Konkurso metu taip pat renkami laimėtojai papildomam apdovanojimui – Simpatijų prizui. Jį laimėti gali vienas iš trijų kiekvienos kategorijos laureatų, surinkusių daugiausiai skaitytojų balsų už savo istoriją. Šį kartą renkame laimėtoją „Metų meistro“ kategorijoje. Kviečiame aktyviai balsuoti ir išrinkti šios kategorijos Simpatijos prizo laimėtoją. Balsavimas vyksta iki 2024 m. rugsėjo 16 d.

Kategorijos „Metų meistras“ laimėtojas Liutauras Balseris VŠĮ Greitosios Medicinos Pagalbos Tarnybos (GMPT) Šiaulių filiale Akmenės teritoriniame skyriuje dirba jau dešimt metų. Verslininkas, sugalvojęs padirbėti greitojoje vairuotoju, netrukus tapo 5 tosios, t.y., aukščiausios kategorijos paramediku.

Šiuo metu jis dirba dėstytoju Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre ir paramediku Greitosios medicinos pagalbos tarnyboje. Liutauras savo žiniomis bei patirtimi nuoširdžiai dalijasi su paramediko profesiją pasirinkti norinčiais pameistriais ir savanoriais.

L. Balseris baigė profesinę mokyklą, verslo organizavimo specialybę, įsteigė savo verslą, tačiau nuo vaikystės svajojo apie darbą medicinoje. Gavęs pasiūlymą padirbėti greitosios vairuotoju, sutiko dirbti, nors bijojo žaizdų ir kraujo. Netrukus Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre pradėjo mokytis paramediko specialybės. Vėliau tapo dėstytoju ir meistru darbo vietoje paramediko profesijos apmokančiu tuos, kurie mokosi šios specialybės pameistrystės būdu.

L. Balseris yra išgelbėjęs ne vieną gyvybę, patyręs daug sunkių budėjimų, bet džiaugiasi pasirinkęs paramediko kelią ir skatina šią specialybę rinktis kitus.

„Pameistrystės programa tai labai didelis paskatinimas. Čia ateina tie, kurie nori mokytis, nori dirbti, nori padėti žmonėms, profesionaliai atlikti savo darbą. Čia atsiranda galimybė dar daugiau tobulėti. Pirmaisiais metais dirbdamas Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, turėjau 21 grupę mokinių. Esu apmokęs daugiau nei 30 pameistrių ir savanorių, – sako meistras – paramedikas Liutauras. - Kadangi esu praktikas, dalinuosi praktiniais paramediko darbo įgūdžiais, asmenine patirtimi ir mokau dirbti realiomis sąlygomis iškvietimų metu. Mokau ir teorinių dalykų, būtinų kiekvienam medikui žinių paskaitose, taip pat rengiu praktinius mokymus darbo vietoje, greitosios pagalbos stotyse prieš ir po iškvietimų.“

Anot mokinių, L. Balseris ne tik yra savo srities profesionalas, bet ir turėdamas psichologinės ištvermės reikalaujančios patirties atlieka itin svarbią funkciją kiekvieno pradedančio paramediko profesiniame kelyje: psichologiškai palaiko ir parengia paramediko darbe neišvengiamiems atvejams, kuomet nepavyksta išsaugoti gyvybės.

„Mes kartu dirbame pamainoje ir, mokantis paramediko profesijos, tai yra geriausias mokymosi būdas – matau, kaip jis dirba ir tiesiog semiuosi patirties iš jo, – sako pameistrys Haroldas Petkus, kurį paramediko profesijos pameistrystės būdu mokė L. Balseris. - Liutauras yra tas, kuriuo žinau, kad galiu pasitikėti bet kokioje situacijoje. Iš savo meistro išmokau ramybės, pasitikėjimo savimi, užtikrintumo. Neparodyti, kad bijai, nors kartais iš tiesų, baimė, atrodo, persmelks visa kūną.“

VŠĮ GMPT Šiaulių filialo Akmenės teritorinio skyriaus vadovas Justinas Stašys apie paramediką L. Balserį negailį gerų žodžių: „Jis – pavyzdys savo mokiniams ir kartais aš netgi pats sau pavydžiu, kad jis dirba mūsų įstaigoje. Su Liutauru pačioje ekstremaliausioje situacijoje esi kaip už mūro, jis turi pašaukimą dirbti medicinoje ir tuo pačiu – yra ypatingas talentas, savo pavyzdžiu motyvuojantis ir skatinantis gelbėti gyvybes kitus“.

Pasak paties Liutauro, nepaisant sunkių dienų, nuovargio, didžiulio psichologinio krūvio, didžiausia motyvacija ir padėka jam, kaip paramedikui – tai suvokimas, kad jo pastangų dėka žmogus – gyvena. O meistro vardas – didžiulis įpareigojimas ir pačiam tobulėti kartu bei dar labiau stengtis.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis .Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Europos socialinio fondo agentūra ragina įmones bendradarbiauti su profesinėmis mokymo įstaigomis bei tapti panašių istorijų dalimi – nuo rugpjūčio 20 d. jau galima teikti paraiškas pameistrysčių finansavimui gauti dalyvaujant jungtiniame projekte „Pameistrystė – nauja galimybė man!“. Paraiškas teikia profesinės mokymo įstaigos. Paraiškų teikimo laikotarpis – ne vėliau nei iki 2024 m. spalio 18 d. 17 val. Dėl visų su pameistryste kylančių klausimų galite kreiptis el. paštu pameistryste@esf.lt