Vienam iš „Metų profesijos mokytojas“ nominacijos laureatų, dr. Aleksandrui Kirka, šie metai ypatingi – A. Kirka švenčia 50 metų pedagoginės veiklos jubiliejų. Dr. A. Kirkos mechanikos bei elektrotechnikos moksliniai tyrimai, akademinė veikla ypač reikšmingi mechatronikos plėtrai Lietuvoje. Jis – vienas mechatronikos pradininkų Lietuvoje.

Nors Kauno technologijų mokymo centre Kautech dr. A. Kirka profesijos mokytoju dirba dar tik ketverius metus, per visą savo pedagogo karjerą Aleksandras yra parengęs įspūdingą skaičių mokslinių leidinių: parengė ir išleido 18 vadovėlių, parašė net 83 mokslinius straipsnius bei paskelbė 16 mokslinių ataskaitų. Jo mokslinio darbo sritis – hidraulinių pavarų, mechatroninių sistemų tobulinimas. Dr. Aleksandras Kirka aktyviai prisidėjo prie pirmojo Lietuvoje įkurto mechatronikos mokymo centro veiklos.

„Pradėjome vykdyti mokymus, mokslinius tyrimus, dalyvavome įvairiuose šios srities europiniuose projektuose. Šis procesas tęsiasi iki šiol. Paruošėme daug metodinės medžiagos, kuria naudojasi universitetai, profesinio mokymo įstaigos, taip pat ir šios profesijos pameistriai, jų mokytojai visoje Lietuvoje“, – sako A. Kirka, akcentuodamas, jog būtent pameistrystė, kaip mokymo forma leidžia tiek patirties turinčiam žmogui plėsti žinias, tiek pedagogikos srityje atlieka itin svarbią „pulso palaikymo“ funkciją, suteikiant galimybę užmegzti glaudų ryšį su įmonėmis bei geriau suvokti, ko verslui reikia šiandien ar reikės rytoj.

„Mokytojas Aleksandras Kirka – puikus žinių šaltinis, puikus mokytojas. Jis dalijasi su manimi ir kitais mokiniais visa informacija bei savo patirtimi. Tiesiog nebuvo klausimo, kurio jis neatsakytų. Esu jam labai dėkingas už tai, kad neskaičiuoja savo laiko ir net vėlai vakare ar savaitgaliais atsako į visus elektroniniu paštu užduotus jam klausimus, situacijas“, – sako jo pameistrystės būdu besimokantis mokinys V. Dambrauskas, kurio dr. Aleksandras Kirka moko robotikos, pneumatikos, elektronikos ir mechatronikos subtilybių. V. Dambrauskas priduria, jog pati pameistrystė yra puiki galimybė suaugusiam žmogui, kuriam neretai norą tobulėti tenka derinti su darbu bei šeimos atsakomybėmis.

Mylimas ir gerbiamas mokinių, studentų, dr. Aleksandras Kirka sako, kad norėdamas būti geru mokytoju, pats nuolatos privalo kaupti žinias, tad nuolatos tobulina savo kvalifikaciją Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Prancūzijoje bei Suomijoje.

„Net jeigu esu mokslų daktaras ir jau pusę šimto metų dirbu mokslinį ir pedagoginį darbą, aš vis tiek turiu kasdien tobulėti, mokytis bei stengtis įgyti kuo daugiau ne tik teorinių, bet ir praktinių žinių“, – teigia dr. A. Kirka. Jis pagal pameistrystės programą yra paruošęs jau penketą pameistrių. Taip pat vykdo pneumatikos ir hidraulikos mokymus ne tik Lietuvos įmonių specialistams, bet ir Latvijos bei Estijos gamybininkams.

Dar viena dr. A. Kirkos veikla – mechatronikos varžybų organizavimas pagal Europos ir Pasaulio mechatronikos varžybų tradicijas. Nuo 2009 m. Dr. A Kirkos mokiniai kasmet dalyvauja šiame konkurse, rodo puikius profesinius įgūdžius ir kompetencijas bei laimi prizines vietas. 2022 ir 2023 m. Kauno technologijos mokslų centro komandos, paruoštos dr. A. Kirkos, laimėjo trečiąsias vietas, aplenkdamos kolegijų ir kitų profesinių mokymo centrų komandas.

Savo žiniomis, praktiniais patarimais, mokymais mokslininkas dalijasi ir su Kauno Jėzuitų gimnazijos moksleiviais. Rezultatai džiugina: jau kelinti metai mokiniai laimi aukščiausius apdovanojimus pasaulinėse robotikos varžybose.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis. Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Europos socialinio fondo agentūra ragina įmones bendradarbiauti su profesinėmis mokymo įstaigomis bei tapti panašių istorijų dalimi – nuo rugpjūčio 20 d. jau galima teikti paraiškas pameistrysčių finansavimui gauti dalyvaujant jungtiniame projekte „Pameistrystė – nauja galimybė man!”. Paraiškas teikia profesinės mokymo įstaigos. Paraiškų teikimo laikotarpis – ne vėliau nei iki 2024 m. spalio 18 d. 17 val. Dėl visų su pameistryste kylančių klausimų galite kreiptis el. paštu pameistryste@esf.lt