VŠĮ Greitosios Medicinos Pagalbos Tarnybos (GMPT) Šiaulių filiale Akmenės teritoriniame skyriuje dirbantis paramedikas Haroldas Petkus sako, kad mokytis šios profesijos ir gelbėti kitų gyvybes, tapti naudingu žmonėms, nusprendė, kai prasidėjo karas Ukrainoje. Iki tol vyras, gyvenantis Plungėje, kartu su žmona vystė šeimos verslą. Paskatintas žmonos, pradėjo Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Pajūrio skyriuje Palangoje mokytis paramediko profesijos pameistrystės būdu. Taip pat, pradėjęs nuo savanorystės Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos tarnyboje, šiuo metu jau yra tikrasis paramedikų brigados narys – pameistrys, kuris skuba į iškvietimus padėti ligos ar nelaimės ištiktiems žmonėms. Haroldui ne kliūtis buvo net 100 km atstumas nuo jo namų iki Akmenės, kur atliko pameistrystę bei Palangos, kur vyko teoriniai mokymai.

Liutauras Balseris, Akmenės rajono GMPT paramedikas, Haroldo profesijos mokytojas ir meistras sako, jog nuo pat mokymų pradžios pastebėjo, Haroldo talentą. „Matosi iš karto, kad žmogui ši profesija – skirta. Haroldas kaip puikus paramedikas atsiskleidė jau pirmąją dieną: nuoširdžiai bendrauja su pacientais, rūpestingai atlieka paskirtus darbus. Iš profesinės pusės, jeigu trumpai, galiu vienu žodžiu apibūdinti – talentingas.” Pats Haroldas Petkus pasakoja: „Su dėstytoju ir komanda į iškvietimus vykstame visa parą, niekada nežinai, su kokia situacija susidursi atvykęs teikti pagalbos. Pameistrystė, suteikia tai, kad visas žinias, visus geriausius mokymus gaunu ne mokyklos suole, o realiai, iškvietime. To niekada neišmokys jokie vadovėliai ar teorinės paskaitos.”

Kolegos ir Akmenės rajono GMPT vadovas Justinas Stašys apie Haroldą atsiliepia tik geriausiais žodžiais: jis ne tik geras darbuotojas ar kolega. Haroldo pilietiškumas, tai, kad jis pasirinko paramediko profesiją, parodo jo altruistiškumą ir sprendžia itin opią problemą – mažina kvalifikuotų paramedikų trūkumą ir lėtą pirmosios pagalbos suteikimą regionų gyventojams. Anot H. Petkaus, kiekvieno iškvietimo metu jis stengiasi padaryti maksimaliai geriausia, kas įmanoma. O pasiektas rezultatas – visos komandos nuopelnas. Vyras dėkingas bendradarbiams ir meistrui, kartu ir kolegai L. Balseriui, už betarpišką palaikymą ir pagalbą. Ypač tais atvejais, kai įdėjus visas pastangas, paciento gyvybės nepavyksta išsaugoti.

„Sunkiausia būna, kai tenka susidurti su mirtimi. Nors žinojau, kai rinkausi paramediko profesiją, kad tokių situacijų neišvengsiu. Tokių įvykių ilgai nepavyksta išmesti iš galvos. Tačiau nesigailiu pasirinkęs šitą kelią ir džiaugiuosi, kad savo darbu galiu padėti žmonėms. Pameistrystė tikrai suteikia žmogui galimybę įgyvendinti savo svajones ir dirbti užtikrintai. Svarbu neabejoti ir, jeigu tikrai žinai, kad tau tas darbas, ta profesija patinka – bandyti ir atkakliai siekti savo tikslo.” – sako pameistrys Haroldas Petkus, Akmenės rajono GMPT paramedikas.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Balsuokite už Jums patikusią pameistrio istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis, sužinoti daugiau apie pameistrysčių finansavimą bei teikti paraiškas iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.