Neseniai atlikta apklausa atskleidė, kad 33 proc. indaplovių savininkų vis dar mano, jog rankomis indus galima išplauti kruopščiau, o 79 proc. indaplovių naudotojų indų plovimo kokybę laiko svarbiausiu indaplovės vertinimo kriterijumi.

Electrolux“ naujosios kartos indaplovės su intuityviuoju valdymu „QuickSelect“ sukurtos taip, kad išspręstų visus keliamus klausimus – jomis itin paprasta naudotis, jos taupo vandenį, elektros energiją, tausoja aplinką ir kokybiškai išplauna bei išdžiovina indus per pasirinktą laiką. Tačiau buitinės technikos ekspertai primena, kad tam, jog indaplovė galėtų tinkamai atlikti savo darbą, būtina prisiminti kelis aspektus: kokybiškas rezultatas priklausys nuo to, ar tinkamai sudėsite indus į indaplovę, kaip ją prižiūrėsite ir kokias naudosite plovimo priemones.

Viena dažniausių klaidų – netinkamai sukrauti indai

„Tam, kad indai būtų nepriekaištingai švarūs, kad apsaugotume juos nuo subraižymų ar įskilimų, būtina juos sudėti tinkamai, – sako „Avitela“ ekspertė Viktorija Norkūnaitė. – Puodeliai, stiklinės ir maži dubenėliai turėtų būti dedami į viršutinį krepšį. Lėkštės, dubenys ir kiti didesni indai keliauja į apatinį. Venkite perpildyti indaplovę, nes tai padidina indų apsibraižymo riziką, trukdo tekėti vandeniui ir plovikliui. Plastikiniai indaplovėse plaunami indai taip pat dedami viršutiniame krepšyje. Sudėti indai neturi liestis ir uždengti vieni kitų.“

Tam pritaria ir „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis, primindamas, jog geriau jau išplauti mažiau indų, nei perkrauti indaplovę. „Nesibaiminkite, kad pusiau prikrauta indaplovė sunaudos tiek pat vandens, kiek ir pilna. Naujausios kartos „Electrolux“ indaplovės su „AutoSense“ programa nustato, kiek vandens reikia sunaudoti tam, kad švariai išplautų indus, ir paima jo tik tiek, kiek reikia įdėtam indų kiekiui – jei indaplovė puspilnė, vandens suvartojama mažiau.“

Stalo įrankius reikia dėti į jiems skirtą krepšį rankenomis į apačią – tik peiliai dedami rankenomis į viršų, kad juos išimant nereikėtų imti už aštrių ašmenų. Krepšyje stalo įrankius reikia sumaišyti.

„Mūsų indaplovės galingos, bet atsargios – trapiems indams, taurėms, stiklinėms visuomet prie plovimo siūlome pasirinkti „GlassCare“ funkciją ir taures dėti, pasinaudojant „SoftGrips“ laikikliais bei saugumą užtikrinančiais „SoftSpikes“ kilimėliais, kurie tinkamai laiko taures, – pasakoja „Electrolux“ ekspertas Petras Gendvilis. – Viso plovimo metu taurės nepajuda, išplaunamos žemesnėje temperatūroje ir atsargiai atvėsinamos. Tai apsaugo jas nuo įskilimų ir subraižymų. Ypač trapioms taurėms esame sukūrę apdovanojimais įvertintą krepšį „GlassBasket“. Į jį lengvai galima sudėti ir saugiai plauti iki 8 pačių trapiausių įvairaus aukščio taurių.“

Kai kurios indaplovės turi atlenkiamus lėkščių laikiklius ar trečią stalčių, kuriame paprasta sudėti stalo įrankius.

Electrolux nuotr.

„QuickSelect“ parenka tinkamiausią programą jūsų indams

Indaplovėje plaukite tik tuos indus ir virtuvės reikmenis, kuriuos galima joje plauti. Nedėkite į indaplovę jokių daiktų, pagamintų iš medžio, kaulo, aliuminio, keramikos, alavo ar vario. Žalvarį, bronzą ir porcelianą taip pat reikia plauti rankomis. Tuo tarpu teflonu padengtas keptuves indaplovėje plauti galima, tik reikia turėti omenyje, kad greičiau nusidėvės teflono sluoksnis.

„Jei abejojate, ar konkrečius indus galima plauti indaplovėje, plaukite juos, naudodami pačią švelniausią stiklo indams skirtą funkciją „GlassCare“, arba pasirinkite „Eco“ plovimo režimą – abu pasirinkimai užtikrina kruopštų plovimą ne aukštesnėje nei 50 °C temperatūroje“, – pataria „Avitela“ ekspertė Viktorija Norkūnaitė.

