Pasak didžiausios duonos, šaldytos produkcijos ir užkandžių gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ naujų produktų vystymo vadovės Ramunės Puzinienės, norint paruošti užkandžius šventiniam stalui reikėtų pradėti nuo tinkamos duonos pasirinkimo.

„Vieno kąsnio sumuštinukai, vėrinukai ar krepšeliai – kad ir ką pasirinktumėte gaminti Naujųjų metų stalui, duona arba sluoksniuotos tešlos krepšeliai yra šių užkandžių pagrindas, nuo kurio kokybės priklausys ir bendras jų skonis. Neretai žmonės netaupo geriems ingredientams, kuriuos naudoja užkandžiams – ikrams, sūdytai lašišai, sūriui, daržovėms ir kt., bet jei visa tai derinama su paprasta juoda duona, norimo efekto nepasieksime“, – komentuoja ji.

Pašnekovės teigimu, nors įprasta tamsią duoną derinti su sodresniais skoniais, kaip rūkyti mėsos gaminiai, aštrūs sūriai ar riebi žuvis (skumbrė, šamas ir pan.), vis dėlto gaminant užkandžius galima pasiekti tokį pat išraiškingą skonį su šviesios duonos gaminiais.

„Šventinio vakaro metu nesinori labai apsunkti, tuo pačiu ir nelikti išalkus, tad sotesnius užkandžius puikiai galima paruošti ir su prancūzišku batonu ar prancūziškomis bandelėmis. Lengvai apskrudintas prancūziško batono ar itališkos duonos čiabatos riekeles galima gardinti ne tik sviestu, bet ir ožkos sūrio kremu, sumuštinukus formuoti tiek su lašiša ar ikrais, tiek su virta jautiena, aštria čioriso dešra ar serano kumpiu. Svarbu negailėti pagardų – žalumynų, tokių kaip rukola ar baziliko lapeliai, kaparėlių, kapotų alyvuogių, saulėje džiovintų ar šviežių vyšninių pomidorų“, – vardina R. Puzinienė.

Pasak jos, užkandžių stalui itin mėgstami sūriai taip pat gali būti derinami su duonos gaminiais, kurie ne tik papildo pasirinkimą, bet ir padeda atsiskleisti subtiliam sūrio skoniui.

„Natūralaus raugo „sourdough“ duona puikiai dera su marinuotu fetos arba prancūzišku „Comte“ kietuoju sūriu, fokačia – su avies pieno sūriu. Tamsesnę kvietinę duoną galima drąsiai derinti su mėlynuoju pelėsiniu sūriu, o prancūzišką batoną – su minkštais sūriais, kaip bri, kamamberas“, – sako „Mantingos“ naujų produktų vystymo vadovė.

Kad paruošti užkandžiai sulauktų vidurnakčio ir būtų tokie pat gardūs, R. Puzinienė pataria sumuštinukams naudojamas duonos ar prancūziško batono riekeles paskrudinti orkaitėje arba keptuvėje – traškūs duonos gabalėliai mažiau sugers drėgmės nuo kitų ingredientų.

„Įprastai sumuštinukams naudojamas sviestas, kuris ne tik papildo skonį, bet tarsi sukuria apsauginį sluoksnį ir neleidžia taip greitai įmirkti duonai nuo sumuštiniams naudojamų žalumynų, pomidorų ar žuvies gaminių. Tokį sviestą taip pat galima pagardinti įvairiais priedais – išsukti jį su smulkintais krapais, laiškiniais česnakais, pipirais, žiupsneliu druskos ar rūkytos paprikos miltelių“, – pataria pašnekovė.

Kad pasiruošimas Naujųjų metų vaišėms būtų lengvesnis, dalinamės keliais lengvai paruošiamų užkandžių receptais.

Brusketos su mėlynojo pelėsio sūriu ir kriaušėmis

 Brusketos su mėlynojo pelėsio sūriu ir kriaušėmis

1-2 porcijoms reikės: tamsios itališkos duonos čiabatos, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų, 1 kriaušės, 1 v. š. pesto padažo, 50 g mėlynojo sūrio, 1 v. š. smulkintų lazdyno riešutų ir keleto lapelių mėtos papuošimui.

