Konkurso „Metų pameistrys 2024“ kategorijos „Metų meistras“ laimėtojas Rytis Bortkevičius dirba Marijampolės automobilių komponentų gamybos įmonėje „CIE LT Forge“ Įrengimų priežiūros padalinio vadovu. Ši įmonė, bendradarbiaudama su Marijampolės profesinio rengimo centru, įdarbino Automatinių sistemų mechatronikos programoje besimokančią Dominyką Vidutytę mokytis ir tuo pačiu dirbti pameistrystės forma. Taip R. Bortkevičius tapo Dominykos meistru, formuojančiu jos profesines žinias pameistrystės atlikimo laikotarpiu.

R. Bortkevičius yra baigęs Technikos mokslų mechanikos krypties studijas ir įgijęs tris aukštuosius išsilavinimus. Pasak kolegų, ne tik Ryčio žinios, kompetencijos ir patirtis, bet ir jo asmeninės savybės – noras tobulėti profesinėje srityje ir nuoširdžiai dalintis savo žiniomis su kitais – lemia jo sėkmingą veiklą įmonėje.

Rytis bendrovėje vadinamas Meistru iš didžiosios raidės – jis perduoda savo žinias ir patirtį kitiems darbuotojams ir rūpinasi jų darbo sąlygomis. Būtent Rytis pirmasis iš kolegų vyko į Ispaniją mokytis kaip diegti, dirbti ir prižiūrėti pirmąją įmonėje automatizuotą–robotizuotą detalių kalimo liniją. Grįžęs surengė mokymus kolegoms, o jo apmokyti darbuotojai sėkmingai dirba įmonėje iki šiol.

R. Bortkevičius net du kartus buvo išrinktas įmonės Metų vadovu, o šiuo metu vadovauja 32 žmonių komandai, su kuriais kartu dirba ir pameistrė D.Vidutytė.

„Mes ieškojome darbuotojų ir, bendradarbiaudami su Marijampolės profesinio rengimo centru, į savo įmonę priėmėme Dominyką. Dominyka pasirinko gilintis į robotų priežiūros sritį. Mūsų įmonės istorijoje Dominyka kol kas yra tas išskirtinis atvejis, kai į įprastai „vyrišku“ laikomą darbą atėjo dirbti mergina. Ir mes labai tuo džiaugiamės“, – sako meistras R. Bortkevičius.

Pati pameistrė, dirbanti su robotinėmis sistemomis ir gedimais, itin džiaugiasi ne tik meistro profesionalumu, bet ir betarpišku pasitikėjimu, palaikymu.

„Rytis yra nuostabus meistras. Jis parodė kelią, kuriuo galėčiau eiti. Leido išbandyti visus gamybos etapus, susipažinti su visais procesais. Už tai esu jam tikrai labai dėkinga. Taip ir atradau, į kurias sritis noriu koncentruotis“, – sako pameistrė Dominyka.

Įmonei pereinant prie aplinkai draugiškesnės technikos, buvo instaliuotos elektrinės krosnys. Su jomis dirbti, papildomai matuojant temperatūrą krosnyje, buvo patikėta būtent Dominykai. Meistras sako, kad kurį laiką stebėjo Dominykos domėjimosi sritis, potencialą ir pasitaręs su auklėtine, būtent jai patikėjo šias atsakingas pareigas.

„Geras meistras mokosi kartu su savo mokiniais. Dominyka klausia ir ieško atsakymų, tai skatina ir mane tobulėti, ieškoti naujų žinių, nes technologijos atsinaujina kasdien. Gali kiek nori mokyti žmogų ir nieko iš jo neišeis, jeigu jis pats nenorės mokslo. Dominyka – puiki mokinė, kuriai sekasi dvigubai, nes ji nori dirbti šį darbą. Motyvacija veda į pergales ir skatina tobulėti. Tikiuosi, kad bendradarbiaujant su Marijampolės profesinio rengimo centru, mes gausime daugiau studentų ir jie pasirodys taip pat puikiai, kaip Dominyka“, – sako meistras R. Bortkevičius.

Konkursas „Metų pameistrys 2024“ yra organizuojamas įgyvendinant projektą „Pameistrystės viešinimas Lietuvoje“. Projektas finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšomis .Balsuokite už Jums patikusią istoriją!

Europos socialinio fondo agentūra ragina įmones bendradarbiauti su profesinėmis mokymo įstaigomis bei tapti panašių istorijų dalimi – nuo rugpjūčio 20 d. jau galima teikti paraiškas pameistrysčių finansavimui gauti dalyvaujant jungtiniame projekte „Pameistrystė – nauja galimybė man!”. Paraiškas teikia profesinės mokymo įstaigos. Paraiškų teikimo laikotarpis – ne vėliau nei iki 2024 m. spalio 18 d. 17 val. Dėl visų su pameistryste kylančių klausimų galite kreiptis el. paštu pameistryste@esf.lt