Universali medžiaga, kuri naudojama ne tik maisto, bet ir statybų bei automobilių pramonėje
Teflonas buvo sukurtas 1938 metais po ilgų mokslinių tyrimų, bandant atrasti itin aukštai ir žemai temperatūrai atsparias medžiagas. Šią medžiagą, kuri anuomet turėjo tik cheminį pavadinimą politetrafluoretilenas (PTFE), sukūrė amerikiečių chemikas Roy J. Plunkettas ir jo komanda. Mokslininkai politetrafluoretileną iš karto pripažino sensacingu atradimu, bet tuo pačiu ir mažai perspektyviu, nes jo gamyba buvo itin sudėtinga ir brangi.
Situacija pasikeitė 1945 metais, kai politetrafluoretileną išradusi kompanija pradėjo bendradarbiauti su „General Motors“ ir atsirado kur kas platesnės šios medžiagos panaudojimo galimybės.
Tačiau pasaulis apie tefloną išgirdo tik septintajame dešimtmetyje, kai prekyboje pasirodė prancūzų inžinieriaus Marco Grigoire‘o sukurtos nepridegančios keptuvės su PTFE danga.
Net keturis dešimtmečius teflonas buvo nepakeičiamas
Teflono populiarumą lėmė ne tik aktyviai vykdyta vienos kompanijos reklama, bet ir realūs šia medžiaga padengtų puodų ir keptuvių privalumai. Dėl itin aukšto atsparumo šalčiui ir karščiui, teflonu padengtus indus galima naudoti tiek ant viryklės, tiek ir kepimui orkaitėje, pasirenkant norimą karštį.
Prie teflono maistas neprilimpa ir neprisvyla, todėl gaminant jo nereikia nuolat vartyti ar reguliuoti kepimo temperatūros. Ne mažiau svarbu ir tai, kad šiuos indus nesudėtinga prižiūrėti – kai ant paviršiaus nelieka pridegusių maisto likučių, plovimas tampa kur kas paprastesnis, o tarnavimo laikotarpis ilgesnis.
Teflonu padengtų indų populiarumas neblėso net kelis dešimtmečius, iki tol, kol nebuvo pradėti tyrimai dėl šios medžiagos poveikio žmogaus sveikatai ir gamtai.
Teflonui irstant susidaro paukščiams mirtini, o žmogaus sveikatai itin pavojingi garai
Pirmieji didelės apimties tyrimai dėl teflono poveikio žmogaus sveikatai buvo atlikti dar dešimtame dešimtmetyje Jungtinėse Amerikos Valstijose. 1999 m. tyrimas atskleidė, kad gaminant maistą aukštesnėje nei 360 °C temperatūroje, teflonu padengtuose induose esanti pavojinga cheminė medžiaga PFOA (perfluoroktano rūgštis) kartu su maistu ar įkvėptais garais patenka į žmogaus organizmą. Vėžį bei kitas sunkias ligas išprovokuojanti PFOA medžiaga buvo aptikta net 98 proc. minėtame tyrime dalyvavusių žmonių kraujyje.
Šiaip ar taip, tyrėjai įspėja – keptuvės greitai gali įkaisti iki temperatūros, kai teflonas visgi ima skaidytis. 2001 m. Kanados tyrėjų grupė publikavo žurnale „Nature“ tyrimą, kuriame aprašė, kaip esant 360 °C, skaidosi teflonas. Po šių rezultatų Jungtinių Valstijų aplinkos apsaugos agentūra (EPA) inicijavo sprendimą iki 2015 metų PFOA medžiagą indų gamyboje pakeisti alternatyviomis žmogaus sveikatai nekenksmingomis medžiagomis. Vėliau PFOA naudojimo reguliavimo imtasi pasauliniu lygiu. 2019-aisiais pagal tarptautinę Stokholmo konvenciją dėl patvariųjų organinių teršalų (POT) sutarta uždrausti PFOA, jos druskų ir su PFOA susijusių junginių gamybą ir naudojimą (su tam tikromis išimtimis svarbiausioms reikmėms).
Europos Sąjungoje ir Lietuvoje Stokholmo konvenciją įgyvendina ir reikalavimus nustato atitinkamas reglamentas – (ES) 2019/1021 dėl patvariųjų organinių teršalų.