Kiekvienąkart plaudamas indus, žmogus turi įvertinti, kurią programą išsirinkti, tačiau tai ne visuomet aišku. Todėl dažniausiai nuolat naudojama viena ar dvi tos pačios programos, nors nebūtinai jos yra optimalios tąkart plaunamiems indams. Šį klausimą išsprendė „Electrolux“, rinkai pristatydama naujosios kartos indaplovę su intuityviuoju valdymu „QuickSelect“. Žmogui nebereikia sukti galvos, kuri programa bus tinkamiausia, nebereikia vartyti instrukcijų, vartotojo vadovų ar ieškoti informacijos internete, kaip naudotis turimu prietaisu. Jis tiesiog vienu palietimu pasirenka, per kiek laiko nori švarių indų, o kartu mato ir kiek ekonomiškas yra jo pasirinkimas.

Naujosios kartos indaplovės taip pat turi ir papildomų funkcijų, kurios ne tik užtikrina kokybišką darbą, bet ir yra labai patogios. Pavyzdžiui, itin nešvarius puodus patariama plauti pasirinkus plovimo funkciją „ExtraPower“, o pjaustymo lentelėms ir kūdikių indams rekomenduojama pasirinkti „ExtraHygiene“ funkciją, kuri indus sterilizuoja, nes paskutinio skalavimo metu indai 10 minučių skalaujami 70 °C temperatūroje. Toks aukštos temperatūros ir ilgo laiko derinys bakterijoms nepalieka jokių šansų – tai ypač aktualu aplinkoje siaučiant virusams.

Naudokite tinkamas plovimo priemones ir pašalinkite kalkes, esančias vandenyje

„Retkarčiais sulaukiame nusiskundimų, kad indai pabąla, ant jų atsiranda baltų dėmių, – pasakoja „Avitela“ ekspertė Viktorija Norkūnaitė. – Tai reiškia, kad galėjo būti naudojamos netinkamos plovimo priemonės ir vandenyje yra daug kalkių. Noriu atkreipti dėmesį, kad kasdien reikėtų naudoti indaplovių druską – suminkštinusi vandenį, ji pagerins plovimo priemonių efektyvumą ir sumažins kalkių apnašų susidarymą. Ypač rekomenduoju nepamiršti skalavimo skysčio ir druskos, jei naudojate „Eco“ plovimo kapsules, nes jos yra švelnesnio poveikio ir neapsaugo nuo kalkių apnašų.“

Electrolux nuotr.

Indaplovėse, taip pat kaip ir skalbyklėse, galima naudoti ir aplinką tausojantį prietaisą nuo kalkių susidarymo – NEOCAL. Jo viduje esantys magnetai skaido kietąsias daleles, esančias vandenyje ir lemiančias kalkių susidarymą. Suskaldytos jos neprilimpa prie kaitinimo elemento ir lengvai pašalinamos su vandeniu. Tai paprastas ir ilgalaikis kalkių šalinimo sprendimas, nenaudojant cheminių priemonių.

Tam, kad plautų kokybiškai, indaplovę būtina prižiūrėti

Kartais žmonės skundžiasi nekokybišku indaplovės darbu: indai po plovimo lieka nešvarūs, aplipę maisto likučiais, sklinda nemalonus kvapas, jie gerai neišdžiūsta. Tai yra pirmieji požymiai, rodantys, kad indaplovė netinkamai išvalyta.

Neretai galvojama, kad, plaudama indus, ji ir pati automatiškai išsivalo. Taip nėra. Laikui bėgant joje prisikaupia maisto likučių, nuo plovimo priemonių likusių apnašų, kalkių, riebalų bei kitokių nešvarumų, kuriuos būtina pašalinti norint, kad indaplovė indus plautų kokybiškai ir ilgiau veiktų.

„Prieš dėdami indus į indaplovę, nepamirškite nubraukti nesuvalgytų maisto likučių, kad šie neužkimštų filtrų, – pataria „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis ir patikslina, kad nuplauti maisto likučių vandeniu nereikia. – Pačią indaplovę valykite kas 30–60 plovimų. Pirmiausia, dažniau patikrinkite ir išvalykite indaplovės filtrus, nepamirškite nuvalyti ir durelių kraštų bei gumų, nes šiose vietose linkę kauptis nemalonų kvapą sukeliantys nešvarumai. Tada, pasirinkę „Machine Care“ programą, supilkite specialią valymo priemonę ir įjunkite indaplovę.“

