Kai rinkoje didėja neapibrėžtumas ar atvirkščiai – atsiranda iliuzija, kad viskas kyla aukštyn ar atvirkščiai, investuotojai yra linkę daryti taktinius savo investicinio portfelio pakeitimus tarp turto klasių, norint išvengti didesnių svyravimų. Pasipelnymas iš rinkos pokyčių atrodo paprastas: pirkti kai kainos yra žemos, ir parduoti kai jos yra aukštos. Vis dėlto, praktika rodo, kad tai yra daug sudėtingiau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Investuotojai yra iracionalūs ir vadovaujasi emocijomis. Praktikoje investuotojai dažnai parduoda per anksti, norėdami fiksuoti pelnus ir atvirkščiai, laiko per ilgai esamą poziciją, nenorint pripažinti nuostolių.

Kaip to būtų galima išvengti? Laikantis iš anksto numatytos investavimo strategijos, kuri atitinka asmeninį rizikos toleravimo lygį. Svarbu nepasiduoti pagundoms antraštėms norint išvengti didesnių svyravimų ar pasipelnyti iš trumpalaikių kilimų keičiant pirminę strategiją. Taip galime išvengti klaidų praleisti pelningiausias dienas kai rinka kyla.

Įsivaizduokime, kad investavom 10 000 JAV dolerių 2003 m. sausio 1 d. iki 2022 m. gruodžio 31 d. į viena populiariausių indeksų pasaulyje S&P 500 indeksą. Rezultatas būtų buvęs 64 844 JAV dolerių. Kitaip sakant, per dvidešimt metų savo investuojamą sumą būtume padidinę beveik 6,5 karto. Kitu hipotetiniu atveju įsivaizduokime, kad per pastaruosius 20 metų mėginome pasipelnyti iš rinkos didesnių svyravimų, t.y. mėginant parduoti turimą indeksą kai kaina buvo aukštai ir įsigyti jį kainai nukritus. Sakykime, kad mums nepasisekė ir praleidome 10 geriausių dienų per 20 m. periodą. Ši klaida mums kainuotų 35 136 JAV dolerių, kitaip tariant, turėtumėme 54 proc. mažesnį rezultatą nei nieko nedarant. Jei būtume praleidę 40 d. geriausių dienų per dvidešimt metų rezultatas būtų buvęs neigiamas, t.y. pradinė suma būtų mažesnė nei investavome ir siektų 8 048 JAV dolerių. Tai būtų blogiau ne tik nei investavus ir neatlikus jokių veiksmų, bet net blogiau nei apskritai neinvestavus.

Ar sudėtinga išsiaiškinti kada bus dideli rinkos svyravimai?

Remiantis analizuotais duomenimis matoma, kad didžiausi rinkos svyravimai būna „meškų" rinkoje kai viskas krenta recesiniu laikotarpiu. Atkreipiamas dėmesys, kad tomis dienomis būna ne tik didžiausi dienos kritimai, tačiau ir kilimai. Tada rinka būna nestabili, nuolatos kinta per diena kartais daugiau nei 10 proc.

Tokiais momentais, kai rinka stipriai svyruoja rinkos prekyba yra sustabdoma. "Trading halt" arba prekybos sustabdymas yra situacija, kai prekyba tam tikru aktyvu, tokiais kaip akcijomis ar indeksais, laikinai nutraukiama. Šis prekybos sustabdymas yra taikomas kaip saugiklis, siekiant apsaugoti investuotojus nuo pernelyg didelio rinkos svyravimo arba nestabilumo. Tai leidžia rinkai atsikratyti momentinio spaudimo arba panikos situacijų, kad būtų atkurtas normalus prekybos procesas. Visgi, tai stipriai apsunkina galimybę pasipelnyti iš didelių dienos kritimų ar kritimų.

Apibendrinimas

Šiuo metu, rinkoms išgyvenant pakilimo laikotarpį, svarbu atsiminti, kad šie kilimai dažnai būna lydimi korekcijų. Investuotojai dažnai klausia, ar verta dalyvauti dideliuose rinkos svyravimuose ir kokios yra jų naudos bei rizikos. Siekiant pasinaudoti rinkos korekcijomis, daugelis bandys parduoti vertybinius popierius už didesnę kainą ir vėl juos įsigyti mažesne, tačiau tai gali būti sudėtinga ir rizikinga, nes investuotojai ne visada elgiasi racionaliai, bei minėtomis dienomis prekyba laikinai gali būti sustabdoma.

Pasirinkus ilgalaikę investavimo strategiją, svarbu laikytis numatytos investavimo strategijos, kurią iš anksto galite nusistatyti su ilgalaikę patirtį turinčiais profesionalais kaip Myriad Capital ir nepasiduoti emocijoms. Tai matome ir atliktuose skaičiavimuose, kad bandymas pasipelnyti iš trumpalaikių svyravimų ir praleidus vos 10 geriausių dienų per 20 metų laikotarpį (kitaip ~7300 dienų) būtų sumažinęs rezultatą daugiau nei perpus, lyginant su rezultatu jei investuotojas būtų nesiėmęs jokių veiksmų.

Primename, kad tai yra informacinio pobūdžio pranešimas, kuris nėra ir negali būti traktuojama kaip investavimo rekomendacija ar tyrimas.

UAB FMĮ Myriad capital – Lietuvos banko licencijuota B kategorijos finansų maklerio įmonė, savo klientams teikianti finansinių technologijų sprendimų paslaugas investicinio portfelio valdymo, finansinių priemonių platinimo.