Naujos kavos linijos „Beatos virtuvė” pristatymo proga kalbiname Beatą apie tai, kas ją įkvepia gerai dienai. Kaip prisipažįsta pati Beata: „Dažnai sakau, kad rytas man yra svarbiausia dienos dalis, todėl esu didžiausia kavos fanė. Kava man yra privaloma gero ryto pradžia.”

Beata, esate itin veikli moteris – TV laidų vedėja, knygų autorė, verslininkė ir keturių vaikų mama. Kaip atrodo jūsų rytas? Pasidalinkite savo gero ryto receptu.

Mano geras rytas yra tada, kai išsimiegu ir prabundu anksčiau už kitus. Tai – mano laikas sau ir su savimi: susiplanuoju dienos darbus ir pabūnu tyloje. Jau eidama vakare miegoti laukiu kitos dienos ryto ir pirmojo kavos puodelio. Vasarą, aišku, ritmas šiek tiek sutrinka dėl trumpesnių naktų ir atostogų. Štai neseniai su vaikais atostogavome prie jūros, ėjome miegoti ir kėlėmės vėlai, bet parvykusi namo, iš karto grįžau į savo įprastą ritmą: vėl galiu ramiai išgerti kavos su savimi, ir tai man yra šventė bei nuostabi geros dienos pradžia. Iš tiesų manau, kad laimingam gyvenimui nereikia didelių svajonių ar lūkesčių. Nuostabus gyvenimas susideda iš mažų akimirkų, o rytinė kava ir dienos planavimas yra vienas iš mano malonumų.

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

Kaip įprastai ruošiate kavą namuose? Koks yra jūsų rytinis kavos ritualas?

Man patinka švelni kava, pagaminta tiesiog aparatu, bet mėgstu ir filtrinę ar prancūziškame kavinuke ruoštą kavą. Mano kavos ritualas prasideda nuo stiklinės vandens, o tada – kavos. Man labai svarbu ir iš kokio puodelio geriu kavą: turiu savo mėgstamiausius ir negeriu iš bet kokio. Dažniausiai išgeriu ne vieną, o du ar net tris puodelius kavos, bet visada pajuntu, kada man jau pakanka. Stengiuosi nepadauginti ir beveik niekada negeriu kavos po 14 valandos – vėliausiai paskutiniu puodeliu leidžiu sau pasimėgauti iki 16 valandos. Tad mano rytinis kavos ritualas – tai aš, kava ir dienos planavimas.

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

Ar prisimenate savo patį pirmąjį kavos puodelį? Kokio skonio kava jums patinka?

Nelabai prisimenu to savo pirmojo kavos puodelio, bet pamenu, kaip tėvai virdavo kavą virduliuke ir ji dažnai išbėgdavo. Esu perėjusi visas „kavos stadijas”: su pienu, saldintas… Bet dabar labiausiai patinka tiesiog gryna kava, be pieno ir cukraus. Mėgstu kavą su rūgštele, tokią tikrai gurmanišką. Man labai svarbi kavos kokybė, negeriu bet ko. Labai džiaugiuosi, kad šiandien Lietuvoje kavos kultūra itin greitai vystosi – ji šviesmečiais nutolusi nuo tų laikų, kai buvau vaikas. Dabar turime labai platų kokybiškos kavos, skrudinamos čia pat, Lietuvoje, pasirinkimą, ir tai labai džiugina.

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

Kas jums buvo svarbu kuriant kavos liniją „Beatos virtuvė”? Į ką kreipėte dėmesį ragaudama ir atrinkdama kavas?

Man buvo svarbu, kad kava būtų kupina aromatų ir skonių, kurie harmoningai derėtų tarpusavyje – kaip puikiai paruoštame patiekale. Ragaudama dešimtis įvairių kavų iš skirtingų pasaulio kampelių, taip pat galvojau apie tūlo lietuvio skonį: kava turėjo būti nei pernelyg karti, nei pernelyg rūgšti, ieškojau aukso viduriuko. Dar vienas svarbus aspektas – kava turėjo būti skrudinama Lietuvoje. Tai ir tvaru, ir, kadangi kava yra maisto produktas, kuo ji šviežesnė, tuo skanesnė. Šviežumą užtikrinti lengviau, kai kava skrudinama nedideliais kiekiais vietoje. Be to, verta paminėti, kad Lietuvoje kava yra skrudinama itin kokybiškai.