Paruošimas: supjaustykite čiabatą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Supjaustykite kriaušę pailgomis juostelėmis, nepamirškite išimti sėklų. Paskrudusias čiabatos riekeles patepkite pesto padažu, dėkite kriaušės griežinėlius ir po kelis kubelius mėlynojo sūrio. Viską papuoškite mėtos lapeliais ir smulkintais lazdyno riešutais.

Keptas kamamberas su skrudinta duonele

 Keptas kamamberas su skrudinta duonele

1-2 porcijoms reikės: tamsios itališkos duonos čiabatos, kamambero sūrio, česnako skiltelės, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, pipirų ir džiovintų raudonėlių, saujelės baziliko lapelių.

Paruošimas: kamambero sūrio viršų įpjaukite peiliu įstrižais pjūviais kaip šachmatų lentą, o čiabatą supjaustykite riekelėmis. Viską dėkite į skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsneliu druskos, pipirų ir raudonėliais, apibarstykite smulkintu česnaku. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 10-12 minučių. Iškeptą sūrį ir duoną galima papuošti baziliko lapeliais.

Krepšeliai su sūdyta lašiša

 Krepšeliai su sūdyta lašiša

1-2 porcijoms reikės: mielinės sluoksniuotos tešlos lapeliais, 1 kiaušinio trynys, 80 g kreminio sūrio, 10 g krienų, 1 laimo žievelės, 100 g sūdytos lašišos, 1 a. š. kaparėlių, krapų papuošimui, pipirų.

Paruošimas: ištraukite norimą kiekį šaldytos sluoksniuotos tešlos lapelių ir padėkite į kepimo skardą kelioms minutėms, kad truputį atšiltų. Supjaustykite lapelius norimos formos gabalėliais ir aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros ir kepkite krepšelius 9-11 minučių. Kreminį sūrį pagardinkite tarkuota laimo žievele, krienais ir pipirais gerai išsukdami masę. Ant atvėsusių krepšelių su šaukšteliu arba konditeriniu maišeliu dėkite kreminį sūrį, lašišos griežinėlius. Viską papuoškite kaparėliais ir krapais.

Sluoksniuotos tešlos desertas su figomis, šokoladiniu kremu ir graikiniais riešutais

 Sluoksniuotos tešlos desertas su figomis, šokoladiniu kremu ir graikiniais riešutais

2-4 porcijoms jums reikės: 1 pakuotės bemielės šaldytos sluoksniuotos tešlos (lapeliais), 4 vnt. figų, 35 g graikinių riešutų, 200 g kreminio sūrio, 120 g juodojo šokolado, 25 g cukraus pudros ir 2 šaukštų kakavos.

Paruošimas: ištraukite 3 šaldytos sluoksniuotos tešlos lapelius ir padėkite į kepimo skardą kelioms minutėms, kad truputį atšiltų. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros ir kepkite tešlos lapelius 9-11 minučių, juos lengvai prispaudę kita kepimo skarda, kad mažiau išsipūstų. Kol kepa tešlos lapeliai, pagaminkite kremą: dubenėlyje gerai sumaišykite kreminį sūrį su cukraus pudra ir kakava. Kitame dubenėlyje virš verdančio vandens puodo išlydykite juodąjį šokoladą, pilkite jį į kreminio sūrio masę ir gerai išmaišykite. Gautą kremą sudėkite į konditerinį maišelį arba perdėkite į atskirą indą ir leiskite atvėsti šaldytuve. Supjaustykite figas ketvirčiais ir pasmulkinkite graikinius riešutus. Formuokite desertą: sulaužykite iškeptus tešlos lapelius į norimo dydžio gabalėlius, ant viršaus dėkite kremą ir sluoksniuokite tiek, kiek norisi. Ant viršutinio sluoksnio uždėkite truputį kremo, išdėliokite graikinius riešutus ir figas.