Prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė atkreipia dėmesį į kintančius lietuvių kulinarijos įpročius – ant švenčių stalo puikiai dera ir pagal močiutės receptą paruoštas kepsnys, ir profesionalų jau iš anksto paruošti kulinarijos gaminiai. Ji taip pat pastebi, kad pirkėjai į švenčių planavimą žiūri strategiškai ir kalėdinį meniu pradeda planuoti jau lapkritį.

„Tokiu būdu ne tik išvengiama paskutinės minutės rūpesčių, bet ir protingai išnaudojamos savaitinės akcijos. Ypač džiugu matyti, kad pirkėjai atidžiai seka pasiūlymus ilgo galiojimo produktams, kurie vėliau tampa šventinių patiekalų pagrindu ar įmantriu akcentu", – dalijasi G. Kitovė.

Paskutinę lapkričio savaitę „Iki" parduotuvės dosniai dalija ypatingus pasiūlymus šventiniam stalui: džiovintiems vaisiams, riešutams ir sėkloms „Arimex" taikoma 40 proc. nuolaida su lojalumo kortele, aliejui „Natura" – taip pat 40 proc. nuolaida su lojalumo kortele. Turintys lojalumo kortelę šokoladinių advento kalendorių gali įsigyti net 50 proc. pigiau, o ieškantys išskirtinės dovanos kviečiami pasinaudoti 58 proc. nuolaida kapsuliniam kavos aparatui „Lavazza A Modo Mio Jolie Evo" – jį lapkričio 25 – gruodžio 1 dienomis su lojalumo kortele galite įsigyti vos už 49,95 Eur.

Visą kainų leidinį galite peržiūrėti ČIA. Su tokiais pasiūlymais galima drąsiai pradėti ruošti išskirtinius šventinius patiekalus.

Kiaulienos nugarinės kepsnys

Kiaulienos nugarinės kepsnys

Pagrindinis šventinio stalo akcentas – sultingas kiaulienos nugarinės kepsnys. Nenorintiems eksperimentuoti prieš pat šventes, verta receptą išbandyti jau dabar, mat šią savaitę fasuotai kiaulienos nugarinei vakuuminėje pakuotėje „Iki" su lojalumo kortele taikoma 38 proc. nuolaida.

Kiaulienos nugarinė – viena tauriausių mėsos dalių, kurią lietuvių didikai mėgo ruošti su džiovintais vaisiais ir medumi. Toks derinys ne tik suteikdavo mėsai ypatingą aromatą, bet ir pabrėždavo šeimininko dosnumą – juk tais laikais medus ir džiovinti vaisiai buvo prabangos ženklas. Europoje tuo metu nugarinę buvo įprasta marinuoti vyne su prieskoninėmis žolelėmis, o prancūzų virtuvės meistrai pridėdavo dar ir trumų.

Šiandien geriausią rezultatą pasieksite laikydamiesi kelių auksinių taisyklių. Visų pirma, mėsą būtina ištraukti iš šaldytuvo bent valandą prieš kepimą – kambario temperatūros nugarinė iškeps tolygiau ir išliks sultingesnė. Prieš kepdami, mėsą įtrinkite aliejumi, druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Čia svarbus „mažiau yra daugiau“ principas – leiskite atsiskleisti natūraliam mėsos skoniui. Jei norite sodresnio aromato, į aliejų įmaišykite smulkintų česnakų, rozmarino ir čiobrelių.

Tobulam rezultatui orkaitę įkaitinkite iki 200°C, bet vos įdėję mėsą, temperatūrą sumažinkite iki 180°C. Kepimo metu mėsos nevartykite – užtenka ją reguliariai aplaistyti susidariusiomis sultimis. Vidutinio dydžio nugarinei pakaks 45-60 minučių, tačiau tikslų laiką padės nustatyti mėsos termometras – vidaus temperatūra turėtų siekti 63-65°C. Galiausiai, iškepusiai mėsai būtina leisti „pailsėti“ bent 15 minučių – taip sultys tolygiai pasiskirstys ir kiekvienas kąsnis bus tobulai sultingas.