Kartas nuo karto, kad indaplovėje nesikauptų riebalinis sluoksnis, rekomenduojama indus išplauti aukštoje temperatūroje, ypač, jei dažniausiai naudojama „Eco“ programa ar ekologiškos indų plovimo kapsulės. Jei indus plausite tik vakare, tuomet, kad maisto likučiai per dieną nepridžiūtų, galima ryte ar per pietus sudėtus į indaplovę indus perplauti specialia programa, kuri praskalauja juos šaltu vandeniu. Taip pat perplaukite ir tuos indus, kurie labai nešvarūs, pridžiūvę ar prikepę. Atkreipkite dėmesį, ar dėdami indus neužblokuojate purkštukų, kurie palengvina labai nešvarių indų plovimą. Ekspertai taip pat pataria vienu metu neplauti labai daug užsiteršusių indų – pavyzdžiui, jei plaunate kepimo skardą, daugiau labai nešvarių indų nedėkite.

Dėl kiekvienos lėkštės lankstytis nebereikės

Naujausios kartos „Electrolux“ indaplovės turi „AirDry“ technologiją, kuomet indai džiovinami natūraliu oro srautu. Džiovinimo metu durelės atsidaro automatiškai ir oras visiškai išdžiovina lėkštes bei stalo įrankius. Ši technologija yra tris kartus efektyvesnė nei uždarų durų sistemos. Tačiau jei plovimo metu naudojate skalavimo skystį, tuomet vanduo greičiau nubėga nuo indų ir jie dar greičiau išdžiūsta.

Gamintojai pagalvojo ir apie tai, kad būtų patogu sukrauti ir išimti indus. „Electrolux“ indaplovė su „ComfortLift®“ sistema yra pirmoji pasaulyje, kuri leidžia pasiekti indus labai lengvai – švelniai iškelia apatinį indų krepšį iki idealaus aukščio indams iškrauti ir sukrauti. Norint įdėti ar iškrauti indus, tereikia paimti už priekyje esančios rankenėlės ir kilstelėti indų krepšį į norimą aukštį. Tai labai patogu, nes nebereikia lankstytis dėl kiekvienos lėkštės.

Pirmiausia, derėtų išimti indus iš apatinio krepšio, o tik po to – iš viršutinio. Priešingu atveju, vanduo, kuris gali būti susikaupęs ant įgaubtų puodelių viršutiniame krepšyje, išsilies ant žemiau esančių lėkščių, puodų ir indų.

Electrolux nuotr.

Be to, kad naujosios kartos indaplovės tausoja resursus, yra draugiškos aplinkai, itin kokybiškai plauna ir džiovina indus, jos ir taupo naudotojų laiką. Dar 2009 m. Vokietijos Bonos universiteto tyrimas parodė, kad žmonės, naudojęsi indaplovėmis, paprastai sudėdami juos į indaplovę ir iškraudami prie indų užtrukdavo apie devynias minutes per dieną prie indų. Tuo tarpu, plaunant rankomis, prireikdavo tam skirti apie valandą per dieną. Dar vienoje studijoje apskaičiuota, kad naudodamiesi indaplove per metus sutaupysite 230 valandų arba beveik 10 dienų. Ar tai vis dar neįtikinantis argumentas leisti indaplovei dirbti už jus?

Bendrieji patarimai, kaip sudėti ir išimti indus iš indaplovės:

• Indaplovėje plaukite tik tuos indus ir virtuvės reikmenis, kuriuos galima joje plauti.
• Nedėkite į indaplovę jokių daiktų, pagamintų iš medžio, kaulo, aliuminio, alavo ar vario, keramikos, sidabro.
• Nedėkite į indaplovę jokių daiktų, kurie gali sugerti vandenį (kempinių, šluosčių).
• Pašalinkite maisto likučius nuo indų, prieš dėdami juos į indaplovę.
• Jei puodeliai ir dubenėliai turi įdubusį dugną, dėkite juos apverstus didesniu kampu.
• Indai indaplovėje turi nesiliesti. Šaukštus sumaišykite su kitais stalo įrankiais.
• Pasirūpinkite, kad stiklinės nesiliestų viena su kita.
• Mažus daiktus sudėkite į stalo įrankių krepšelį ar stalčių.
• Trapius stiklo indus dėkite į jiems skirtas vietas, naudokite specialius „SoftGrips“ laikiklius su saugumą užtikrinančiais „SoftSpikes“ kilimėliais.
• Lengvus daiktus dėkite į viršutinį krepšį. Įsitikinkite, kad jie negalės pajudėti.
• Prieš paleisdami plovimo ciklą, patikrinkite, kad purkštuvai gali laisvai judėti.
• Pirmiausia iškraukite apatinį krepšį, po to – viršutinį.

Užsakymo nr.: PT_85689346