Konkurso „Metų pameistrys 2024“ kategorijos „Metų meistras“ laimėtojai meistrai Antanas Matulionis ir Rytis Morkūnas – Alytaus AB „Astra LT“ darbuotojai, kurie profesinių įgūdžių moko bendrovėje pameistrystės būdu besimokančius žmones.

AB „Astra LT“ – nerūdijančio plieno talpyklų, skirtų maisto, chemijos pramonei, gamybos lyderė Baltijos šalyse. Meistrai teigia, kad gamyklai nuolatos reikia kvalifikuotų suvirintojų, tad įmonė besimokantiems šios profesijos skiria ypatingą dėmesį: kiekvienam pameistriui sudaromas individualus mokymosi planas, bendrovėje juos apmoko net ne vienas, bet du meistrai: Antanas Matulionis ir Rytis Morkūnas.

Vienas iš tokių pameistrių – Ugnius Bubelis, Alytaus profesinio rengimo centre besimokantis suvirintojo specialybės. Jo pameistrystė ir padėjo iškovoti garbingą „Metų meistras“ nominaciją.

Pasak vieno iš bendrovės vadovų Viktoro Bondarevo, daugelis meistrų bendrovėje dirba seniai, ir turi milžinišką patirtį, o Antanas ir Rytis – yra dar ir puikūs pedagogai.

Jau 40 metų bendrovėje dirbantis meistras Antanas Matulionis koordinuoja pameistrių mokymą ir yra atsakingas už išteklių bendrovėje vadybos kokybę. Jis moko pameistrius brėžinių skaitymo, supažindina su gamybos procesais, gaminių kokybės reglamentais, technologijomis, darbų saugos reikalavimais. Moko šaltkalvystės ir suvirinimo, metalo apdirbimo darbų jaunuosius pameistrius.

„Šioje gamykloje pradėjau dirbti tada, kai man buvo 22-eji metai, esu čia jau 40 metų. Tad išmanau kiekvieną gamybos proceso dalį, pažįstu kiekvieno cecho įrangą, technologijas, kurios per tiek metų keitėsi ir tobulėjo. Džiaugiuosi, kad galiu dalį savo laiko skirti darbui su mūsų mielu jaunimu ir savo patirtį perduoti naujai kartai“, – sako meistras Antanas, įmonėje apmokęs 16 pameistrių, iš kurių 11 tapo bendrovės darbuotojais.

Alytaus AB „Astra LT“ meistras Antanas Matulionis

Kitas pameistrius mokantis meistras Rytis Morkūnas – aukščiausios kvalifikacijos suvirintojas, įmonėje dirbantis beveik 18 metų. Jis AB „Astra LT“ pameistrius moko praktinių suvirinimo profesijos įgūdžių – suvirinimo su sudėtingais įrengimais, jų programavimo.

„Baigiau Daugų žemės ūkio mokyklą, esu kalvis suvirintojas. Labai norėjau tapti geru, aukštos kvalifikacijos suvirintoju. Kai atėjau į šią gamyklą, mane priėmė tik pagalbiniu darbuotoju statybos ceche ir išsiuntė tobulintis į mokymo centrą. Davė meistrą, kad apmokytų, na, ir po truputį tobulėjau. Pradėjau nuo pažinties su suvirinimo aparatais, kolonomis ir pradėjau virinti. Norėjau tapti geriausiu ir tai buvo stipriausia motyvacija išmokti visų suvirintojo darbo ypatumų. Ir savo mokiniams sakau: visko išmoksi, jeigu tikrai nori būti geru suvirintoju, jeigu patinka šis darbas ir jeigu kasdien stengiesi išmokti kažko naujo ir dirbi“, – kalba profesijos meistras Rytis, kurio visi 9 apmokyti pameistriai šiuo metu dirba AB „Astra LT“.

Alytaus AB „Astra LT“ meistras Rytis Morkūnas

Jis pasakoja kartu su pameistriais pasklaidantis brėžinius, atliekantis bandomuosius virinimus. O tuomet, matydamas kokių žinių ar įgūdžių pameistriui labiausiai trūksta, dirba su kiekvienu asmeniškai.

„Mano kredo – nebijoti klausti. Net pradirbęs šioje srityje keturiasdešimt metų, aš irgi dar nuolatos mokausi kažko naujo. Juk technologijos kasdien tobulėja. O suvirintojai – profesija numeris vienas Lietuvoje, jų reikia vis daugiau. Mokydamas jaunimą ir perduodamas turimas žinias, jaučiu ne tik moralinį pasitenkinimą, bet ir pats jaunėju“, – sako meistras A. Matulionis ir neslepia iš savo mokinių sulaukiantis gražių žodžių ir padėkų. Tai glosto širdį ir skatina stengtis dar labiau.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis .Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Europos socialinio fondo agentūra ragina įmones bendradarbiauti su profesinėmis mokymo įstaigomis bei tapti panašių istorijų dalimi – nuo rugpjūčio 20 d. jau galima teikti paraiškas pameistrysčių finansavimui gauti dalyvaujant jungtiniame projekte „Pameistrystė – nauja galimybė man!”. Paraiškas teikia profesinės mokymo įstaigos. Paraiškų teikimo laikotarpis – ne vėliau nei iki 2024 m. spalio 18 d. 17 val. Dėl visų su pameistryste kylančių klausimų galite kreiptis el. paštu pameistryste@esf.lt