Mokytis įvairių profesijų bei tobulinti profesinius įgūdžius Marijampolės profesinio rengimo centras (Marijampolės PRC) kviečia jau daugiau nei 20 metų ir yra viena iš lyderiaujančių profesinio mokymo įstaigų Lietuvoje. Pasak centro direktoriaus Gražvydo Juodišiaus, Marijampolės PRC – vieta, kur inovatyviai žvelgiama į mokymo procesą, o specialistai ruošiami taip, jog jų žinios atitiktų ne tik regiono, šalies, bet ir tarptautinių darbdavių poreikius.

Mokymą pameistrystės forma Marijampolės PRC pradėjo 2017 m., tad jau turi ilgametę pameistrysčių patirtį ir išmano visus procesus. Pasak direktoriaus, nuo pirmųjų pameistrystės vykdymo metų centras pajuto regiono darbdavių susidomėjimą, tad šiuo metu pameistrystė šioje įstaigoje tampa vienu iš prioritetinių mokymo bei mokymosi būdų.

„Marijampolės profesinio rengimo centras suteikia aiškią, suplanuotą, individualią pameistrių mokymo programą, apimančią teorines žinias ir praktinius mokymus, tad pameistriui integracija į įmonę būna paprastesnė. Stengiamės padaryti daugelį procesų skaitmenizuotus, į tai įtraukdami ir ugdymą: turime modernią įrangą ir mokymo bazes, kurios leidžia mokytis su naujausiomis pramonės technologijomis, skatiname mokinius naudotis išmaniosiomis sistemomis.“, – teigia Marijampolės PRC direktorius G. Juodišius, pridurdamas, jog mokymo centras bendradarbiauja su daugiau nei 50 vietinių ir regiono įmonių bei rengia individualiai pritaikytus mokymosi planus, vykdant pameistrystes, atsižvelgiant tiek į mokinio, tiek į darbdavio poreikius.

„Nauda, kurią matome pameistrystėje, yra išskirtinė. Pirma, tai leidžia mokiniams jau mokymosi metu tiesiogiai dalyvauti darbo rinkoje ir įgyti praktinės patirties, susipažinti su naujausiomis technologijomis bei procesais realioje darbo aplinkoje. Antra, darbdaviai gauna galimybę prisidėti prie specialistų ugdymo pagal savo įmonių poreikius, o tai garantuoja didesnį specialistų tinkamumą rinkai. Be to, mokiniams pameistrystė suteikia galimybę lengviau pereiti iš mokymosi į darbo vietą – daugelis jų lieka dirbti tose pačiose įmonėse, kuriose buvo atliekama pameistrystė, kuria nuosavus verslus.”, – teigia Marijampolės PRC vadovas. Pameistrių mokyme itin svarbų vaidmenį atlieka ir profesijos mokytojai. Pasak G. Juodišiaus, Marijampolės PRC nuolat stengiasi pritraukti į atskiras mokymo programas savo srities profesionalus, kvalifikuotus ir patyrusius profesijos mokytojus, išmanančius pameistrystės procesus, turinčius praktinės patirties. Žmones, kurie nuoširdžiai dalinasi savo žiniomis ir kartu „serga“ su mokiniais dėl mokymo proceso kokybės, stengiasi tobulėti.

„Kiekvieno mokinio sėkmė yra ir įstaigos sėkmė. Didžiuojamės daugybe sėkmės istorijų, kurios išryškina pameistrystės mokymosi vertę. Džiaugiamės atvejais, kai buvę mūsų centro mokiniai tampa profesijos mokytojais ir savo patirtimi bei įgūdžiais dalijasi su kitais. Toks pavyzdys yra jaunas mūsų automechanikos mokytojas Edvinas Černauskas, pats centre mokęsis būtent pameistrystės būdu. Ši ir kitos mūsų pameistrių sėkmės istorijos tik patvirtina, kad ši profesinio mokymo organizavimo forma reikalinga šiuolaikinei Lietuvos darbo rinkai.“, – užtikrintai teigia Marijampolės PRC vadovas.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Norite tapti panašių istorijų dalimi? Raginame įmones bendradarbiauti su profesinio mokymo įstaigomis bei teikti paraiškas pameistrystėms finansuoti iki 2024 m. spalio 18 d. (paraiškas teikia profesinė mokymo įstaiga). Dėl išsamesnės informacijos kreipkitės el.paštu pameistryste@esf.lt.