Acto gamyba yra vienas iš seniausių maisto perdirbimo būdų. Jau senovės Egipto, Babilono, Indijos, Graikijos ir Romos kultūros naudojo spontanišką vyno alkoholio rauginimą iki acto rūgšties, gamindamos actą gėrimams ir maistui. Biologinę acto rūgšties gamybą katalizuoja Acetobacteraceae šeimos bakterijos, kurių natūraliai galima rasti vaisiuose ir sultyse.

Actas yra universalus produktas. Jo visada turėtų būti mūsų namuose. Juo gardiname savo valgius, maloniname gomurį ir įvairiai naudojame buityje.

Nesuklyskite rinkdamiesi

Fermentuotas actas dažnai painiojamas su maistine acto rūgštimi, tačiau tai nėra tas pats.

Daugiau nei 90 % pasaulyje pagaminamos acto rūgšties gaunama cheminės sintezės būdu iš iškastinio kuro ir turi ypač aštrų skonį ir kvapą.

Fermentuojamajame acte esanti acto rūgštis gaunama natūraliu biologiniu būdu iš vaisių, uogų, obuolių sulčių, javų grūdų, salyklinių miežių, medaus ir net išrūgų. Fermentuotame acte, be acto rūgšties, yra šiek tiek organinių junginių, baltymų, maistinių, mineralinių medžiagų, kurios susidaro fermentacijos, brandinimo metu ir suteikia produktui ypatingą švelnų skonį ir aromatą.

Actas patiekalams

Actas nuo seno naudojamas maisto gamyboje kaip konservantas, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, o dėl antibakterinio ir priešgrybelinio poveikio gali būti pritaikomas ir medicinoje. Fermentuotas actas plačiai naudojamas kaip daugelio patiekalų prieskonis ar pagardas. Actas nepamainomas konservuojant bei marinuojant, juo skaninami padažai ir marinatai, žuvų ir mėsos patiekalai, gardinamos salotos, užkandžiai, desertai.

Fermentuotas actas plačiai naudojamas kaip daugelio patiekalų prieskonis ar pagardas

Actas, pagamintas Lietuvoje

AB „Actas“ Lietuvoje jau nuo 1959 m. fermentuoja actą. Šiuo metu actas gaminamas taikant dvi technologijas – tradicinę ir modernią. Tradicinė gamyba vyksta fermentatoriuose, pripildytuose buko medienos drožlių. 2020 m. įmonėje buvo įdiegta moderni fermentacijos giluminiu būdu technologija. Actą gamina mažiausi organizmai – acto rūgšties bakterijos. Jos, vartodamos deguonį, etilo alkoholį suraugina į actą.

Actas nepamainomas konservuojant bei marinuojant

AB „Actas“ per metus pagamina 10 mln. litrų įvairaus acto. Įmonė fermentuotu spirito actu prekiauja ne tik Lietuvoje, bet jo ir nemažai eksportuoja.

Įmonės „Actas“ prekių ženklas „Bajoriškių“ šiuo metu gali pasiūlyti įvairaus acto. Artėjant konservavimo sezonui ir ruošiant iškylas lauke, nepamainomas „Bajoriškių“ spirito actas, spirito actas su prieskoniais, marinatas, obuolių ir vyno actai.

Kreminis padažas su balzaminiu actu patiekalams

Įmonė taip pat gamina balzaminį actą ir kreminį balzaminį padažą. Kreminis padažas su balzaminiu actu suteiks patiekalams gurmanišką ir prabangų skonį. Charakteringas virintos vynuogių misos aromatas puikiai tinka gardinti mėsos, paukštienos, salotų, makaronų patiekalus bei desertus.

Įmonės „Actas“ prekių ženklas „Bajoriškių“ pasiūlyti įvairaus acto

Obuolių actas – maistui gardinti, švarai namuose palaikyti

Obuolių actas gali būti naudingas tiek ruošiant maistą, tiek buityje. Šiuo produktu galima gardinti maistą, pavyzdžiui, pabodusias salotas ir įvairias daržoves.

Obuolių actas taip pat pasižymi antibakterinėmis savybėmis. Siekiant sunaikinti nepageidaujamas bakterijas bei atsikratyti nepageidaujamų kvapų, actu valomi tam tikri paviršiai: pjaustymo lentelės, virtuvės stalai ir pan.

Visą AB „Actas“ asortimentą galite patogiai peržiūrėti įmonės tinklalapyje www.actas.lt.

