Šiuos veiksmus tikrina tinklo serveris arba duomenų bazė, kurią parengia tinklo administratorius.

  2. Svečių autentifikavimas: Pasveikinimo puslapis leidžia lengvai valdyti tinklo nustatymus. Administratorius gali kontroliuoti prieigą prie tinklo ir nustatyti ribojimus, pvz., naudotis tinklu laiko arba duomenų perdavimo limitą kiekvienam klientui.

  3. Papildomos identifikacijos metodikos: Rinkoje yra sprendimų, leidžiančių identifikuoti svečius SMS, „Facebook“ arba vienkartiniais prisijungimo slaptažodžiais, kurie yra ypač patogūs viešbučio personalui. Tokį slaptažodį galima lengvai sugeneruoti registruojantis svečiui ir nustatyti tikslų jo galiojimo laiką, kad jis pasibaigtų kartu su viešnagės pabaiga.

TP-Link atstovas teigia, kad pasirinkus tinkamus įrenginius ir įdiegus pažangias autentifikacijos funkcijas, galima užtikrinti aukštą „WiFi“ tinklo saugumą ir patogumą viešbučio svečiams. Tai ne tik padidina svečių pasitenkinimą, bet ir apsaugo jautrius duomenis nuo kibernetinių grėsmių.

Vienas „WiFi“ tinklas visame objekte: Patogumas ir saugumas

Užtikrinus, kad viešbučio „WiFi“ tinklas bus saugus, būtina sutelkti dėmesį į jo našumą ir naudojimo patogumą. Tai svarbu tiek viešbučio svečiams, tiek tinklo administratoriams.

Vienas tinklas visame viešbutyje

Skirtingai nuo daugelio namų „WiFi“ tinklų, kuriuose dažniausiai naudojamas vienas maršrutizatorius, viešbučiuose paprastai yra įrengta nuo kelių iki keliasdešimt prieigos taškų. Maksimaliam svečių patogumui įrengti prieigos taškai turėtų sudaryti vieną belaidį tinklą visame viešbučio komplekse. Tokiu būdu svečiai galės naudotis ta pačia tinklo konfigūracija nepriklausomai nuo to, kur jie yra – viešbučio fojė, savo kambaryje šeštame aukšte ar restorano terasoje, nereikės vėl prisijungti prie tinklo.

TP-Link EAP610

Išoriniai prieigos taškai

Renkantis tinklo sprendimų tiekėją, svarbu pasirinkti tokį, kuris siūlo ne tik vidinius prieigos taškus, bet ir prietaisus, atsparius oro sąlygoms bei pritaikytus naudoti lauke. Net jei šiuo metu viešbutis neplanuoja įrengti išorinių įrenginių, niekada negalima žinoti, kada gali atsirasti toks poreikis.

Idealus sprendimas

TP-Link Omada sprendimai gali būti puikus pasirinkimas, nes jie užtikrina 100% centralizuotą debesijos valdymą, tai reiškia, kad administratoriai gali lengvai valdyti ir stebėti visą tinklą iš vieno taško, kas ženkliai palengvina tinklo priežiūrą ir užtikrina aukštą saugumo lygį.

Pasirūpinus patikimu ir patogiu „WiFi“ tinklu, galima ne tik padidinti svečių pasitenkinimą, bet ir apsaugoti viešbučio reputaciją, užtikrinant sklandų ir saugų interneto ryšį visame objekte.