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

Vedate laidą „Gero gyvenimo receptai” ir neseniai išleidote knygą „21 taisyklė geram gyvenimui”. Jeigu galėtumėte pasidalinti su skaitytojais vos vienu receptu-taisykle, kokia ji būtų?

Gera diena prasideda vakar: svarbu, kada nueisi miegoti ir ar paliksi tvarką virtuvėje. Gero rytojaus pamatus reikia kloti šiandien: susitvarkyti ir nepalikti baisios betvarkės, kad ryte galėtum mėgautis skania kava harmoningoje aplinkoje. Planuokite savo gyvenimą: planas yra tvarka, o tvarka yra harmonija. Kava padeda kurti harmoniją mano gyvenime, tačiau svarbu išlaikyti pusiausvyrą, nepadauginti kavos ir gerai išsimiegoti. Miegas yra taikos ir gero gyvenimo pamatas.

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

Pasidalinkite mėgstamu receptu, kurio vienas iš ingredientų yra kava.

Tai būtų tiramisu – klasikų klasika, vienas populiariausių desertų pasaulyje, kurio neįsivaizduojame be kavos. Tradiciškai tiramisu gaminamas su kiaušiniais, bet siūlau išbandyti paprastesnį receptą be jų, subalansuotą mamoms, kurios ir taip turi daug veiklos. Tiesa, dėl spalvos ir skonio dar pridedu aviečių juostelę, kuri čia puikiai dera. Svarbiausia šiame recepte yra kokybiška kava – aš renkuosi maltą kavą „Beatos virtuvė“, kurią neseniai pristatėme kartu su „Kavos Draugu“. Didelei tiramisu porcijai reikės:

  • Biskvitinių sausainių „Savoiardi“ (pakelyje yra apie 350–400 g; priklausomai nuo indo, galite sunaudoti daugiau ar mažiau)

  • 500 g maskarponės sūrio

  • 450 g plakamosios grietinėlės

  • 4–6 šaukštų cukraus (priklausomai nuo to, kokio saldumo desertus mėgstate)

  • 4–5 šaukštų maltos kavos „Beatos virtuvė“

  • Žiupsnelio druskos

  • Pusės šaukštelio vanilės ekstrakto

  • 200–300 g aviečių (pasirinktinai)

  • 2 šaukštų kakavos kepiniams „Beatos virtuvė“

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

1. Pirmiausia paruošiame kavą. 4–5 šaukštus maltos kavos beriame į prancūzišką kavinuką, užpilame verdančiu vandeniu ir leidžiame jai prisirpti.

2. Trumpam merkiame sausainius į šiltą kavą, o tada dedame į desertui paruoštą indą, vieną šalia kito. Kavos saldinti nebūtina, nes sausainiai ir taip saldūs.

3. Gaminame kremą: įpilame į atskirą dubenėlį apie 100 ml kavos, 4–5 šaukštus cukraus ir pusę šaukštelio vanilės ekstrakto. Pamaišome, kad cukrus ištirptų. Tada į tą patį dubenėlį dedame maskarponės kremą ir išplakame su paruoštu kavos sirupu. Supilame šaltą plakamąją grietinėlę ir plakame, kol susidaro standžios putos. Įberiame žiupsnelį druskos ir gerą žiupsnį maltos kavos.

4. Ant jau išbrinkusių sausainių dedame sluoksnį kremo, tada avietes, ant aviečių – vėl sluoksnį pamirkytų sausainių ir vėl kremo. Imame sietelį ir viršutinį sluoksnį pabarstome kakava. Galite padaryti dar geriau: per sietelį užbarstykite kakavą prieš pat patiekdami desertą, kad kakava nesudrėktų.

Jei nebegalite tverti, tokį tiramisu galite valgyti ir iš karto. Bet jis tikrai taps dar skanesnis, jei kelias valandas palaikysite jį šaldytuve.

Beata Nicholson apie ryto ritualus ir gerą kavą

Skanios kavos ir smagaus gaminimo!