Ingredientai: 1 kg kiaulienos nugarinės, 4 česnako skiltelės, 2 šaukštai šviežių rozmarinų, 2 šaukštai šviežių čiobrelių, 3 šaukštai aliejaus, šaukštas garstyčių, šaukštas medaus, 100 ml apelsinų sulčių, druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimas:

  1. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite

  2. Sumaišykite smulkintus česnakus, žoleles, aliejų, apelsinų sultis, medų, garstyčias, druską ir pipirus

  3. Įtrinkite mėsą marinatu ir palikite per naktį

  4. Kepkite orkaitėje 180°C temperatūroje apie valandą, reguliariai laistydami sultimis

  5. Prieš pjaustydami, leiskite mėsai pastovėti 15 minučių

Džiovinti vaisiai ir sėklos

Morkų ir kopūstų mišrainė su džiovintais vaisiais ir sėklomis

Žinoma, šventinis stalas neįsivaizduojamas be gardžių užkandžių ir mišrainių. Pasinaudodami akcija „Arimex“ džiovintiems vaisiams, riešutams ir sėkloms, lengvai paruošite morkų salotas su džiovintais vaisiais ir sėklomis – šis patiekalas ne tik spalvingas, bet ir kupinas naudingų medžiagų.

Ingredientai: 5 morkos, ketvirtis baltagūžio ar raudongūžio kopūsto, 5 džiovintos slyvos 10 džiovintų abrikosų, 0,5 stiklinės razinų, 0,5 stiklinės mėgstamų sėklų (moliūgų, saulėgrąžų).

Padažui: 0,5 stiklinės medaus, 2 šaukštai aliejaus, 0,5 šaukštelio cinamono, žiupsnelis druskos.

Paruošimas:

  1. Morkas ir kopūstą sutarkuokite ir sumaišykite su razinomis, sėklomis, kubeliais pjaustytomis slyvomis, abrikosais

  2. Pašildykite medų, sumaišykite su aliejumi, druska, cinamonu.

  3. Prieš patiekiant ant švenčių stalo, leiskite bent 10 minučių susimaišyti skoniams.

Vieno kąsnio šaukšteliai su vištiena ir graikiniais riešutais

Vieno kąsnio šaukšteliai su vištiena ir graikiniais riešutais

Vieno kąsnio laiveliai su vištiena ir graikiniais riešutais taps puikiu užkandžiu, o silkės sumuštinukai su džiovintomis slyvomis papildys šventinę nuotaiką netikėtu deriniu.

Ingredientai: 12 vienetų sūrios tešlos šaukštelių, stiklinė virtos vištienos krūtinėlės, saliero stiebas, obuolys, 12 graikinių riešutų, majonezo, druskos ir pipirų pagal skonį.

Paruošimas:

  1. Virtą vištieną ir obuolį supjaustykite kubeliais, salierą susmulkinkite griežinėliais

  2. Sumaišykite su majonezu, druska ir pipirais

  3. Gauta mase įdarykite šaukštelius, kiekvieną jų papuoškite graikiniu riešutu

Silkės sumuštinukai su džiovintomis slyvomis

Silkės sumuštinukai su džiovintomis slyvomis

Ingredientai: silkių filė, 2 riekelės tamsios duonos, šaukštas majonezo, 4 džiovintos slyvos, pundelis šviežių ar žiupsnelis džiovintų krapų, skiltelė česnako.

Paruošimas:

  1. Česnaką ir krapus pasmulkinkite, sumaišykite su majonezu

  2. Silkę supjaustykite gabalėliais, džiovintas slyvas kubeliais

  3. Tepkite ant duonos riekelės majonezo, ant viršaus dėkite silkės gabalėlį ir džiovintų slyvų