Ilgai galvojęs, su kokia profesija susieti savo gyvenimą, 27-erių metų vilnietis Daniel Jankovski vieną dieną apsisprendė siekti svajonės – tapti lėktuvo pilotu ir pameistrystės būdu pradėjo mokytis pagal „Orlaivio antžeminio aptarnavimo specialisto“ profesinio mokymo programą Vilniaus Technologijų ir inžinerijos mokymo centre „Techin“. Čia įgijęs teorinių žinių, Daniel tapo pameistriu įmonėje „Litcargus“. Ši įmonė aptarnauja Vilniaus bei Kauno oro uostuose nusileidžiančius ir išvykstančius orlaivius, keleivius oro uostuose bei teikia krovinių avialinijomis gabenimo paslaugas.

„Orlaivių aptarnavimo profesijos pradėjau mokytis, nes noriu susipažinti ir išmanyti visus procesus, kurie susiję su lėktuvais. Pameistrystės mokymosi forma man – ne tik galimybė būti arčiau orlaivių, bet ir praktiškai išbandyti darbą įvairiose šios srities pozicijose. Taip pat mokytis realiomis sąlygomis, patirti, ką realybėje reiškia pasitikti lėktuvą, jam pagelbėti naviguoti, jį aptarnauti. Manau, kad geras pilotas privalo išmanyti visus procesus, kurie susiję su orlaiviu. Čia galima pasiekti savo svajonės, nes esi įmonės viduje, supranti, kaip veikia aviacija ir tiesiog gyveni aviacijos pasauliu.“ – sako pameistrys D. Jankovski.

Pasak „Litcargus“ personalo vadovės Astos Juraitės, Daniel – itin motyvuotas žmogus, kuris nuo pirmos dienos tikslingai siekia įgyti kuo daugiau profesinių teorinių ir praktinių įgūdžių. Jau pirmomis dienomis gerai užsirekomendavęs pameistrys puikiai išlaikė vidinius įmonės testus ir pradėjo kilti karjeros laipteliais. Po teorinių ir praktinių mokymų Vilniaus „Techin“, pameistrystės mokymus įmonėje Daniel pradėjo 4 mėn. dirbdamas krovinių bagažo tvarkytojo padėjėju. Įgijo specifinių profesinių techninių įgūdžių, išmoko valdyti oro uostų operacines sistemas: skrydžių valdymo, bagažo tvarkymo, keleivių registracijos, o šiuo metu jau dirba aukščiausioje „Litcargus" krovinių bagažo tvarkytojo pozicijoje. Ir, kuruojamas pamainos vadovo, jau išbando save rampos agento pareigose – padeda pilotams naviguoti lainerius oro uosto teritorijoje.

A. Jurėnaitė sako, kad dirbant aviacijos srityje, darbuotojo paruošimas ir apmokymas darbui yra ilgai trunkantis procesas, todėl profesinio mokymo įstaigoje parengto specifinėje oro uosto orlaivių antžeminio aptarnavimo srityje žinių turinčio specialisto integracija įmonėje tampa daug lengvesnė. „Litcargus“ komanda stipriai prisidėjo, kad atsirastų taip reikalingos aviacijai programos – oro uostų keleivių aptarnavimo ir orlaivių antžeminio aptarnavimo specialybės. Į šių programų sukūrimą, mokinių pritraukimą, jų studijų kokybę įdėjome labai daug darbo, tad pameistrystės programa – tai projekto tąsa, kuri mums dovanojo ne vieną savo srities profesionalą.“

Pasak Vilniaus oro uosto perone aptarnaujančių lėktuvus D.Jankovski pamainos kolegų, Daniel yra atkaklus, sumanus, puikiai dirba komandoje ir atsakingai priima profesinius iššūkius. Jo neišgąsdino nei stresinės situacijos, nei greitų sprendimų priėmimas, pamaininis darbas ar kiti iššūkiai, su kuriais kiekvieną dieną tenka susidurti tokioje specifinėje darbo vietoje – oro uoste. Taip žingsnis po žingsnio, įgydamas vis daugiau kvalifikacijų, pameistrys tikisi tapti komercinių skrydžių pilotu ir po dešimties metų pilotuoti lėktuvą.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Balsuokite už Jums patikusią pameistrio istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis, sužinoti daugiau apie pameistrysčių finansavimą bei teikti paraiškas iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.