PFOA gali atsirasti induose, jeigu gaminant šios medžiagos dedamas labai mažas leistinas kiekis. Stokholmo konvencija i ES reglamentas skatina naudoti alternatyvias, saugesnes chemines medžiagas.
Pats teflonas žmogaus sveikatai nėra kenksmingas, pavojus atsiranda tik kepant maistą aukštoje temperatūroje ar netinkamai juos naudojant. Prie 300 °C ir aukštesnės temperatūros teflonas pradeda skaidytis ir išskiria pavojingus sveikatai garus. Kelis kartus įkvėpus šių garų, žala sveikatai bus minimali, tačiau reguliariai kvėpuojant toksiškais dūmais, tai gali sukelti rimtų pasekmių – apsinuodijimą (simptomai pasireiškia staiga, paskui išnyksta, neturi ilgalaikių pasekmių) arba padidinti vėžio bei kitų lėtinių susirgimų riziką.
Ilgus metus trukusių tyrimų metu buvo užfiksuotas ir dar vienas faktas: net ir nedidelis kiekis šių garų, kuris susidaro kaistant teflonui, gali pražudyti paukščius.
VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Skirmantė Ambrazienė akcentuoja, kad saugumui taip pat įtakos turi ir gaminio būklė:
„Tefloniniai indai yra saugūs, kai naudojami taip, kaip nurodo jo gamintojas – nenaudojami metaliniai įrankiai, kurie gali subraižyti ar pažeisti nepridegančią dangą, nekaitinama virš leistinos temperatūros, plaunama tik taip, kaip nurodyta bei laikomasi kitų gamintojo instrukcijų. Jei keptuvės paviršius pažeistas, padidėja tikimybė, jog tolesnio naudojimo metu cheminės medžiagos pateks į organizmą ne tik garuodamos, bet ir su tefloninės plėvelės atplaišomis. Taigi, kuo senesnė keptuvė, tuo ji gali būti pavojingesnė.“
Sumažinti teflono sukeliamą riziką galima skirtingais būdais
„Patikimų ir pripažintų mokslinių tyrimų duomenų, kad nepažeistos, tinkamai naudojamos tefloninės keptuvės kelia pavojų sveikatai kol kas nėra, todėl oficialiai teigiama, kad tokie gaminiai yra saugūs ir draudimo jais prekiauti Europos Sąjungoje nėra“, – sako S. Ambrazienė.
Tačiau stebint Jungtinėse Amerikos Valstijose vykstančius procesus ir remiantis tarptautinės Stokholmo konvencijos priimtais sprendimais dėl PFOA, jos druskų ir su PFOA susijusių junginių gamybos bei naudojimo ribojimo, jau dabar galima daryti prielaidą, kad ilgainiui teflonu padengtus kepimo puodus žmonės pakeis kitomis, mažiau kenksmingomis alternatyvomis – iš nelipnios keramikos, ketaus ar nerūdijančio plieno pagamintais indais. Tiems žmonėms, kurie neketina nieko keisti, specialistai pataria vadovautis keliomis taisyklėmis, kurios padės sumažinti galimą riziką naudojant tefloną.
Tam, kad nesusidarytų kenksmingi garai, tiek verdant ar kepant maistą nereikėtų perkaitinti indų ir kepimo indai neįkaistų iki temperatūros, kai teflonas ima skaidytis. 2001 m. Kanados tyrėjų grupė žurnale „Nature“ publikavo tyrimą, kuriame aprašė, kaip esant 360 °C skaidosi teflonas. Ir nors namuose kažin ar įmanomas toks nutikimas, visgi 2017 m. leidinyje „Environmental Science and Pollution Research“ buvo publikuotas straipsnis, kuriame teigiama, jog teflonu padengta keptuvė, 8 minutes palikta ant didelė kaitros viryklės, gali įkaisti iki 399 °C.
Taigi, jei turite išsisaugoję kepimo indo pakuotę ar naudojimo instrukciją, įsitikinkite, kad teflono sudėtyje nėra PFOA medžiagos. Susibraižiusius ir atsilupusius indus būtinai pakeiskite kitais, kurie nebūtų pažeisti.
Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.