Deniss Smirnovs sukūrė originalų kokteilių meniu išskirtinai „Gan bei“ restoranams. Šiais ypatingais kokteiliais jau gali mėgautis mūsų svečiai.
Su Deniss kalbėjomės apie tai, kuo ypatinga barmeno profesija, kas lemia kokteilių populiarumą ir ko reikia barmenui, norint paruošti firminį kokteilį?
Apie barmeno profesiją
Barmeno profesija turi „laikinos profesijos“ klišę. Manoma, jog pasirinkusieji ją porą metų „maišo kokteilius“, o po to mokosi kitų specialybių ir dirba kitus darbus. Dažnas galvoja, kad išmokti dirbti gali žiūrėdamas vaizdo įrašus internete. Iš tikrųjų profesionalus barmenas, kaip ir virėjas, turi turėti chemijos, fizikos, istorijos žinių, studijuoti ir suprasti technologinius procesus, išmanyti alkoholio vartojimo kultūrą, būti psichologu. Tai yra labai įdomi profesija. Būtent jos dėka apkeliavau pusę pasaulio ir susipažinau su skirtingomis kultūromis, šalių ir tautų ypatumais.
Apie kokteilių kultūrą ir tendencijas
Kokteilius žmonija gamina jau beveik 200 metų. O jų sudėtis visada buvo glaudžiai priklausoma nuo istorinių įvykių ir kultūros ypatybių. Iš pradžių kokteiliuose buvo tik trys ingredientai: cukrus, trauktinė ir alkoholis. Laikui bėgant atsirado begalinė jų įvairovė – nuo egzotiško skonio kokteilių iki spalvingų disko stiliaus. Šiandien gėrimų gamintojai ieško papildomų skonių derinių, atranda ir integruoja retus ir įdomius ingredientus. Naujiems skoniams išgauti net eksperimentuojama su skirtingomis statinėmis gėrimų brandinimui.
Kaip ir kulinarijoje, kokteilių gamyboje kiekviena šalis turi savo ypatybes ir braižą. Jei Skandinavijoje gaminamuose kokteiliuose bus daugiau sausų ir karčių natų, tai pietinės šalys taurėje derins daugiau saldesnių poskonių.
Kokteilių gamyba yra menas ar mokslas?
Kai menininkas piešia paveikslą, turi sugalvoti įdomų siužetą, pasirinkti dailės žanrą, atlikimo techniką, suprasti dažų savybes, žinoti kaip teisingai juos maišyti, kiek laiko džiūna kiekvienas sluoksnis ir dar daug kitų dalykų. Dabar miksologija, taip dar vadinamas kokteilių maišymo menas, pažengė taip toli, kad barmenai dirba su įvairiais maisto priedais, aromatais, net cheminėmis medžiagomis, pavyzdžiui, azotu. Todėl barmenus galima drąsiai vadinti farmacininkais - parfumeriais. Šiuo metu studijuoju dar vieną - maisto technologo specialybę. Studijų metu tyrinėjame produktų molekulines savybes, produktų derinimą ir kitas įdomias disciplinas. Tai tikrai pravers ir kuriant naujus kokteilius.
Kaip kuriamas firminis kokteilis?
Svarbiausia – gėrimo kokybė. Ją užtikrina turima kūrėjo patirtis, gaminimo technologijų išmanymas, sanitarinių normų laikymąsis. Gėrimo kokybę lemia ir tai, kaip jis laikomas, iš ko pagamintas, ar sumaišyti tinkami komponentai, kokios jų proporcijos, ar išlaikytas skonio ir aromato balansas. Ne mažiau reikšminga ir kokteilio sąsaja su istoriniais ir kultūriniais įvykiais. Todėl dažnai sakau: esame ne tik chemikai, bet ir istorikai.
Kurdamas „Gan bei“ kokteilių meniu studijavau ne tik Azijos šalių kokteilių kultūrą, bet ir paties restorano patiekalų specifiką bei visos įmonės koncepciją.
„Gan bei“ restoranų patiekalai yra Europos ir Azijos virtuvių mišinys. Todėl naujasis kokteilių meniu – tai savotiška kelionė į Azijos gėrimų kultūrą. Dauguma produktų, iš kurių gaminami klasikiniai azijietiški kokteiliai, ir skonių deriniai europiečiams nėra įprasti. Todėl išradingai patobulinau klasikinius kokteilius, papildžiau juos vietiniais komponentais ir azijietišku stiliumi. Pavyzdžiui, yra meksikietiškas kokteilis, vadinamas „Paloma“. O dabar galite paragauti azijietišką „Paloma“ versiją su ličiais. Kokteilis puikiai dera su sušiais ir imbierais, nes pats kokteilis papildo Azijos virtuvės skonių subtilybes. Juk mūsų tikslas buvo ir yra, kad kokteiliai būtų patiekiami ir kaip savarankiškas gėrimas, ir kartu su patiekalais.
Taigi, „Gan bei“ svečiai galės mėgautis kelių kultūrų susipynusiais skoniais ir įgyti naują nepamirštamą skonių bei aromatų patirtį.
Anksčiau į mokteilius žiūrėjau skeptiškai, tačiau laikas bėgo ir supratau, kad tai unikali galimybė alkoholio nevartojantiems žmonėms prisijungti prie margaspalvio įvairiaskonio kokteilių pasaulio. Jei anksčiau nealkoholinis kokteilis buvo ruošiamas iš limonado, sirupo, vaisių ir ledo, tai šiandien sukomponuoti įdomūs skonių deriniai nenusileidžia tiek kokybe, tiek pateikimu alkoholiniams kokteiliams. Pavyzdžiui, „Gan bei“ meniu yra stulbinantis kokteilis „Lychee Blackcurrant Lemonade“ – nuostabus juodųjų serbentų ir ličių sulčių bei žaliųjų citrinų derinys, patiekiamas su šviežiais aitriaisiais pipirais. Šio kokteilio netikėtas komponentų derinys yra meistriškumo viršūnė. Ir, kas įdomiausia, jei staiga norite, kad kokteilis taptų alkoholinis, telieka įpilti šlakelį džino ar romo.
Užsukite į „Gan bei“ restoranus ir mėgaukitės puikiu aptarnavimu, nuostabia virtuve ir nuostabiais kokteiliais. Gražaus ir ryškaus vasaros sezono visiems!
Pagarbiai, Deniss Smirnovs
Latvijos barmenų federacijos prezidentas