Obuolių actas gali būti naudingas tiek ruošiant maistą, tiek buityje

Pravartūs patarimai, kaip tinkamai panaudoti actą bei maistinę acto rūgštį

Actas maistui gaminti ir receptams

Actas kartais praverčia ruošiant patiekalus

Kietai virtiems kiaušiniams lengvai nulupti. Kad kietai virti kiaušiniai lengvai nusiluptų, į vandenį, kuriame jie verda, įpilkite arbatinį šaukštelį spirito acto ir valgomąjį šaukštą druskos.

Kad verdami kiaušiniai nesuskiltų. Prieš vandeniui užverdant įpilkite 2 valgomuosius šaukštus spirito acto.

Verdamai jautienai suminkštinti. Į vandenį, kuriame verda jautiena, įpilkite valgomąjį šaukštą ar daugiau obuolių acto, kad mėsa suminkštėtų ir pagerėtų jos skonis.

Makaronų krakmolingumui mažinti. Jeigu virdami makaronus įpilsite keletą lašų spirito acto, makaronai nesulips.

Ryžių krakmolingumui ir lipnumui mažinti. Virdami ryžius įpilkite truputį spirito acto. Imkite tokias proporcijas: 1 stiklinė ryžių, 2 stiklinės vandens ir truputis spirito acto. Ryžiams užvirus, uždenkite puodą ir virkite ant mažos ugnies arba palaikykite 20 minučių uždengę. Atidengtus ryžius pabadykite šakute ir pamatysite, kad jie nelipnūs.

Skalbiniams

Skalbiniams suminkštinti. Namų sąlygomis pasigamintas acto tirpalas naudojamas taip pat, kaip ir bet koks kitas skystas minkštiklis. Jį lengvai pasigaminsite: sumaišykite 1 litrą vandens, 50 mililitrų 9 % maistinės acto rūgšties ir 40 lašų kokybiško eterinio aliejaus ir supilkite į skalavimui skirtą skyrelį.

Actas tinka lygintuvo padui valyti

Lygintuvo padui nuvalyti. Maistinės acto rūgšties ir valgomosios sodos pasta nušveiskite lygintuvo pagrindą, kad jis būtų lygus, švarus bei blizgus ir nesugadintų lyginamų drabužių.

Lauko darbams, aplinkos tvarkymui

Acto ir vandens mišinys augalams

Dirvožemio rūgštingumui didinti. Jei jūsų vanduo kietas, prieš laistydami rūgštį mėgstančias gėles (rododendrus, šilinius viržius ir azalijas), į 4,5 litro šilto vandens įpilkite 275 mililitrus maistinės acto rūgšties. Actas išlaisvins dirvožemyje esančią geležį ir augalai ją pasisavins. Azalijas kartais galite palaistyti dviejų arbatinių šaukštelių maistinės acto rūgšties ir 1 litro vandens mišiniu.

Skruzdėms atbaidyti. Jūsų namus puola skruzdės ir kiti vabzdžiai? Tikriausiai jie patenka pro duris ir palanges. Ant slenksčio ir palangių papilkite šiek tiek maistinės acto rūgšties ir skruzdes atbaidysite.

Kad automobilio langai neužšaltų. Žiemą per naktį lauke paliekamo automobilio langus papurkškite maistinės acto rūgšties ir vandens mišiniu (santykis 3:1) – langai neužšals.

Kad gėlės ilgiau žydėtų. Kambarinius augalus ir gėlių puokštes apipurkškite spirito acto ir vandens mišiniu (santykis 1:1) – jos žydės ilgiau.

Gėlių puokštės gyvavimo trukmės ilginimas. Į vandenį įpilkite šiek tiek obuolių acto, tirpalą paplakite ir tada į jį įmerkite puokštę.

Įkyrios muselės. Į stiklinę ar dubenėlį įpilkite obuolių acto, uždenkite maistine plėvele, o jos paviršių subadykite. Muselės įskris į gaudyklę ir jau nebeišskris.

Piktžolėms naikinti. Maistinė acto rūgštis naikina žolytes ir piktžoles, kurios stiebiasi ir trukdo augti gėlėms. Maistinės acto rūgšties purkškite tiesiai ant piktžolių lapelių (purkškite atsargiai, kad nepažeistumėte augalo, kurį norite apsaugoti nuo piktžolių).

Patalpų orui gaivinti. Sumaišykite 1 arbatinį šaukštelį valgomosios sodos, 1 valgomąjį šaukštą spirito acto ir 270 mililitrų vandens. Kai mišinys nebeputos, gerai jį išmaišykite ir perpilkite į buteliuką su purkštuku.

