Alytaus „Astra LT“ AB – Europoje žinoma kaip didžiausia regione talpyklų bei slėginių indų gamintoja, gamina nerūdijančio plieno talpas maždaug 30 metų. Daugiau nei 85% bendrovės produkcijos eksportuojama į 27 šalis Europoje, JAV ir kitas valstybes. Tai yra seniausia bendrovė Alytuje, netrukus švęsianti veiklos šimtmetį – ji įkurta 1929 m. kaip ketaus gaminių liejykla. Bėgant laikui – produkcija keitėsi, tačiau, nepaisant karo, istorinių ir ekonominių iššūkių, „Astra LT“ nepertaukiamai veikia iki pat šių dienų.

Įmonė „Astra LT“ sėkmingą pameistrių mokymą organizuoja nuo 2018 m., o kartu su Alytaus profesinio rengimo centru bendradarbiauja jau apie 20 metų. Pasak „Astra LT“ technikos direktoriaus Viktoro Bondarevo, kasmet iš Alytaus profesinio centro į įmonę profesijos mokytis ateina vidutiniškai 4 pameistriai. „Ši kvalifikuotų specialistų rengimo forma, mano nuomone, gamybos įmonėms yra labai naudinga ir reikalinga. Pameistrystė – tai puikus būdas įgyti naujų, profesionalių darbuotojų, apmokant juos dirbti realiomis sąlygomis, kurie augtų ir tobulėtų kartu su įmone”, – teigia V. Bondarevas.

Šioje įmonėje ypatingas dėmesys skiriamas darbuotojų kvalifikacijai, jaunimo socializacijai bei gamybinės veiklos organizavimui. Pasak „Astra LT“ technikos direktoriaus, įmonė per daugelį metų pameistrių apmokymo praktikos, turi susikūrusi aiškią, kryptingą darbuotojų profesinių įgūdžių tobulinimo ir motyvavimo sistemą. Pameistriams, atvykusiems mokytis iš profesinės mokyklos ir darbuotojams, norintiems pasitobulinti, sudaromi individualūs karjeros ir kvalifikacijos tobulinimo planai, kiekvieną pameistrį profesinių įgūdžių apmoko du patyrę įmonės meistrai, pameistriai skatinami dalyvauti meistriškumo konkursuose ir pan. Dauguma „Astra LT“ pameistrių baigę mokymą ne tik įsidarbina įmonėje, bet jiems sudaromos sąlygos ir studijuoti aukštojoje mokykloje.

Anot V. Bondarevo, įmonei „Astra LT“ Alytaus profesinio rengimo centro mokinių besimokančių pameistrystės būdu sėkmės istorijos suteikė įkvėpimo dažniau įsitraukti į pameistrystes, dalyvauti diskusijose profesinio mokymo organizavimo klausimais šalyje bei su Europos profesinio mokymo plėtros centro (CEDEFOP) ekspertais, taip pat teikti pasiūlymus, tobulinant pameistrystę Lietuvoje. „Pasitvirtinome dar kartą, kad pameistrystė – efektyvus būdas rengti kvalifikuotus specialistus, turinčius darbo rinkai reikalingus praktinius įgūdžius ir bendrąsias kompetencijas,“ – sako V. Bondarevas, Alytaus įmonės „Astra LT“ AB technikos direktorius.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis .Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis, sužinoti daugiau apie pameistrysčių finansavimą bei teikti paraiškas iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.