„Metų profesijos mokytojo“ nominaciją pelnęs Antanas Gedgaudas, Plungės technologijų ir verslo mokykloje (Plungės TVM) dirba jau 36-erius metus. A. Gedgaudas moko mokinius remontuoti įvairią žemės ūkio techniką ir automobilius: technikos priežiūros verslo darbuotojo, automobilių mechaniko ir transporto priemonių remontininko profesijų.

Profesijos vyr. mokytojo Antano Gedgaudo vadovaujami mokiniai vieni pirmųjų Plungės TVM pradėjo mokytis pameistrystės forma. Mokytojas aktyviai bendrauja su įmonėmis, ūkininkais, skatina juos išbandyti pameistrystę – nuo 2022 m. iki šiol pameistrystės forma Plungės TVM 15 mokinių mokėsi technikos priežiūros verslo darbuotojo, automobilių mechaniko specialybių. „Pameistrystė padeda besimokančiajam geriau įsisavinti savo specialybę, nes ne tik profesinėje mokykloje gauni žinių ir mokaisi dirbti su visa technika. Didžiąją laiko dalį žmogus praktiškai dirba įmonėje arba įstaigoje, kur giliau susipažįsta su profesija. Pameistriams po tokių mokymų yra lengviau susirasti darbą.“ – sako profesijos mokytojas A. Gedgaudas.

Mokytojas džiaugiasi, kad Plungės TVM šias specialybes renkasi mokytis vis daugiau ne tik jaunuolių, atėjusių išmokti profesijos kartu su viduriniu išsilavinimu, bet ir suaugusiųjų, jau dirbančių specialistų, atvykstančių pas A. Gedgaudą kelti kvalifikacijos ir įgyti daugiau profesinių žinių. „Ateina pas mane mokytis ūkininkų vaikai, jau patyrę žmonės, dirbantys žemės ūkyje, remontuojantys automobilius. Esu turėjęs 65-erių metų mokinį.“

A Gedgaudo „Metų pameistrio 2024“ konkurse laimėta nominacija „Metų profesijos mokytojas“ nėra vienintelis laimėjimas – mokytojas yra gavęs asmeninę Plungės rajono mero padėką ir tituluotas „Geriausiu profesijos mokytoju“ visame Plungės rajone. Profesijos mokytoju, be abejo, labiausiai džiaugiasi ir didžiuojasi mokyklos darbuotojai ir mokiniai. „Geras profesijos mokytojas turi būti kūrybiškas, motyvuotas ir, svarbiausia, mokėti rasti bendrą kalbą su mokiniais. Toks yra mūsų Antanas, kurį mokiniai iš tiesų myli“ – sako Plungės TVM sektorinio mokymo centro vadovas A. Bitaris. Pasak A. Bitario, ne veltui pas šį mokytoją mokiniai tiesiog veržiasi mokytis iš visos Lietuvos - vien pernai žemės kasimo mašinų profesijos kompetencijų čia mokėsi 75 mokiniai iš penkių regioninių profesinių mokyklų.

Pats. A. Gedgaudas skatina tiek mokinius mokytis vienas iš kito, tiek kalba apie profesinio tobulėjimo svarbą pačiam mokytojui. „Technologijos juk žengia pirmyn – atsikeli ryte, žiūrėk, jau kažkas pasikeitę, tad mokytojas turi užsiėmimo ne tik dieną, mokydamas žmones, bet ir naktį: reikia ieškoti informacijos, tobulėti. Nėra taip lengva būti tuo geru ir tikru mokytoju.“ – šypsosi A. Gedgaudas, akcentuodamas jog savo žinias nuolat atnaujina dalyvaudamas stažuotėse, praktiniuose mokymuose tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Aukšto meistriškumo mokytojas skatina siekti ir savo mokinius – A. Gedgaudas nuolat rengia savo mokinius dalyvavimui nacionaliniuose ir tarptautiniuose profesinio meistriškumo konkursuose, pats ketvirtus metus iš eilės organizuoja Tarptautinių profesinio mokymo įstaigų mokinių arimo varžybas. „Šį pavasarį Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyriuje mano ruoštas mokinys tapo Geriausio traktorininko meistriškumo tarptautinio konkurso sidabro laimėtoju. „Visų neišvardinsiu, bet aš visais jais labai didžiuojuosi.“, – dalijasi džiaugsmu profesijos mokytojas A. Gedgaudas.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis.Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Europos socialinio fondo agentūra ragina įmones bendradarbiauti su profesinėmis mokymo įstaigomis bei tapti panašių istorijų dalimi – nuo rugpjūčio 20 d. jau galima teikti paraiškas pameistrysčių finansavimui gauti dalyvaujant jungtiniame projekte „Pameistrystė – nauja galimybė man!”. Paraiškas teikia profesinės mokymo įstaigos. Paraiškų teikimo laikotarpis – ne vėliau nei iki 2024 m. spalio 18 d. 17 val. Dėl visų su pameistryste kylančių klausimų galite kreiptis el. paštu pameistryste@esf.lt