Kvapus oro gaiviklis. Į 570 mililitrų vyno ar obuolių acto įdėkite po 15 gramų šalavijų, rozmarinų, mėtų, rūtų ir pelynų. Laikykite šias žoleles acte šiltoje vietoje apie savaitę. Paskui perkoškite šį skystį ir naudokite kaip oro gaiviklį arba neutralizuokite nemalonius kvapus.

Valymui ir kvapams naikinti

Actas gali praversti tvarkantis namuose

Užsikimšusi plautuvė. Į nuotekų kanalą suberkite 0,5 stiklinės sodos ir užpilkite stikline maistinės acto rūgšties. Mišinys pradės putoti, šnypšti ir gurgėti. Neišsigąskite – taip šalinami nešvarumai. Mišinio likučius nuplaukite vandeniu.

Kokybiškas akinių stiklų nuvalymas. Šiek tiek spirito acto ir švelni mikropluošto šluostė – tai viskas, ko jums prireiks, kai norėsite idealiai nuvalyti akinių stiklus.

Įkyrios prisvilusio maisto dėmės ant keptuvės. Į nešvarią keptuvę įpilkite šiek tiek maistinės acto rūgšties, tada pilkite daugiau vandens ir laikykite ant kaitros, kol tirpalas ims virti. Po 5 minučių svilėsiai išnyks kartu su burbuliukais.

Pašalina grindų ir kilimų dėmes. 1 stiklinę spirito acto supilkite į 2 litrus šilto vandens ir šiuo mišiniu plaukite grindis. Valydami kilimą, užpilkite spirito acto ant purvinos vietos ir užlašinkite šiek tiek valiklio. Kai išdžius, patrinkite šepečiu ir dėmės išnyks.

Neutralizuoja cigarečių, dūmų kvapus. Įpilkite maistinės acto rūgšties į dubenį ir palikite jį ten, kur norite panaikinti blogą kvapą.

Nemalonūs kvapai šiukšlinėje. Acte išmirkytą duonos riekę padėkite ant servetėlės ir tą servetėlę padėkite ant tuščios šiukšlinės dugno. Palikite ją ten per naktį, o vėliau utilizuokite. Duona ir actas lyg kempinė sugeria nemalonius kvapus. Šis triukas veiksmingas ir kitoms itin „aromatingoms“ namų vietelėms neutralizuoti.

Pjaustymo lentoms valyti. Pjaustymo lentas valykite neskiestu actu – riebalų ir įsigėrusių kvapų nebeliks.

Kavavirei valyti. Užpildykite pusę vandeniui skirto indo spirito actu ir įjunkite kavavirę. Vėliau tą patį pakartokite pripylę pilną indą vandens. Kavavirė bus švarut švarutėlė.

Universalus valiklis. Actas pašalina riebalus, todėl jis itin tinkamas ten, kur reikia panaikinti susidariusią gličią masę. Jis taip pat stabdo pelėsio susidarymą, ištirpdo susidariusius mineralus, suteikia šviežumo kvapą, naikina bakterijas ir stabdo jų atsiradimą. Sumaišę 1/3 spirito acto, 1/3 medicininio spirito, 1/3 vandens ir 3 lašelius indų ploviklio naudotame butelyje su purkštuku, pasidarysite puikų grindų valiklį. Tereikia papurkšti ir išvalyti. Šiuo skysčiu taip pat galite pagerinti kambario kvapą, nušluostyti dulkes, išvalyti plytelių grindis. Alkoholio pilama tam, kad skiediklis greičiau nudžiūtų, taigi, galite jo ir nenaudoti.

Sūkurinei voniai valyti. Kartą per metus įpilkite 4,5 litro spirito acto į vonią su vandeniu ir ją įjunkite. Tokiu būdu išvalysite purkštukus ir kt.

Tualetui valyti. Įsisenėjusias dėmes tualete išvalysite užpurškę ant jų maistinės acto rūgšties ir energingai pašveitę šepetėliu. Bakelio vanduo gaiviai kvepės, jei į jį įpilsite 570 mililitrų obuolių acto. Palaikykite jį bakelyje bent pusę valandos.

Plastikinėms dušo užuolaidoms valyti. Vonioje reguliariai naudokite buteliuką su purkštuku, pripiltą spirito acto ir vandens mišinio, – papurkškite ant plastikinių dušo užuolaidų ir nesusidarys pelėsio.