Raseinių technologijos ir verslo mokykloje (Raseinių TVM) profesijos mokytoja Danutė Asauskienė dirba jau 25 – ius metus. Ji – pirmoji mokykloje pradėjo mokyti pameistrystės forma pagal profesinio mokymo modulinę programą „Apskaitininkas“, prisidėjo prie apskaitininko ir kasininko profesinio mokymo programų rengimo. Mokytojos pastangomis mokykloje buvo įdiegtos mokymosi vietos buhalterinės apskaitos programa „B1“. Anot D. Asauskienės, Raseinių Technologijos ir verslo mokykloje pameistrystės forma buhalterinės apskaitos profesijos subtilybių mokėsi jau 8 pameistriai.

„Pameistrystės mokymasis yra naudingas ir be galo reikalingas visoms šalims: tiek mokiniui, tiek darbdaviui, tiek visuomenei. Juk išmokęs profesijos žmogus ne tik tampa geru specialistu, bet ir pats gali dirbi savarankiškai, gali tapti darbdaviu“, – pameistrystės reikšmę akcentuoja D. Asauskienė. Monika Levickytė, viena iš profesijos mokytojos D. Asauskienės mokinių, besimokančių pameistrystės forma, jai paantrina „Pameistrystės programa yra labai naudinga, nes ko išmokai – iškart pritaikai darbe. Aš pati, kaip įmonių vadovė, susiduriu su problema, kad labai sunku surasti kvalifikuotų žmonių. Pameistrystės programa padeda įgyti tuos įgūdžius, kelti kvalifikaciją, pakeisti kryptį.“

Danutė akcentuoja kaip svarbu mokant kitus visų pirma mokytis ir pačiam. „Privalau kelti kvalifikaciją kasdien, stebėti, kas naujo atsiranda mūsų srityje. Juk dirbu su suaugusiais, kurie yra reiklūs ir ateina ne laiko praleisti, o išmokti, įgyti kvalifikaciją, tam tikrų kompetencijų, kurių neturi. Man, kaip mokytojai – asmeninis tobulėjimas, žinių kaupimas yra nuolatinis procesas“. Profesijos mokytoja D. Asauskienė nuolat kelia kvalifikaciją stažuotėse, mokymuose, taip pat žiniomis dalijasi ir su įmonių vadovais, veda apskaitos mokymus įmonėse, švietimo įstaigose. Taip pat D. Asauskienė skatina dalyvauti savo mokinius įvairiuose buhalterinės apskaitos žinių konkursuose, aktyviai prisideda prie bendradarbiavimo su įmonėmis surandant mokiniams pameistrystės, praktikos vietas, mokykloje vadovauja profesinio mokymo programai „Įvadas į darbo rinką“, ne kartą buvo studentų mentore.

Visgi, profesionalumas neapsiriboja vien profesinėmis kompetencijomis. Mokiniai dažnai mokytoją giria už tai, jog ji geba ir nori prisitaikyti prie mokinių poreikių – buhalterinės apskaitos ir kasininko profesijos mokytoja pameistrius moko pagal užsiėmimų tvarkaraštį, kurį adaptuoja pagal kiekvieno užimtumą ir galimybes mokytis. „Mokau tada, kada to reikia mano mokiniams, laiko neskaičiuoju. Džiaugiuosi, kad šiuolaikinės technologijos suteikia galimybes mokyti nuotoliniu būdu. Tokiu būdu dirbame ir praktiškai su programomis „DB Apskaita“, „Rivilė GAMA“ ir „B1“ programa. Apskaitininkai, kurie mokosi pagal pameistrystės mokymosi programą, dažniausiai jau yra susipažinę su šiomis programomis apskaitos paslaugas teikiančiose įmonėse, tad gauna daug praktinės naudos.“ ,– sako D. Asauskienė.

Mokiniai ypatingai myli profesijos mokytoją Danutę Asauskienę už jos gebėjimą sudominti savo dėstomu dalyku, pačios Danutės spinduliuojama meile savo profesijai bei tai, jog mokytojos niekada nebaisu klausti. „Kai ateini į Danutės užsiėmimus – užsimanai mokytis buhalterijos. Ji taip moka sudominti savo mokinius ir, svarbiausia, visi mokiniai yra jai vienodai svarbūs. Danutei patinka, kad ateini su klausimais, ir ji kartu su tavimi visada ieško atsakymo. Tai Mokytoja iš didžiosios raidės, kuri niekada neskaičiuoja savo laiko ir skiria visą save mokiniams.“ – dalijasi savo atsiliepimais Monika Levickytė, nusprendusi po tarptautinės ekonomikos studijų grįžti į Lietuvą, kurti savo verslą bei pasirinkusi mokytis buhalterinės apskaitos pameistrystės būdu su D. Asauskienės pagalba. „Aš skatinu mokinius klausti, ieškau informacijos, padedu, konsultuoju tol, kol reikia, kol jie savarankiškai gali vesti apskaitą su pasirinkta apskaitos programa. Esu be galo laiminga, kai mano mokiniai kai kuriose srityse pranoksta mane.“, – sako profesijos mokytoja.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis .Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Europos socialinio fondo agentūra ragina įmones bendradarbiauti su profesinėmis mokymo įstaigomis bei tapti panašių istorijų dalimi – nuo rugpjūčio 20 d. jau galima teikti paraiškas pameistrysčių finansavimui gauti dalyvaujant jungtiniame projekte „Pameistrystė – nauja galimybė man!”. Paraiškas teikia profesinės mokymo įstaigos. Paraiškų teikimo laikotarpis – ne vėliau nei iki 2024 m. spalio 18 d. 17 val. Dėl visų su pameistryste kylančių klausimų galite kreiptis el. paštu pameistryste@esf.lt